glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu-srbija TurkStream migranti888
borko9 Zagreb-2 Masovna-grobnica-bezanija zilnik teret2 napoli-zvezda

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vučić: Nemamo kontrolu ni nad pedljom Kosova i Metohije  

izvor: agencije  foto:                                                                             29.11.2018.

av77 

ZRENjANIN– Nismo u lakoj poziciji, jer nemamo kontrolu „ni nad jednim pedljom KiM”h, ali zato imamo svoj narod koji je spreman da čuva svoja ognjišta, a oni imaju svoju državu koja spremna da im svakako pomogne, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je najavio je da će danas, u razgovoru sa predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji, zamoliti da nastave proteste mirnim putem, a da će država međunarodnoj zajednici nastaviti da ukazuje ne samo na štetnost, već pogubnost mera Prištine koje dubinski razaraju mir i stabilnost.

Situacija nije nimalo laka. Zavisite sve vreme od volje Prištine i od toga hoće li da poštuju pravo ili ne. Kada se neko ponaša nepravno ili protivpravno, ograničene su mogućnosti delovanja”, istakao je Vučić u izjavi novinarima posle otvaranja pogona južnokorejske kompanija „Eseks Jurop” u Zrenjaninu.

On je rekao da je srećan što su se Srbi podigli i probudili i što razumeju koliko su pogođeni merama, i što su pokazali da su i te kako značajan politički faktor na KiM, što su na civilizovan i dostojanstven način pokazali razliku između sebe i onih koji su svoje mere provodili u delo.

Izrazio je nadu da će međunarodna zajednica imati dovoljno snage i razuma da izvrši dovoljno veliki pritisak na one koji sprovode nepravdu, koja je postala svakodnevica.

Ponovio je da nismo u lakoj poziciji, jer nemamo kontrolu „ni nad jednim pedljom KIM”, ali zato imamo svoj narod koji je spreman da čuva svoja ognjišta, a oni imaju svoju državu koja spremna da im svakako pomogne.

Vučić je, na pitanje da li se nada da će Priština uskoro povući svoje mere, rekao da se nada, ali da ne veruje u to.

Voleo bih da se to desi danas, da se desilo pre 15 do 20 dana kada su uvodili te mere. Ali plašim se da se to neće dogoditi”, naglasio je on.

 Američki stav o taksama korektan

ZRENjANIN– Posle uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz Srbije nikakav kompromis nije ni vidljiviji, ni bliži, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je rekao da je zadovoljan izjavom američkog državnog sekretara Majka Pompea o tome da Priština mora da ukine takse, ali naglašava da Beograd i Priština nisu ni blizu bilo kakvog konačnog dogovora niti se sada vode razgovori.

Američki stav o taksama je korektan. Ali, Amerika ima drugačiji odnos prema Kosovu, za njih su oni nezavisna država, za nas nisu. Važno je govoriti da treba naći kompromis, ali to nije moguće, ni o CEFTA, ni o Briselskom sporazumu. Teško je postići bilo kakav kompromis”, rekao je Vučić novinarima u Zrenjaninu, prenosi Tanjug.

On kaže da posle uvođenja taksi od 100 odsto na srpsku robu nikakav kompromis nije ni vidljiviji, ni bliži.

Kad ne možete da se dogovorite ni oko elementarnih stvari, povlačenju taksi, kako onda da se oko krupnijih i važnijih stvari dogovorite”, dodao je Vučić, ističući, međutim, da u dogovoru leži budućnost.

Podsetio je da su za Srbiju dve stvari problem: to što Albanci računaju da imaju svoju državu i da je njihova državnost zaokružena, za šta će se boriti po cenu svega.

To je faktor koji moramo da vidimo, a razmislite na šta smo mi spremni osim da opsujemo sopstvenu vlast i optužimo je i za ono što smo sami činili dok smo bili na vlasti”, rekao je on.

Druga stvar je činjenica da je dobar deo sveta već priznao tu državnost i da moramo da razumemo okvire u kojima se krećemo.

Ako neko misli da će Albanci da nestanu ili njihova želja za državom, to su gluposti. Ili da ćemo mi promeniti stav SAD, Nemačke... To je nerealno, ali da možemo da se borimo da dobijemo najviše što možemo i da zaštitimo narod, zbog kojeg mnogo toga činimo i želimo da opstane i da čuvamo državu na KiM onoliko koliko možemo, koliko je imamo i koliko možemo da se izborimo. Ljudi treba da razumeju da to nije jednostavno”, ukazao je Vučić.

To posebno važi za one koji su sve prerogative vlasti predali Prištini u ruke i ubili svaku mogućnost sa nešto izdejstvujemo, a mi smo ipak našli način da se borimo za interese svog naroda, dodao je on.

 Haradinajev tekst znači da su pregovori stavljeni „ad akta”h

ZRENjANIN– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, povodom autorskog pisma Ramuša Haradinaja u „Vašington postu”, da to što nisu spremni da povuku ni taksu, te da ne daju, ni po koju cenu, državnost i suverenitet, znači da su pregovori „ad akta”.

Na pitanje novinara za Haradinajevu tvrdnju da je Vučić spreman da prizna nezavisnost u zamenu za deo teritorije Kosova, predsednik je zapitao šta uopšte treba da kaže, i da li uopšte ima potrebe da demantuje te navode u tekstu, koji, ističe, nema nikakvu naročitu težinu, osim da insinuira nešto na temu odnosa Srbije i Rusije.

Imam pametnija posla. Oni pominju Ruse svaku put kada napadnu Srbiju. Mi smo ponosni na naše prijateljstvo sa Rusijom. Samo ne znam zašto je toliko Hašim Tači jurio Vladimira Putina po Parizu, i po drugim mestima”, kazao je on, prenosi Tanjug.

Vučić je dodao da bi bilo dobro da se dogovore o tome kakav je njihov odnos prema Rusiji.

Takođe je kazao da je naš odnose prema SAD kristalno jasan i podvukao da je uveren da bi svaki kompromis bio najbolje rešenje.

Oni nisu spremni ni taksu da povuku, kažu da državnost i suverenitet ne daju po svaku cenu, što znači da su pregovori ad akta. Oni će da govore o svom suverenitetu, mi o našem pravu. Nastavićemo tako nekoliko godina umesto da gledamo u budućnost”, kritikovao je Vučić.

Pismo penzionerima o trošku SNS

ZRENjANIN– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je pismo zahvalnosti penzionerima slao kao predsednik stranke, a ne države, zato da bi taj trošak platila stranka, a ne poreski obveznici.

 

 

EP usvojio Rezoluciju o napretku Srbije

Test humanosti za migrante

Skup 'Stop krvavim košuljama' održan u Beogradu, uz poziv na proteste

Pokrenuta procedura za gradnju Turskog toka kroz Srbiju

Analitičari: Jezik vlasti signal za 'lov na veštice' i 'hajku'

Udar kosovskih tarifa na briselski dijalog

Drecun o taksama: Sulud i nepotreban potez koji pokazuje nemoć/ Ljajić: Biće ogromnih posledica

Han: Svih šest zemalja Zapadnog Balkana ima perspektivu članstva u EU

Nema novih poglavlja za Srbiju?

Izbori prošli, ostale podele u Sandžaku

Izveštaj EK: Srbija nije napredovala u ključnim oblastima

Vučić: Nastavak dijaloga kada Priština počne da se ponaša u skladu sa pravilima

Greška protokola u Parizu ili politička poruka?/Pariz više nije Grad svetlosti

Zidojče cajtung: Premijerka Srbije želi revoluciju bitova i bajtova

Merkel i Vučić razgovarali u Parizu/Nemački poslanik u EP: Srbija i Kosovo da nađu rešenje

Svet obeležava vek primirja u Prvom svetskom ratu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button