glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Evropski parlament ep_ protest66
milo111 mladi taci5 balkanska-medja vakcin66 CRVENA-ZVEZDA-vs-PARTIZAN

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vučić: Srbija poštuje teritorijalni integritet svih država u regionu

izvor: agencije  foto:                                                                                              09.04.2019.

vucic-covic 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Srbija poštuje teritorijalni integritet svih država u regionu i nema pretenzija ni prema jednoj teritoriji, da očekuje da se i druge zemlje tako ponašaju, te ukazao da greše oni političari koji misle da se teritorijalni integritet Srbije može narušiti i da je moguće da samo Srbija bude oštećena.

Na pitanje kako komentariše izjavu Milorada Dodika o prekrajanju granica, uz opasku novinara u Mostaru da "podržava Dodikove stavove", Vučić mu je odgovorio da ne bi trebalo da iznosi konstatacije o tome da li on nekoga podržava ili ne.

"Ako me pitate šta Srbija misli o promeni granica na Balkanu, smatramo da je veoma važno da svi poštuju teritorijalni integritet Srbije i Srbija poštuje teritorijalni intergritet svih ostalih. Tako je bilo i nadam se da će tako i ostati", rekao je Vučić.

On je dodao da smatra nedoličnim izjave pojedinih političara i iz Bosne i Hercegovine koji su rušili teritorijalni integritet Srbije u uverenju da je moguće da samo Srbija bude oštećena.

"Smatram da je to loša poruka i da niko ni na koji način ne treba da krši bilo čiji teritorijlani integritet", istakao je Vučić.

On je dodao da Srbija nema nikakve pretenzije prema Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj, Makedoniji.

Kad je reč o saradnji sa Miloradom Dodikom, sada predsedavajućim Predsedništvu BiH, a ranije predsendikom Republike Srpske, Vučić je rekao da je ta saradnja u interesu RS, BiH i Srbije i da veruje da u budućnosti može da bude još bolja.

"Mislim da niko nije imao problema zbog dobre saradnje sa Srbijom, naprotiv", rekao je Vučić.

Govoreći o granici sa BiH, Vučić je podsetio da su u Sarajevu svojevremeno dogovoreni principi na kojima bi trebalo da se reši spornih tri odsto granice, što je veoma važno i za BiH i za Srbiju, ali da ipak nije postignut dogovor.

"Tamo je bio Čović, tada je bio i Ivanić i obojica mogu da potvrde da sam uradio sve što smo se dogovorili, od A do Š, ali to nije bilo dovoljno jer je došlo do neke promene stava", rekao je Vučić i dodao da mora još da se radi na tome kako bi se došlo do rešenja.

Na pitanje novinara zašto se njegov predstavnik nije pojavio na potpisivanju protokola o tromeđi između Srbije, BiH i Crne Gore, Vučić je odgovorio da se verovatno radilo o spornih tri odsto granice i dodao:

"Kako da se pojavi ako nismo dogovorili tih tri odsto".

Na konstataciju novinara da ipak nije reč o tom delu granice, Vučić je rekao da onda ne zna o čemu se radi.

VUČIĆ: ŽELIM DA SRPSKI PROIZVODI BUDU NA SVAKOM MESTU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je u utorak u Mostaru da ne propušta nijedan sajam privrede u ovom gradu, jer želi da vidi srpske proizvode na svakom mestu.

Vučić je, nakon sastanka sa zamenikom predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, izrazio zadovoljstvo što su i ove godine srpske kompanije iz raznih delova Srbije došle na Sajam u Mostar da predstave svoje proizvode.

Rekao je da se nada da će sledeće godine biti još više.

Moj posao je i želim da srpski proizvodi budu prisutni u Mostaru, Širokom Brijegu, da se prodaju na svakom mestu. Želimo širu i bližu saradnju sa BiH“, objasnio je on.

Podvukao je da je BiH za Srbiju jedan od ključnih partnera i da je njegovo prisustvo u Mostaru u skladu s tom činjenicom.

Ukazao je da je trgovinska razmena sa BiH 2015. bila milijardu evra, a prošle godine je dostigla 1,8 milijardi evra, te da se ove godine očekuje da dostigne vrednost od dve milijarde evra.

Sa Čovićem, dodao je, razgovarao je i o odnosima Srba i Hrvata.

Smatram da bez obzira na teško istorijsko nasleđe i razlike u stavovima o onome što se zbivalo, važno je da gradimo budućnost u miru i stabilnosti. To isto želimo sa Bošnjacima“, rekao je on.

Na pitanje koje su novinari uputili Čoviću i njemu što danas na sajmu nema predstavnika bošnjačkog naroda, Vučić je odgovorio da ne želi da se meša u unutrašnje stvari.

Vučić će posle sastanka prisustvovati svečanom otvaranju 22. Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, na kome učestvuju i firme iz Srbije.

Predsednik Srbije će zatim obići radove na obnovi Saborne crkve Svete trojice u Mostaru.

DODIK SA VUČIĆEM U MOSTARU O OBNOVI SABORNE CRKVE

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Mostaru primarno razgovarati o tome na koji način i kada se može završiti kompletna rekonstrukcija, odnosno izgradnja Saborne crkve.

"Planiramo da zajedno posetimo Sabornu crkvu i da se sastanemo sa srpskom zajednicom u Mostaru, kao što smo učinili prošle godine. Želimo da vidimo šta smo uradili od onoga što je rečeno, mada već sada mogu da kažem da je sve realizovano, kao i da vidimo na koji način možemo pomoći srpskoj zajednici", rekao je Dodik, preneli su banjalučki mediji.

On je dodao da će zajedno sa Vučićem prisustvovati i otvaranju Sajma privrede u Mostaru, jedne od najvećih sajamskih manifestacija u BiH.

Saborna crkva u Mostaru srušena je u proteklom ratu a njenu obnovu, odnosno ponovnu izgradnju na nekadašnjim temeljima, finansiraju Republika Srpska i Srbija.

 

 

Za zločine nad Srbima samo 14 meseci zatvora

Istražuju se navodi o uplitanju hrvatskih obavještajnih službi u BiH

Krši li Centralna izborna komisija ustav Federacije BiH?

Špijunska afera Zagreba ili političko podmetanje iz Sarajeva

Sprema li se migrantima žica na granici BiH?

Ko su 'autentični' Srbi, 'legitimni' Hrvati i 'pravi' Bošnjaci?

BH blok u opoziciji, neće u koaliciju sa SDA, HDZ i SNSD

Federacija BiH pred masovnim buntom zbog budžetske blokade

Prelazi li se s riječi na djela nakon Brisela?

BiH obećava brze odgovore Evropskoj komisiji

Nova tužiteljka BiH, problemi stari

Političkim ucjenama do formiranja vlasti

CIK presekao čvor o popisu, formiranje vlasti još na čekanju

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button