glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

sbun1 granica ustavni sud
ivica stejt d. beerfest borjan-zvezda partizan-videoton kosarkasi srbije5

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Pelješački most kvari odnose Hrvatske i BiH

izvor: agencije  foto:                                                                                     17.08.2017

peljesacki-most-nacrt

Sudeći po najnovijim porukama koje su ovih dana ukrstili hrvatski premijer Andrej Plenković, predsedavajući Predsedništva BiH i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović i bošnjački član Predsedništva i lider SDA Bakir Izetbegović pretvorili su gradnju tog projekta u politiku, umesto u struku.

Iz Sarajeva, naime, sada stižu uveravanja da izgradnja mosta ne sme početi pre nego što se reši pitanje "izlaza BiH na otvoreno more", na koji, prema mišljenju stručnjaka okupljenih u Pomorskom društvu u Sarajevu, BiH ima neotuđivo pravo.

Premijer Plenković je izjavio prošle sedmice da će biti nastavljen projekat izgradnje Pelješačkog mosta, koji je strateški za Hrvatsku.

Ponovio je da se Hrvatska zalaže za dijalog sa svim susednim zemljama, pa i sa BiH, te da se o izgradnji Pelješačkog mosta razgovaralo na zajedničkoj sednici Vlade Hrvatske i Saveta ministara BiH u Sarajevu početkom jula.

"Ako bilo šta treba pojasniti, sve ćemo pojasniti našim komšijama, međutim, tehničke karakteristike mosta su takve da omogućavaju neškodljiv prolaz svim vrstama plovila koja bi mogla ići prema moru", dodao je Plenković.

Deo vlasti BiH, međutim, smatra da se gradnjom tog mosta zatvara njen prilaz otvorenom moru i sprečava ulazak velikih brodova u teritorijalne vode BiH.

Najnoviju polemiku o gradnji Pelješačkog mosta otvorio je Čović nedavnom izjavom za HRT da ponovno problematizovanje realizacije tog projekta nije zvanični stav BiH.

Čović je rekao da je u pitanju stav jedne stranke (SDA) i nekoliko pojedinaca u toj stranci.

Dodao je i da za tri godine, koliko je on član Predsedništva, "nijednom pitanje Pelješačkog mosta nije otvoreno, jer se podrazumevalo da je na to data apsolutna saglasnost – budući da je Hrvatska poštovala sve predviđene uslove.

Čović tvrdi da sva tri člana Predsedništva BiH podržavaju evroatlantski put BiH, ali se, zbog dnevnopolitičkih potreba uvek javi neka strana koja traži izgovor za zaustavljanje nekog projekta i traži krivica u nekome drugom.

BiH nema nameru da gradi luku u Neumu 

Sarajevski mediji su istovremeno objavili da je Ministarstvo komunikacija BiH još 2013. obavestilo Hrvatsku da BiH nema nameru da gradi luku u Neumu.

Reagujući na izjavu Čovića, Izetbegović je poručio da je nedopustivo da predsedavajući Predsedništva BiH zastupa interese Hrvatske.

Izetbegović istrajava na stavu da Pelješački most ruši suverenitet BiH i predlaže izgradnju tunela.

"Izgradnja Pelješačkog mosta predstavlja rušenje suvereniteta BiH", rekao je Izetbegović zaTV1 dodajući kako BiH i Hrvatska moraju pronaći rešenje ovoga problema kako bi se BiH dopustio slobodan pristup otvorenome moru.

"Valja utvrditi granicu. Valja utvrditi koridor ili plovni put BiH koji nas spaja s međunarodnim vodama, otvorenim morem i nakon toga elemente mosta, koji bi se eventualno gradio preko tih koridora, preko tih faktički, međunarodnih voda", precizirao je Izetbegović, koji smatra da bi se Hrvatskoj više isplatila gradnja tunela.

Tunel bi, prema njegovom razmišljanju, bio dvostruko jeftiniji i išao bi u zaleđu ili ispod Neuma, gde je obala vrlo strma i put do Dubrovnika bi trajao puno kraće, a ne bi upropastili jedno predivno poluostrvo jednim širokim putnim pojasom.

Izetbegović je potom još jasnije poručio da će zvaničnici SDA u Parlamentu BiH podržati zahtev opozicionih bošnjačkih stranaka da se zaustavi projekt izgradnje Pelješačkog mosta dok se ne reši otvoreno pitanje morske granice kod Neuma.

SDA smatra i da Čović, kao predsedavajući Predsedništva BiH ima ustavnu obavezu da zastupa zvanične stavove i interese BiH.

Svako drugačije postupanje, kažu, predstavlja zloupotrebu službenog položaja o čemu bi "Čović itekako trebalo da vodi računa".

 

 

Vojna imovina moći će se knjižiti na državu BiH

Državljani arapskih zemalja sve više kupuju zemljište u BiH

Most koji razdvaja BiH i Hrvatsku

Odgovor na hrvatske mere

Bošnjaci nameću genocid kroz srpsku neslogu

Ratovali u inostranstvu, kod kuće kažnjeni novčano

Biti građanin drugog reda

Terorizam još prijeti BiH

Ništa od smene Saveta ministara BiH

BiH i Hrvatska potpisale niz bilateralnih sporazuma

Izbora će biti uprkos prijetnjama hrvatskih stranaka

Radončić Izetbegoviću: Istupi iz Muslimanskog bratstva

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button