glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

protesti777 hrw desnica
pasos-22 brisel knezevic-milo mladi krajinovic11 novak33333

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Novi protesti u Beogradu, zahteva se Vučićeva ostavka/Više hiljada građana na protestu u Kragujevcu  

izvor: agencije  foto:                                                                             19.01.2019.

protest bg 

Novi protesti u Beogradu, zahteva se Vučićeva ostavka

Hiljade građana Beograda je učestvovalo u subotu na protestu protiv nasilja "Jedan od pet miliona – počelo je". Protest je prošao bez incidenata, a građani su poručili da će i naredne subote ponoviti protest.

Osmo protestno okupljanje u subotu uveče je počelo na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Okupljenima su se na početku obratili glumci Nikola Kojo i Branislav Trifunović.

"Dobro veče, Beograde. Jako mi je drago da ste tu. Tokom ovih nedelja pravili smo mnogo grešaka, ali u jednu stvar morate verovati. Jedina je želja svima nama zajedno da ovaj čovek ode (Aleksandar Vučić, predsednik Srbije). Biće nas sve više. Ovaj građanski protest postaće lavina koju niko neće moći da zaustavi", rekao je Trifunović.

Obraćajući se prisutnima Kojo je poručio: "Aleksandre Vučiću, ovo je kraj".

"Izvršio si (Vučiću) svoj blickrig. Silovao si i ucenio kompletno stanovništvo", rekao je Nikola Kojo.


Nakon obraćanja Trifunovića i Koje, protestna kolona je krenula, a građani su se od platoa ispred Filozofskog fakulteta kretali ulicama Vase Čarapića, Makedonskom, Svetogorskom, preko Takovske ulice, zatim ulicom Kneza Miloša, preko Terazija do zgrade Narodnog pozorišta na Trgu Republike.

Kolona se, kao i prethodnih subota, zaustavila kod zgrade Radio-televizije Srbije (RTS).

Protekle nedelje organizatori protesta su zatražili sastanak sa generalnim direktorom RTS-a Draganom Bujoševićem 19. januara u 19.30 časova (u vreme kada javni servis emituje centralnu informativnu emisiju - Dnevnik 2) kako bi ispostavili svoje zahteve i izrazili negodovanje zbog načina izveštavanja ove medijske kuće.

Branislav Trifunović je potom otišao do ulaza u zgradu RTS-a.

"Probali smo da dođemo na zakazani sastanak ali Bujošević nije tu. Na ulazu su nam rekli da ostavimo pismo na pisarnicu, pa će onda videti da li mogu da zakažu sastanak", rekao je Trifunović.

Demonstranti su potom pravili buku ispred zgrade RTS-a i posle obraćanja glumca Branislava Trifunovića nastavili protestnu šetnju.

Građani su se zatim nakratko zadržali ispred zgrade Predsedništva Srbije uzvikujući: "Vučiću, odlazi!".

 nerazjašnjeno ubistvo lidera GI "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića

Za vreme trajanja protesta za saobraćaj su bile zatvorene sve ulice ne kojima se odvijala protestna šetnja, kao i okolne ulice.

Lista zahteva demonstranata ista je kao i na prethodnim protestima, koji traju više od mesec dana. Organizatori zahtevaju prisustvo u informativnim emisijama javnog servisa, kao i da se otkriju počinioci i nalogodavci svih napada na građane, novinare, aktiviste nevladinih organizacija i političare koji su se dogodili u prethodnom periodu.

Zahtevi građana:

Organizatori protesta javno zahtevaju i sastanak sa generalnim direktorom Radio Televizije Srbije (RTS) Draganom Bujoševićem i glavnim i odgovornim urednikom informativnog programa RTS-a Nenadom Lj. Stefanovićem.

U Beogradu je protekle nedelje održana protestna šetnja na godišnjicu ubistva lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, uz ponovljeni zahtev da se počinioci i nalogodavci njegovog ubistva moraju privesti pravdi.

Povod za prvi protest, bio je napad na lidera opozicione Levice Srbije Borka Stefanovića i još jednog predstavnika njegove stranke u Kruševcu 23. novembra 2018. godine.

Više hiljada građana na protestu u Kragujevcu

Učesnici trećeg po redu građanskog protesta "Budi jedan od pet miliona" održanog u subotu uveče u Kragujevcu, poručili su da „predsednik Srbije Aleksandar Vučić mora pasti“ i da Srbija „treba da bude država vladavine prava, a ne primitivna despotija uzurpatora“.

Na skupu i protestnoj šetnji učestvovalo je više hiljada građana, koji su pravili buku pištaljkama, trubama i bubnjevima i skandirali protiv Aleksandra Vučića, javlja Branko Vučković.

Staša Pavlović, članica organizacionog odbora protesta, rekla je okupljenima na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije da su istina i pravda prvi koraci ka slobodi i da su građani zbog toga izašli na ulice i trgove.

"Zato smo mi ovde. Šetaćemo, pištaćemo, vrištaćemo ulicama našeg grada sve dok lopovima, lažovima i prodavcima magle ne vidimo leđa. Svaka ozbiljna država ponosila bi se pameću, namerom i istinom vas prisutnih ovde, bez sendviča i dnevnice. Samo se siromaštvo, glupost i podaništvo lako drže pod kontrolom“, rekla je Pavlović.

Ona je, aludirajući na okupljanje pristalica Srpske napredne stranke, koji su autobusima organizovno dovoženi u Beograd povodom posete predsednika Rusije Vladimira Putina rekla "u četvrtak ste žvakali i pojeli hranu, odeću, obuću, ekskurzije, nagrade i stipendije naše dece. E, pa dosta je. Decu vam ne damo."

Nenad Kulačin, kolumnista lista Danas osudio je Vučićevo izbegavanje tv duela sa političkim oponentima, kao i njegovu, kako je rekao, "kukavičku kadrovsku politiku".

"Ta kukavica ne sme da postavi Vesića za gradonačelnika Beograda nego bruka jednog uglednog lekara, ne sme da imenuje člana svoje partije da bude premijer nego dovodi Anu Brnabić. Ne sme da izađe na tv duel bilo kom opozicionom lideru, a priča kako ima petlju da svakom kaže u oči šta hoće", istakao je Kulačin.

Kulačin je, govoreći o medijskoj situaciji u Srbiji, zapitao "kakva je to država u kojoj je jedan mladež važniji od otkrivanja ubica Olivera Ivanovića".

I Milan Šerifović, inicijator protesta u Kragujevcu pitao je zašto Ivanovićeve ubice još uvek nisu otkrivene i poručio da „ova vlast zajedno sa Vučićem mora da padne“ zbog, kako je naveo, mnogih nerešenih pitanja, „da bi građani dobili pravnu državu i odgovore na mnoge afere koje su pratile njihov rad“.

"Šta je bilo sa Savamalom, šta je bilo sa helikopterskom nesrećom, šta je sa onim čirom na vrhu najlepše planine u jugoistočnoj Evropi, Kopaonik? Čije je to?“, pitao je Šerifović.

Pre dolaska na Đački trg, dugačka kolona građana prošetala je centralnim gradskim ulicama, zastavši ispred zgrade u kojoj je smeštena Radio televizija Kragujevac da bi iskazali nezadovoljstvo uređivačkom politikom te medijske kuće, koja je pod kontrolom lokalne vlasti.

Na nekim od transparenata koje su građani nosili pisalo je "Protiv svega nenormalnog i nemoralnog" i "Dole vlasti, narod časti", a učesnici protesta su uzvikivali "Lopovi, lopovi" i "Ua".

Protest u Kragujevcu protekao je bez stranačkih obeležja i incidenata, a u ulicama kojima se kolona kretala bio je obustavljen saobraćaj. Sledeće okupljanje najavljeno je za narednu subotu.

 

 

Protest 1 od 5 miliona u Nišu: Srbija je ustala i ne može se zaustaviti/Završen protest u Novom Sadu, najavljen novi za sledeći petak

Politički kišobran za ekstremnu srpsku desnicu

Vučić o sastanku : Sa Putinom sam razmotrio gotovo sve teme


HRW o ljudskim pravima na Balkanu: Nije trenutak za zadovoljstvo

BBC: Putin upozorava Zapad, Srbija mu sprema dobrodošlicu/Blumberg: Vučić će nastojati da iskoristi podršku Rusije za KiM/FT: Putin jača veze sa Srbijom u borbi za uticaj sa Zapadom

Ambasadori EU traže od Srbije da što pre usvoji zakon o sprečavanju korupcije

Obeležena godišnjica ubistva Olivera Ivanovića

AP uoči posete predsednika Rusije: Putin već ima svoje selo, figuru, šljivovicu

Sve istine i zablude o stranim investitorima

Srbija pri dnu Barometra slobode Fondacije Fridrih Nauman

Završen šesti protest Jedan od pet miliona u Beogradu

Da li je Srbija spremna za moguću svetsku ekonomsku krizu?

Mediji EU: Populisti Orban i Vučić čvrsto na vlasti uprkos protestima

Olenik: Kandidujem se za predsednika PSG, a to planira i Sergej Trifunović/ Trifunović ne želi da komentariše

Vučić za Fajnenšel tajms: Samo dogovor sa Kosovom donosi trajan mir regionu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button