glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

samit888 skupstina111 davor7
Evropska komisija taci5 mile33 facebook skabo Srbija-1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Preminuo poznati glumac Marko Nikolić  

izvor: agencije  foto:                                                                                                     02.01.2019.

Marko-Nikolic

Preminuo poznati glumac Marko Nikolić

Poznati srpski glumac Marko Nikolić preminuo je 2. januara u 73. godini, potvrdila je ćerka na društvenoj mreži Fejsbuk.

Kraj zajedničke fotografije sa ocem, napisala je samo njegovu godinu rođenja i smrti.

Marko Nikolić je rođen u Kraljevu 20. oktobra 1946. godine. Glumu je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.


Bio je član je Narodnog pozorišta od 1970. godine. Igrao je u pozorištu, filmu i na televiziji.

Televizijsku slavu je stekao glavnom ulogom u TV seriji „Bolji život“ (1987, 1990. godine), kao i ulogom Karađorđa, u nekoliko TV drama i u seriji "Vuk Karadžić".

Nikolić je ostvario veoma upečatljive uloge i u filmovima „Devojački most“ (Marko), „Užička republika“ (Klaker), “Boško Buha” (Puškar), „Petrijin venac“ (Dobrivoje), „Dnevnik uvreda 1993“ (Stefan Nikolić), „Kordon“ (Zmaj), Atanas Božić („Montevideo, Bog te video“)...

Za izuzetan doprinos umetnosti glume na domaćem filmu, 2012. godine dobio je Nagradu „Pavle Vuisić".

Igrao je i veoma zapažene uloge u serijama “Doktorka na selu” (Sekretar Radiša), „Svetozar Marković“ (Adam Bogosavljević), „Šesta brzina“ (Gastarbajter), „Srećni ljudi” (Velimir Bata Šejn Davidović), „Kraj dinastije Obrenović“ (General Cincar Marković), “Gore dole” (Damjan Danković Džoks), Đed Joko („Budva na pjenu od mora“), Luka Pletikosić ("Senke nad Balkanom"), Živojin („Komšije“)...


Poslednje role na televiziji ostvario je u aktuelnim serijama („Pogrešan čovek“ (Lazar Crnković) i „Žigosani u reketu“ (Deda Miša).

Visoko priznanje, koje se dodeljuje za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim delatnostima, Nikolić je primio 14. februara na svečanosti održanoj povodom Dana državnosti Republike Srbije.

Datum i mesto sahrane, kako se navodi na internet stranici Narodnog pozorišta, biće naknadno saopšteni.

Vučić: Odlazak Nikolića veliki gubitak za srpsko glumište

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je, povodom smrti jednog od najpoznatijih srpskih glumaca Marka Nikolića, telegram saučešća porodici, u kome je istakao da njegov odlazak predstavlja veliki gubitak za srpsko glumište i kulturu.

"Primite moje najiskrenije saučešće. Marko Nikolić obogatio je srpsku i jugoslovensku kinematografiju nizom upečatljivih uloga po kojima ćemo ga uvek pamtiti", naveo je Vučić.

"Iako nas je napustio, temperamentni srpski domaćin Giga Moravac ostaće zauvek dragi gost u kući svih gledalaca, sa kojim se i danas mnogi poistovećuju", dodao je predsednik Srbije u telegramu saučešća.

VUKOSAVLjEVIĆ: NIKOLIĆ JE ODIGRAO MNOGE ULOGE ZA PAMĆENjE

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević uputio je telegram saučešća povodom smrti glumca Marka Nikolića, u kome je istakao da je srpsko glumište ostalo bez još jedne markantne pojave.

"Otišao je glumac koji je odigrao mnoge uloge za pamćenje", napisao je Vukosavljević u telegramu saučešća porodici i mnogobrojnim poštovaocima istaknutog dramskog umetnika.

Marko Nikolić u svesti mnogih ostaje najpre, prema rečima Vukosavljevića, kao glumac koji je u TV mediju oživeo lik Karađorđa, nakon dugog perioda bez ključnih tema iz srpske istorije.

"I oživeo ga je s punom glumačkom merom. I u drugim likovima spajao je snagu i senzibilnost, figure koje smo mogli prepoznati oko sebe i zavoleti. Bio je oličenje tzv. našeg čoveka, ali i tumač složenih i nijansiranih dramskih rola. Srpsko glumište ostaje bez još jedne markantne pojave koja je obeležila decenije iza nas u teatru, na filmu i televiziji", naveo je ministar Vukosavljević.

 

 

Škabo - Beogradski sindikat: Ne mislim ništa loše o bilo kom protestu protiv nepravde i nasilja

Glumac Met Dilon dolazi na "Kustendorf"

Dušan Kovačević: Nisam zalud trošio pero

Uliks Fehmiu: Uvek nam je neko drugi kriv…

Najveća „Noć knjige” do sada

Moderan džez s prizvukom Balkana

Gagi novac za film o Jasenovcu

Istinski heroj pokretnih slika

Premijera "Tereta": O ratnom zločinu nije lako pričati

Preminula glumica Radmila Andrić

Muharem Bazdulj: Svi okreću glavu od Jugoslavije

Vukosavljević: Posle razrešenja direktora, biramo novi UO Narodnog pozorišta

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button