glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

pristina beograd Aleksandar Vucic mile555
radnici rusija srebrenica1 mladi2 minerali-rude slavisti djokovic333

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Evrostat: Žene žive duže od muškaraca i ima ih više        

izvor: agencije  foto:                                                                                         19.08.2018.

 zene

 

U svim zemljama Evropske unije i u Srbiji žene žive duže od muškaraca i ima ih više, pokazuje najnovije istraživanje Evrostata, koje prenosi Politika.

Kako se navodi u studiji evropskog statističkog biroa, na 100 muškaraca dolazi 105 žena, a najveća disproporcija je u Letoniji, gde živi čak 18 odsto žena više nego muškaraca, i u Estoniji, gde na 100 muškaraca dolazi 113 žena.

Iako Srbija nije deo EU, podaci Zavoda za statistiku Srbije, takođe, svedoče da žene u Srbiji žive pet godina duže od muškaraca, a očekivano trajanje života za pripadnice lepšeg pola je 78 godina.

U Srbiji živi 181.228 žena više nego muškaraca, a polna neravnoteža naročito je izražena u gradovima, u kojima broj žena umnogome premašuje broj muškaraca, dok samo u seoskim sredinama živi više muškaraca.

Očekivani životni vek žena u EU je 83,3 godine, dok je prosečni vijek muškarca 77,9 godina, iako postoje velike kontinentalne razlike.

Primera radi, žene u Letoniji i Litvaniji žive čak celu deceniju duže od muškaraca, dok dame u Danskoj, Irskoj, Švedskoj i Holandiji žive četiri godine duže od muškaraca. Osim toga što žene duže žive, one ranije napuštaju roditeljski dom, kasnije se zapošljavaju i preuzimaju brigu o deci i domaćinstvu.

Poslove u domaćinstvu najviše dele parovi u Švedskoj i Sloveniji. Kada je riječ o kuvanju, evropski statističari su izračunali da se čak 80 odsto žena i svega trećina muškaraca svakodnevno bavi spremanjem hrane. U kuhinju najmanje zalaze Grci i Italijani, tek svaki deseti, u poređenju sa 50 odsto Šveđana.

List navodi da prosečna srpska domaćica za šporetom dnevno provede sat i po, dok se muškarac u kuhinji zadrži 10 minuta.

Što se tiče zdravlja Evropljana, nezdrave navike su češće kod muškaraca, odnosno četvrtina muškaraca i svega 16 odsto žena svakodnevno drži zapaljenu cigaretu, a najveći broj pušača živi na Kipru i u Austriji. Zloćudni tumori, infarkti i moždani udar najčešći su uzroci smrti u EU i Srbiji, a od njih češće umiru muškarci.

Podaci o profesionalnom životu pokazuju da žene u proseku dobijaju prvi posao u 23. godini, odnosno godinu dana kasnije od muškaraca, a odlaze u penziju sa 58,8 godina, odnosno godinu dana ranije od muškaraca. Navodi se i da su u EU svega 33 odsto menadžera žene, odnosno najviše ih je u Letoniji (47 odsto), a najmanje u Luksemburgu (18 odsto).

Od ukupnog broja preduzetnika u Srbiji 30 odsto su žene.

 

 

Anketa: Za mlade su šamar i ljubomora ljubav, a silovanje u vezi ne postoji

Evropska unija odustaje od pomeranja kazaljki

Tito i Kardelj pripremali raspad SFRJ

Skup Mense u Beogradu

Otvorena izložba „Kraljevina Srbija i SAD” u prisustvu Vučića i Skota

Četvrtina građana odnose Srbije i Amerike ocenjuje jedinicom

Šta uzrokuje vreli talas od Alžira do Arktika

Vodeći istraživač Holokausta: Ustaše se zabavljale u Jasenovcu, objavićemo knjigu istine, svet mora da zna

Čiji su burek i baklava?

„Fajnenšel tajms”: Auto-gol Hrvatske sa Tompsonom nakon Svetskog prvenstva

Sjena nad slavljem

Hrvatske fudbalere bodrili i u Subotici

Na finalu SP Putin, Makron, Abas, Orban, Lukašenko...

Beograđanin pravi sladolede od ajvara i pirotskog kačkavalja

Stanovanje u srednjovekovnoj Srbiji

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button