glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu888 ivanic555 vojni kamp
gazivode dacic-antalija axer otasevic vakcina88 zvezda 7777

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Obrazovanje odraslih kroz „Erazmus plus” EU: od Italije do Srbije        

izvor: agencije  foto:                                                                                         22.08.2018.

 benveneto

 

Kroz ključnu aktivnost ‒ posmatranje na radnom mestu (job shadowing) prikupljene su informacije o načinima organizovanja i metodama obrazovanja za odrasle različitih ciljnih grupa, sa fokusom na žene u ruralnim sredinama.

Cilj je da se pojačaju kapaciteti udruženja kako bi ono moglo da ponudi aktivnosti i programe koji više zadovoljavaju potrebe pojedinaca; kao i da se proširi profesionalna kompetentnost članova organizacije i steknu ideje o različitim obrazovnim sistemima i pristupima obrazovanju odraslih u EU.

Prvi od dva predviđena projekta podrazumevao je odlazak u Italiju i posmatranje rada udruženja „Graminja" iz Pago Vejana u provinciji Benevento.

Benevento, grad na jugu Italije, poznat je po velikom broju muzeja, fudbalskom klubu koji igra u prvoj ligi, ali i po razvijenom konceptu socijalne poljoprivrede. Iako koncept socijalne poljoprivrede postoji od davnina, sada je dobio na značaju u toj provinciji zahvaljujući poljoprivrednoj zadruzi „Lentamente" koja proizvodi hranu i podstiče društvene aktivnosti u poljoprivredi.

Kao članice udruženja Edufons - Centar za celoživotno obrazovanje iz Novog Bečeja posetile smo oblast Beneventa kako bismo se upoznale sa aktivnostima udruženja Graminja u oblasti obrazovanja odraslih i svoja iskustva prenele u Srbiju", rekla je Biljana Banjac, profesorka iz Novog Bečeja.
Ona je navela da sela koja su obišle u provinciji Benevento imaju iste probleme kao i mi u Srbiji. Mladi napuštaju male, autentične kamene kuće u selima i odlaze u gradove ili u inostranstvo. U selima ostaju stari, tako da je izražen nedostatak radne snage. Zato svi rade na edukaciji ljudi i ukazuju na značaj razvoja sela, poljoprivrede i udruživanja poljoprivrednika ‒ kako bi svoje proizvode mogli da afirmišu i lakše prodaju. „Obišle smo nekoliko farmi i uverile se da pokrajna Benevento ima veliki potencijal za poljoprivredu i agroturizam", zaključila je Biljana Banjac.

Udruženje „Graminja" okuplja desetak poljoprivrednih proizvođača, a zajedno sa drugim udruženjima čini zadrugu „Lentamente". Tako udruženi u zadrugu, učestvuju na različitim konkursima koje država Italija raspisuje kako bi podstakla uključivanje socijalno ugroženih i migranata u društvo. Radionice u kojima zajedno učestvuju lokalno stanovništvo i migranti doprinose skladnijem svakodnevnom životu lokalne zajednice.

Mi funkcionišemo umrežavajući se. Tako smo osnovali konzorcijum So zemlje (Sale della Terra) kako bismo se bavili održivim razvojem i inkluzijom. Njega čine poljoprivredna gazdinstva, zadruge i udruženja. Ovo je poljoprivredni kraj sa vinogradima i maslinjacima, te su osnovni proizvodi vino i ulje, ali pored toga imamo i pšenicu, od koje proizvodimo različite vrste testenina. Neki od naših članova imaju farme, pa su nam i sirevi u ponudi. Sve su to proizvodi naših članova koje plasiramo najčešće u kafe-prodavnici koju smo zajedno osnovali. U poljoprivredi važi pravilo da svaki čovek može da nađe svoje radno mesto i dâ svoj doprinos, bilo da je invalid, socijalno ugrožen, zavisnik, povratnik iz zatvora, bilo migrant. Upravo su oni korisnici naših usluga iz domena neformalnog i informalnog obrazovanja", navodi Donato de Marko, jedan od osnivača Udruženja „Graminja".

U okviru socijalne zadruge „Solidarnost" u Beneventu, u kojoj je jedan od partnera i „Graminja", nalazi se plastenik sa oglednim rasadnikom, gde se organizuju kursevi organske poljoprivrede, a građani se obučavaju za rad i formiranje urbanih bašti. Socijalna farma predstavlja zaokruženi proces proizvodnje, prerade i prodaje poljoprivrednih proizvoda iz lokalne sredine.

Učesnice su tokom boravka u Italiji i Sloveniji stekle značajno obrazovno iskustvo koje će doprineti uvođenju evropske dimenzije u njihov rad, kreiranju novih obrazovnih programa, a time i boljem pozicioniranju njihovog udruženja. Stečene kompetencije, razmena iskustava, ideja, dobre prakse i dogovor za dalju saradnju značajni su rezultati ovog projekta.

 

 

Spreman zakon o računanju vremena

Evrostat: Žene žive duže od muškaraca i ima ih više

Anketa: Za mlade su šamar i ljubomora ljubav, a silovanje u vezi ne postoji

Evropska unija odustaje od pomeranja kazaljki

Tito i Kardelj pripremali raspad SFRJ

Skup Mense u Beogradu

Otvorena izložba „Kraljevina Srbija i SAD” u prisustvu Vučića i Skota

Četvrtina građana odnose Srbije i Amerike ocenjuje jedinicom

Šta uzrokuje vreli talas od Alžira do Arktika

Vodeći istraživač Holokausta: Ustaše se zabavljale u Jasenovcu, objavićemo knjigu istine, svet mora da zna

Čiji su burek i baklava?

„Fajnenšel tajms”: Auto-gol Hrvatske sa Tompsonom nakon Svetskog prvenstva

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button