glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brnabic1 podgorica1 vlada srbije
it sektor3 jeremic nisvil88 danilovic6 partizan-tarakija srb-cro3

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Skup Mense u Beogradu        

izvor: agencije  foto:                                                                                           28.07.2018.

 mozak

 

Beograd će naredne nedelje biti mesto najvećeg godišnjeg okupljanja evropskih članica Mense, organizacije koja okuplja osobe sa koeficijentom inteligencije (IQ) višim od 148, kojem će prisustvovati više od 500 njenih članova iz 38 zemalja.

Kako je najavila Mensa Srbije, u Beograd će u sredu stići članovi Mense ne samo iz Evrope već i iz Japana, Hongkonga, Čilea, SAD, Singapura, Novog Zelanda, Australije, Kanade i Južnoafričke Republike, a očekuje se i dolazak predstavnika najviših tela svetske Mense i nacionalnih organizacija.

"Organizacija EMAG-a (European Mensas annual gathering) je velika čast za našu Mensu i veliki izazov, posebno kada se zna da su prethodni domaćini bili Barselona, Berlin i Pariz, i da će naredni skup organizovati Mensa Belgije ", izjavila je predsednica Mense Srbije Aleksandra Borović za agenciju Beta.

Uoči skupa, koji će početi 1. avgusta prijemom u Starom dvoru, a koji je prilika da učesnici uz raznovrsna predavanja upoznaju i Beograd i Srbiju i njene ljude, biće održana i velika naučna konferencija "Darovitost, obrazovanje i razvoj".

Taj naučni skup, uz učešće oko 100 predavača iz 16 zemalja, održava se uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i Ministarstva za rad, rekla je Borovićeva.

Ona je podsetila da je misija Mense da usmeri korišćenje inteligencije na dobrobit društva u celini.

"Oko 500 učesnika EMAG-a sa svih kontinenata jedva čekaju da upoznaju narod iz kojeg je potekao čovek koji je promenio svet podarivši mu svetlost i upravo zato najveće interesovanje među njima vlada za Muzej Nikole Tesle", rekla je ona.

Velika zainteresovanost postoji i za Centar za posetioce Narodne banke Srbije, gde se čuva zbirka novca iz svih epoha kao svedočanstvo o burnoj istoriji i raznovrsnim uticajima na području Balkana, ali i za Veliko ratno ostrvo, poznato širom sveta, kao izuzetno retko gnezdište velikog evropskog orla belorepana, čiji je broj na celom kontinentu spao ispod 90.

Učesnici EMAG -a će nakon završetka zvaničnog dela skupa imati priliku da kroz prostor i epohe upoznaju Srbiju od Palića do đavolje varoši, od Viminacijuma do Ravanice, navela je Borovićeva i dodala da će tokom svih tih dana ipak ključno biti druženje, "jer nema potpune slike o zemlji bez upoznavanja ljudi i njihovih običaja".

"Kao što će u turi podzemnim Beogradom upoznati grad ispod grada, tako se nadamo da će sa sobom poneti novootkrivena saznanja o Beogradu koji je mnogo više od onoga što su čuli u medijima", naveli su organizatori u saopštenju.

 

 

Otvorena izložba „Kraljevina Srbija i SAD” u prisustvu Vučića i Skota

Četvrtina građana odnose Srbije i Amerike ocenjuje jedinicom

Šta uzrokuje vreli talas od Alžira do Arktika

Vodeći istraživač Holokausta: Ustaše se zabavljale u Jasenovcu, objavićemo knjigu istine, svet mora da zna

Čiji su burek i baklava?

„Fajnenšel tajms”: Auto-gol Hrvatske sa Tompsonom nakon Svetskog prvenstva

Sjena nad slavljem

Hrvatske fudbalere bodrili i u Subotici

Na finalu SP Putin, Makron, Abas, Orban, Lukašenko...

Beograđanin pravi sladolede od ajvara i pirotskog kačkavalja

Stanovanje u srednjovekovnoj Srbiji

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button