glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu 1 hrw milo99
bosko-vuk siromastvo2 knezevic-milo film roko Partizan-1 novak888888

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Brisel upozorava na rizike "zlatnih viza" 

izvor: agencije  foto:                                                                                                              23.01.2019

euro 

Evropska komisija će objaviti izveštaj u kom poziva članice EU da budu opreznije prilikom davanja "zlatnih viza", kontroverzne nacionalne politike koja omogućava bogatim investitorima da dobiju pravo boravka ili čak i evropsko državljanstvo.

Ta praksa, od koje koristi imaju pre svega američki, kineski i ruski bogataši, "dovodi do određenog broja opasnosti, u pogledu bezbednosti, pranja novca ili utaje poreza", navodi se u izveštaju.

Komisija će od članica zahtevati i da budu strože u proverama kandidata za "zlatnu vizu" i "transparentnije" oko načina na koji daju tu veliku privilegiju. "Zlatne vize" su bile izvor više skandala.

Zemlje poput Malte, Kipra i Bugarske su posebno izdvojene zbog svog sistema koji omogućava da se u zamenu za investicije dobije državljanstvo i samim tim pravo lobodnog kretanja u EU. Druge zemlje, brojnije, investitorima ne daju državljanstvo, već samo boravišnu dozvolu.

Provere kandidata, navodi Komisija, ne postavljaju pitanje bezbednosti dok su u pogledu pranja novca nodovoljne.

"Korumpirani i kriminalci lako mogu da nađu utočište u Evropi zahvaljujući netransparentnosti i nedostatku nadzora u programu zvanom 'zlatne vize'", navela je u svom izveštaju od pre nekoliko meseci NVO Amnesti internešnel.

Trenutna situacija favorizuje "donošenje diskrecionih odluka i korupciju", navodi se u tom izveštaju i ocenjuje da je tokom poslednje decenije u EU "prodato" najmanje 6.000 pasoša i skoro sto hiljada boravišnih dozvola.

Malteški program "zlatnih viza" bio je predmet istrage novinarke Dafne Karuane Galicije u trenutku kada je u oktobru 2017. ubijena.

U Portugalu je sud početkom januara oslobodio krivice većinu optuženih u dugom procesu za korupciju povezanu sa "zlatnim vizama". Ta zemlja je ljudima spremnim da izdvoje najmanje pola miliona evra za nekretnine, investiraju najmanje milion evra ili zaposle 10 radnika omogućavala da dobiju boravišnu dozvolu.

 

 

Više od polovine građana BiH živi u inostranstvu

Veće plate ne mogu zaustaviti odliv medicinara

Opomene Brisela zbog viza – opipavanje pulsa

Hoće li na Balkanu ostati samo penzioneri?

Nemačka novim zakonom želi da privuče strane radnike

Zapadni Balkan kao spas za nemačke staračke domove

Srbi i dalje diskriminisani povodom pitanja hrvatskog državljanstva

Kupiš stan, dobiješ pasoš EU

Državljanstvo bosansko, pasoš srpski

Vukosavljević otvorio Dane srpske kulture u Temišvaru

Dijaspora najviše pomaže bolesnima u Srbiji

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button