glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

izbori888 smak eu-srbija
posao crkva bosanski grb cenzus lajovic_2 filmovi-produkcije

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

   Rusija i Turska kontrolišu energetsku budućnost Balkana

izvor: agencije  foto:                                                                                                                           10.01.2020.

turski-tok-vucic-putin-erdogan

BON - Povodom puštanja u rad gasovoda Turski tok, čiji će jedan krak ići i do Srbije, nemačka štampa ocenjuje da Turska želi da postane energetsko raskršće, kao i da će gasovod povećati postojeću zavisnost od ruskog gasa.

Nemački „Zidojče cajtung” navodi da je Turski tok sagradio Gazprom - za ruski gas koji za sada teče u Tursku i dodaje da će novi gasovod tamo povećati već postojeću zavisnost od ruskog od gasa.

List objašnjava i da bi jedna druga, skoro gotova cev, trebalo da potom isporučuje ruski gas preko Bugarske i Srbije - i u Evropu.

„Srpski predsednik Aleksandar Vučić i bugarski premijer Bojko Borisov su takođe bili pozvani na ceremoniju u Kongresnom centru u Istanbulu. I Bugarska želi da postane energetsko raskršće i zato, kao i Srbija, prihvata zavisnost od Rusije”, piše „Zidojče cajting” uz komentar da su Turska i Rusija na Balkanu rivali, koji se nadmeću za uticaj, prenosi Dojče vele.

Gasovod je komentarisao i novinar „Frankfurter algemajne cajtunga” Mihael Martens koji ističe: „Izolovano i kratkoročno gledano, povezivanje sa Turskim tokom može biti od prednosti za zemlje regiona. No, Moskva i Ankara time dobijaju pristup delu energetske bezbednosti u krhkom svetu malih država Jugoistočne Evrope”.

Martens dalje objašnjava da to nisu umirujući izgledi za EU čiji se uticaj smanjuje i zato što perspektiva članstva u EU nije više kredibilna otkako je Francuska prošle godine stavila veto na pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Nemački novinar ocenjuje da će EU, Berlin i Pariz u Jugoistočnoj Evropi će sve više dospevati u pozadinu, ako ne budu igrali aktivniju ulogu, .

U istom listu objavljen je poduži tekst više novinara u kome se ocenjuje da se posebno jasno u Srbiji pokazuje povećanje uticaja koji sa novim projektom Rusija i Turska dobijaju pred kućnim pragom EU, dodajući da u Srbiji ruski energetski koncern Gazprom može da nastavi sa učvršćivanjem svog vodećeg položaja priključivanjem srpske mreže gasovoda na Turski tok, prenosi Tanjug.

„U Srbiji Turskim tokom rukovodi Gastrans, zajedničko preduzeće „Gazproma” i državnog gasnog preduzeća „Srbijagas”. Partneri nastoje da uspostave punu kontrolu tržišta i da se izoluju od konkurencije. To ne važi samo u pogledu prodaje i sprovođenja, već i na planu skladištenja gasa”, ocenjuje se u tekstu.

Dodaje se da jedini srpski podzemni rezervoar gasa pripada većinski Gazpromu Germanija, firmi koja je u vlasništvu Gazprom eksporta, a da novi gasovod i isporuke u Srbiji kontroliše gotovo isključivo Gazprom.

Dirk Bušle, zamenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice, rekao je da su se u Srbiji između usklađenosti sa evropskim pravom i kontrole na srpskom gasnom tržištu očito odlučili za ovo poslednje.

 

 

Izborni cenzus biće spušten na tri odsto

Nezaposlenost 2020. i ispod 9,5 odsto

Zapadni Balkan i članstvo u EU: Još jedna "ključna godina" ili još jedno ništa

2020 - godina izbora na Zapadnom Balkanu

Od danas novi zakoni, nova pravila, nova poskupljenja…

Isti izazov i za vlast i za opoziciju

Patrijarh i predsednik Vučić se nadaju da će doći do smirivanja tenzija u Crnoj Gori/Apel za osudu ugrožavanja mira u Crnoj Gori i regionu od Beograda

Proces proširenja se zaustavlja sve dok EU ne sprovede unutrašnje reforme

Jeremić: Država Srbija ćuti na dogadjaje u Crnoj Gori jer režim ima svoje dilove

Vučić i Brnabić predstavili Nacionalni investicioni program Srbija 2025

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button