glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

mitrovica-9 rosu TurkStream
borko-stefanovic Zagreb-2 Masovna-grobnica-bezanija zilnik teret2 srbija-okupljanje

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Niče temelj za Veliku Albaniju, EU ni reč!

izvor: vecernje novosti  foto: vn                                                                                                          27.11.2018.

rama-haradinaj

Rama na sednici dveju vlada optuživao Srbiju za agresiju prema tzv. Kosovu. Dve strane ujedinjuju carine i olakšavaju prelaz preko granica

Usred Metohije vlada samozvane države Kosovo i ministarski tim iz Tirane, uz provokacije i uvrede na račun Srbije,u ponedeljaksu napravili krupan korak ka ostvarenju opasnog projekta "velike Albanije"! Parafom na niz sporazuma stvorili su ključne preduslove za rušenje granica koje obe strane, uz očigledno odobravanje Zapada, planiraju za 1. januar.

Simbolično - četvrti nastavak zloglasne Prizrenske lige zbio se nedaleko od srpske svetinje Pećke patrijaršije, a sastanak je završen upečatljivom i zlokobnom slikom - Ramuš Haradinaj i Edi Rama spustili su šake na crnog dvoglavog orla na crvenoj zastavi.

- Albanija i Kosovo ići će ruku podruku kao dva ponosna orla - zarekao sa Rama, koji je prethodno otvoreno podržao sulude takse koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije, pozivajući Beograd da se "spusti na zemlju".

Ocenio je zatim da se Srbija ponaša "agresivno prema Prištini"

- Sprečavanje Kosova da postane član Interpola je ružno. Osim toga, Srbija je od jednog kosovskog ministra tražila da ukloni izraz "Republika Kosovo" iz svog govora. Evropska unija bi na ovo rekla: What the fuck - opsovao je Rama pokazujući svoje vaspitanje.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa Haradinajem, posle sednice na kojoj je dogovoreno da Albanija i tzv. država Kosovo ujedine carine, da uzajamno priznaju vozačke dozvole i da su na graničnim prelazima dovoljna dokumenta izdata bilo na Kosovu, bilo u Albaniji, Rama je ocenio i da Srbija nije žrtva zbog taksa koje je uvela Priština, jer to nije ekonomska već "jasna politička odluka za Srbiju da shvati da put prema budućnosti ne može ostvariti zabadanjem noža u leđa":

-Danasje dan da uspostavimo 100 odsto tarifu na severu i nula odsto tarifu na jugu. Srbija ne bi trebalo da koristi dva lica, jedno sa Kosovom i jedno sa Albanijom.

Povodom Raminog istupa u Peći, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je podrškom kosovske blokade za robu iz centralne Srbije premijer Albanije prekršio dogovore o regionalnoj saradnji:

- Rama je ubio jedinstveni ekonomski prostor. Besmisleno je držati bilo kakve sastanke o regionalnoj saradnji, posle ovoga što je rekao i o čemu je razgovarao sa Haradinajem.

Inače, petu zajedničku sednicu vlada iz Tirane i Prištine albanski zvaničnik je ocenio kao najznačajniju do sada i zatražio da se saradnja Kosova i Albanije posmatra "očima budućnosti". On je najavio da će vrlo brzo obe strane imati "nultu poresku stopu", pozvao na uspostavljanje zajedničkog fonda za spoljnopolitičko funkcionisanje, koji bi pomogao integraciji dveju zemalja u Evropsku uniju do 2025. godine i najavio da od 1. januara Kosovu mora da se omogući tranzit u luci Drač:

- Ko smatra da je to pretnja, bilo u Beogradu ili Briselu, može doći, a mi ćemo objasniti da nije.

Prema oceni ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović, dogovori albanske i vlade iz Prištine o ukidanju carina i formiranju zajedničkog Fonda za spoljnopolitičko delovanje, predstavljaju početak sprovođenja koncepta prisajedinjenja takozvanog Kosova Albaniji:

- To, po svim stavkama potpisanih i planiranih sporazuma, uz naglasak na Fond za spoljnopolitičko delovanje tzv. Kosova i Albanije ka postizanju punopravnog članstva u EU do 2025, na otvoren, a očigledno i finansijski obezbeđen način, znači teritorijalnu ekspanziju. Ovo je početak urušavanja temelja koje su OEBS i EU postavili i koji čine Evropu celu i slobodnu.

Ambasador SAD Kajl Skot ocenio je da je "Kosovo jedna država i primenjivati diskriminatornu politiku da u jednom delu zemlje imate jednu stopu poreza, a u drugom delu zemlje drugu, nije u redu".

Reagujući na stav Haradinaja da će se Albanija i Kosovo ekonomski ujediniti, Skot je rekao da SAD smatraju da su sve aktivnosti koje vode ka ekonomskoj integraciji u regionu pozitivne.

Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da je sve ovo "klasični politički šou":

-Danas ne možete na planeti naći sličan slučaj da za deo teritorije predlažete jednu, a za drugi deo - drugu carinsku stopu.

Uoči sednice, ministar odbrane Aleksandar Vulin naveo je da je jasno da Albanci nikada nisu napustili projekat tzv. velike Albanije, ali i da je takođe jasno da to ne može da se ostvari bez nasilja i ako drugi narodi nestanu sa određenog prostora:

- "Velika Albanija" se pravi kao etnički čista država, a da bi se napravila, moraju da se isele Srbi, da se otkine čitavo Kosovo i Metohija Srbiji, mora da se uzme i deo Crne Gore i deo Makedonije, kao i deo Grčke. Tzv. velika Albanija je pretnja za čitav region. Zabrinjavajuće je što EU, NATO i svet kao da ne razumeju ili se prave da ne razumeju da prisustvujemo stvaranju "velike Albanije".

Inače, posle sednice u Peći članovi dva kabineta fotografisali su se držeći ukrštene ruke, što simbolizuje orla sa albanske zastave i što obično pokazuju pobornici ideje "Velike Albanije". Ta slika govori više od hiljadu reči. A Zapad, po običaju - ćuti.

OBIŠLI JAŠARIJEV GROB

Predstavnici Vlade Albanije i tzv. Vlade Kosova su posle zajedničke sednice u Peći obišli grob osnivača tzv. OVK Adema Jašarija u Prekazu, a Haradinaj je rekao da to mesto "ujedinjuje Albance".

Rama je poručio da su u Prekazu "u čast slave i istorije porodice Jašari":

- Delimo slavnu istoriju ove porodice i verujem da nema boljeg mesta sa kojeg svim Albancima, gde god da su, mogu da čestitam praznik zastave sa dvoglavim orlom, simbolom koji treba da nas inspiriše svakog dana.

MAGARAC

Prema pisanju "Gazete ekspres", Rama i Haradinaj sukobili su se po pitanju korekcije granice sa Srbijom, odnosno oko Hašima Tačija. Rama je, navodno, rekao da je magarac svako ko kaže da je Tači izdajnik, dok je Haradinaj poručio da "niko neće taći nijedan metar kosovske zemlje". - Pitanje korekcije kosovskih granica okončano je 17. februara 2008, kada je proglašena nezavisnost. Ko misli da uzme zemlju Kosova, greši, bez obzira da li je s Kosova, iz Albanije ili odakle god. Ovo je Albanaca formirana krvlju - rekao je Haradinaj.

novosti.rs

 

Srbi izlaze iz svih Kosovskih institucija

Pritvor Srbima uhapšenim na Kosovu, protesti Beograda

EU traži od Kosova da poštuje CEFTA ugovor i SSP

Kosovo uvelo carine od 100 odsto Srbiji i BiH

Kosovo nije primljeno u Interpol

EU pozvala Vladu Kosova da povuče carine/Vučić: Nema dijaloga dok Kosovo ne povuče veće carine

EU u Prištini: Nema datuma za viznu liberalizaciju

Cena kosovske vojske

Da li su UNMIK-u odbrojani dani?

NATO: Za Oružane snage Kosova potrebne ustavne promene

EP glasao za liberalizaciju viza za građane Kosova

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button