glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av-taci rosu dejton
bazdulj gruevski saobracaj na vodi djokovic77 teret2 srbija8888

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Istinski heroj pokretnih slika

izvor: evn  foto:   vn                                                                                                  25.11.2018

zilnik

Kanskim pobednikom, "Kradljivcima" japanskog reditelja Hirokazua Kore-ede, u "Kombank dvorani" u petak uveče je započeo 24. Festival autorskog filma (FAF), koji je svečano proglasio otvorenim Želimir Žilnik, ovogodišnji laureat Nagrade za životno delo.

Žilnik je u Beograd stigao iz Berlina, gde snima novi film, a ovim priznanjem FAF obeležava i 50 godina stvaranja velikog autora alternative, "neopevanog heroja evropskog filma", angažovanog i nezavisnog, koji je model drugačijeg svetonazora, i koji već pola veka na marginama dosledno traga za svojim junacima, kako je istakao Srđan Vučinić, umetnički direktor festivala. U okviru retrospektive u Jugoslovenskoj kinoteci, koja počinje večeras, publika će imati priliku da vidi, kako je najavio kritičar Greg Dekjur, presek Žilnikove karijere - od debitantskog igranog filma "Rani radovi" iz 1969, za koji je nagrađen Zlatnim medvedom u Berlinu, do njegovih savremenih radova nastalih u ovom veku, uključujući i domaću premijeru novog filma "Najlepša zemlja na svetu".

Program otvaraju ostvarenja "Inventur" i "Destinacija Serbistan", o Žilnikovom delu govoriće Milena Dragićević Šešić i Igor Simić, a do 1. decembra imaćemo priliku da vidimo i njegove filmove "Lipanjska gibanja", "Kenedi se ženi", "Pioniri maleni, mi smo vojska prava", "Lijepe žene prolaze kroz grad", "Do jaja", "Tako se kalio čelik", "Nezaposleni ljudi", "Evropa preko plota", "Ustanak u Jasku", "Jedna žena - jedan vek".

Ovogodišnji FAF prikazaće do 30. novembra u Glavnom programu 29 filmova, među kojima su pobednici velikih svetskih festivala, od kojih deset ulazi u trku za glavnu nagradu, Gran-pri "Aleksandar Saša Petrović".

ŽAN-LIK GODAR

Prateći program Bande a part selektora Vladimira Perišića otvoriće večeras u Domu omladine novo ostvarenje veterana francuske kinematografije Žan-Lika Godara "Slikovnica", a posle projekcije sa publikom će razgovarati Nikol Brenez Nikol, teoretičarka koja je radila na ovom filmu sa slavnim rediteljem, jednim od pokretača francuskog "novog talasa".

PREMIJERA "TERETA"

Posle svetske premijere na ovogodišnjem Kanu i brojnih nagrada na festivalima, film "Teret" (na slici) reditelja, scenariste i producenta Ognjena Glavonića večeras će u "Kombank dvorani" u 20 sati premijerno biti prikazan i pred domaćom publikom. Zbog velikog interesovanja, pored ove projekcije, publika će imati priliku da, u okviru Glavnog takmičarskog programa, vidi ovaj film u još šest termina, u "Kombank dvorani", Bioskopu "Fontana", Dvorani Kulturnog centra Beograda, Centru za kulturu "Vlada Divljan" i Domu kulture "Studentski grad".

novosti.rs

 

Premijera "Tereta": O ratnom zločinu nije lako pričati

Preminula glumica Radmila Andrić

Muharem Bazdulj: Svi okreću glavu od Jugoslavije

Vukosavljević: Posle razrešenja direktora, biramo novi UO Narodnog pozorišta

SANU razmatra ostavku predsednika Kostića

Vukosavljević: Sa predsednicom Vlade rešavamo krizu u NP/Samoupravni talas

"Slobodna zona": Protiv ćutanja i tišine

Zatvoren Sajam knjiga: Rekord za "Radost čitanja"

Književna alternativa vladajućoj Srbiji

Narodno pozorište: Rat saopštenjima Savića i Hubača

Otvara se 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga

Glumci traže smenu Savića

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button