glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av-taci han-haradinaj medojevic2
av7777 Zagreb-2 hidro kusovac uefa-zreb srb-grc

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Gagi novac za film o Jasenovcu

izvor: novosti online  foto:   vn                                                                                                  04.12.2018

jasenovac

Projekat pod imenom "Dara", reditelja Predraga Gage Antonijevića i scenaristkinje Nataše Drakulić, koji će doneti priču o ustaškim zločinima u Jasenovcu, dobio je podršku Filmskog centra Srbije od 61.000.000 dinara. Ovo delo, čiji je producent "Film danas", pobedilo je na ponovljenom konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2018. godinu u kategoriji: Dugometražni filmovi sa nacionalnom temom.

U ponudi koja se našla pred Komisijom za sufinansiranje projekata od nacionalnog značaja, kako je objavljeno na sajtu FCS, projekat "Dara" se pre svega izdvojio značajem teme i sinergijom scenarija i rediteljske eksplikacije.

- Srpska golgota u ustaškim koncentracionim logorima u Drugom svetskom ratu, naime, u ovom delu sveta nema premca, pa zbog toga, s jedne strane, zahteva da, više od sedam decenija nakon što se genocid dogodio, konačno bude obrađena, a sa druge vuče opravdan strah od još jednog u nizu grandioznih kinematografskih i televizijskih uništavanja velikih istorijskih tema - stoji u obrazloženju odluke, koje je potpisala predsednica Upravnog odbora FCS Jelena Trivan.

- Umesto produkcijski, i ne samo produkcijski rizičnog spektakla, scenarističko-rediteljski tandem Drakulić - Antonijević opredelio se, međutim, za potresnu, malu priču, kao simbol masovnog stradanja i samim tim otklonio veliki deo pomenute bojazni. Ukoliko se hrabra i inspirativna Antonijevićeva ideja primene postupka iz filma "Apokalipto" pokaže kao uspešna, planirani film bi sa relativno malim finansijskim sredstvima mogao da ostvari efekat epopeje, a čak i ako ne bude tako, ideje drugih filmskih stvaralaca neće biti osuđene da decenijama čekaju na trenutak u kom će još jedan kolosalan umetnički i producentski skandal biti zaboravljen.

Što se tiče izvodljivosti filma, dodaje se u obrazloženju, utisak je Komisije da sredstva koja se odobravaju (61 milion dinara) čine nužnu ali dovoljnu pretpostavku za dalje budžetiranje filma:

- Planirani budžet od skoro 2,4 miliona evra možda se čini i glomaznim, a svakako da je moguće napraviti određene uštede.

DOKUMENTARAC

Komisija je sa 9.000.000 dinara podržala i dugometražni dokumentarni film "Na Drinu", u režiji Đorđa Markovića:

- Kompozicija Stanislava Biničkog ušla je u sve pore našeg društva, i kao narodna, rodoljubiva pesma, ali i kao popkulturni fenomen. Istovremeno, sama numera je poprimila i internacionalni karakter jer je u poslednjih 60 godina doživela mnogobrojna izvođenja gotovo na svim meridijanima. S druge strane, i reka Drina, sama po sebi, ima izuzetno važno mesto u kolektivnoj svesti srpskog naroda, jer je kroz vekove ona bila ta koja razdvaja i spaja, kako srpski narod, tako i srpske države.

novosti.rs

 

Istinski heroj pokretnih slika

Premijera "Tereta": O ratnom zločinu nije lako pričati

Preminula glumica Radmila Andrić

Muharem Bazdulj: Svi okreću glavu od Jugoslavije

Vukosavljević: Posle razrešenja direktora, biramo novi UO Narodnog pozorišta

SANU razmatra ostavku predsednika Kostića

Vukosavljević: Sa predsednicom Vlade rešavamo krizu u NP/Samoupravni talas

"Slobodna zona": Protiv ćutanja i tišine

Zatvoren Sajam knjiga: Rekord za "Radost čitanja"

Književna alternativa vladajućoj Srbiji

Narodno pozorište: Rat saopštenjima Savića i Hubača

Otvara se 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga

Glumci traže smenu Savića

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button