glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

erdogan u srbiji eu_posao sastanak
skoplje 4 migranti888 Vinca1 partizan22 mos srbija-0000

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Danas: Ako Đilas bude kandidat možda i parlamentarni izbori  

izvor: agencije  foto:                                                                                                                         10.10.2017.

djilas 

Uz beogradske mogli bi biti održani i vanredni parlamentarni izbori ukoliko bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas bude kandidat opozicije na izborima u glavnom gradu, piše list Danas pozivajući se na izvore bliske vrhu Srpske napredne stranke (SNS).

Prema rečima sagovornika lista, već neko vreme u najužem krugu predsednika SNS Aleksandra Vučića se razmišlja o toj opciji koja bi imala za cilj da se opoziciji onemogući dostizanje više od 30 odsto glasova na beogradskim izborima.

Kako je rečeno, konačna odluka još nije doneta, jer je još nepoznato da li će Đilas biti kandidat opozicije ili ne.

Prema procenama sagovornika lista, ukoliko bi Đilas ušao u trku za gradonačelnika, rezultat opozicionih stranaka koje bi stale u kolonu iza njega mogao bi da bude duplo veći od 16 odsto koliko je lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković osvojio na predsedničkim izborima, te bi to moglo da ugrozi stabilnost vlasti naprednjaka i u Beogradu, ali i u Srbiji.

Kako dodaju sagovornici Danasa, takav rezultat bi bio znak da opozicija staje na noge, bez obzira na to da li će u postizbornim kombinatorikama i matematici imati mesto gradonačelnika glavnog grada ili ne.

Izvori Danasa naveli su da se sada sprema teren za eventualnu odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora tako što se u Skupštini Srbije izazivaju incidenti, svađe, izbacivanja sa sednica i nedostatak kvoruma za odlučivanje.

Takva situacija u parlamentu, kako navode sagovornici lista, mogla bi da bude opravdanje za raspisivanje novih izbora "kako bi se strasti smirile" uz priče da je opozicija nekonstruktivna i da joj je samo stalo do toga da u Skupštini pravi haos, koji građane Srbije košta. To će deo birača, procenjuju izvori Danasa, "progutati" kao opravdan razlog.

Kako je objašnjeno, osim naprednjaka koji imaju jasan cilj sprečavanja podizanja rejtinga opozicije, i pojedine parlamentarne opozicione stranke učestvuju u ovom planu naprednjaka i svojim ponašanjem im "idu naruku".

Prema proceni sagovornika lista, republički izbori bi dodatno zakomplikovali odnose među opozicionim strankama, jer bi neke od njih verovatno odlučile da samostalno izađu na njih.

 

 

Balkan Barometar: Sve više gradjana regiona sumnja da će ući u EU

Erdogan u Beogradu, Balkan u turskim planovima

Vučić o presudi Oriću: Uzdržimo se od teških reči/Dačić: Ima li kraja bezobrazluku

Koliko će ljudi moći da glasa na beogradskim izborima?

Srbija uspešno sarađuje sa NATO, ali se to ne vidi u medijima

Sto dana Vlade Srbije - od gej premijerke do tetke u Kanadi

Fridom haus: Vapaj za pomoć srpskih nezavisnih medija

Sa skupa u Beogradu zatraženo da se obezbedi održavanje fer izbora

Vučić: Saradnja sa Hrvatskom, ali bez poniženja srpskog naroda

Katalonija budi vojvođanske duhove

Pred Srbijom još mnogo rada u okviru poglavlja 28

Godišnjica demokratskih promena

Polovni ruski MiG-ovi stigli u Srbiju

Sazvane hitne konsultacije zbog saopštenja EK o KiM i Kataloniji/Katalonija: 90 odsto glasova za nezavisnost

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button