glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel srpska-kuca--srpski-mediji zagadjenje2
izbori77 ana4 av4444444 djokovic000 zvezda zalgiris partizan-trento

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

   EU komesar Varheji: Integracija Zapadnog Balkana će biti nastavljena     

   izvor: agencije  foto:                                                                             16.11.2020.  

balkan-eu 

Severna Makedonija i Albanija su spremne da počnu pregovore za članstvo u Evropskoj uniji(EU), izjavio je novi evrokomesar za proširenje Oliver Varheji danas u Skoplju.

"Imam dobre vesti, integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju će biti nastavljena. Za novu Evropsku komisiju proširenje nije tabu tema, već prioritet", rekao je Varheji, koji je u glavni grad Severne Makedonije došao u okviru prve posete regionu i prve zvanične posete van EU.

Dodao je da je Severna Makedonija već uradila mnogo i da je isporučila "istorijski" Prespanski dogovor. Varheji je pohvalio zemlju zbog kontinuiranih reformi, ali je naglasio da prioritet treba da bude novi zakon o javnom tužalaštvu.

"Ako se to desi u vreme ovog parlamentarnog sastava, to će biti veoma dobar znak za sve zemlje-članice EU", naglasio je evrokomesar.

Skoplje prihvata ispravljanje greške

Premijer Oliver Spasovski, koji je na čelu takozvane tehničke vlade od 3. januara i ima zadatak da obavi pripreme za vanredne parlamentarne izbore zakazane za 12. april, izjavio je da je država doživela razočarenje kada nije dobila datum za početak pregovora sa EU.

Podvukao je da je Skoplje prihvatio da će strateška greška biti ispravljena i da će Severna Makedonija vrlo brzo dobiti datum.

Oliver Spasovski, prilikom preuzimanja mandata tehničkog premijera, 3. januara 2020.

"Ohrabreni smo najnovijim izjavama evrokomesara Varheija i predsednice Evropske Komisije Ursule fon der Lajen, koja je najavila da će Komisija za nekoliko nedelja izaći sa novom metodologijom o proširenju", rekao je Spasovski.

Evrokomesar Varheji se susreo i sa šefom države Stevom Pendarovskim, predsednikom parlamenta Talatom Džaferijem i sa liderima najvećih severnomakedonskih partija Zoranom Zaevim i Hristijanom Mickoskim.

I u Albaniji po istom scenariju

Nakon boravka u Skoplju, on sutra putuje u Albaniji, gde će posetiti Drač, koji je krajem novembra bio pogođen snažnim zemljotresom. Predviđeno je da se evrokomesar sastane i sa pretstavnicima albanske vlasti i opozicije.

Poseta Varhejija dolazi u vreme kada EU intenzivno radi na novoj metodologiji za pristupanje Uniji.

Krajem januara Evropska Komisija bi trebalo da objaviti dokument o novoj metodologiji, koja je potrebna da bi se deblokirao proces početka pregovora sa Skopljem i Tiranom.

Očekuje se da nova metodologija dobije podršku svih zemalja članica, uključujući i Francusku, koja je otvaranje pregovora za članstvo uslovila sa promenom pristupa u procesu pregovora. Na samitu u oktobru prošle godine, Evropski savet je zaključio da će se vratiti pitanju o proširenju pre Samita EU- Zapadni Balkan u maju u Zagrebu.

Pozivi iz Hrvatske

Predsednica EK Ursula fon der Lajen je juče, 14. januara, izjavila da će narednih šest meseci biti ključni za odnose između EU i Zapadnog Balkana. Za vreme predstavljanja hrvatskog predsedništva unijom ona je pozvala EU da održi momentum kada se radi o Zapadnom Balkanu.

"Ukoliko želimo uspešan samit u Zagrebu, moramo sada uraditi naš domaći zadatak. Zato ćemo za nekoliko nedelja pretstaviti našu novu metodologiju o proširenju da bi razgovarali o neophodnoj modernizaciji, a prvenstveno da bi našim prijateljima Severnoj Makedoniji i Albaniji dali perspektivu za početak pristupnih pregovora”h, poručila je predsednica Evropske komisije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da će otvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom biti jedan od prioriteta Hrvatske.

On je nedavno imao sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji je tada kazao da želi uspešan samit u Zagrebu i ponovio je da je promena metodologije u pregovaračkom procesu preduslov za početak pregovora sa zemljama- kandidatima za članstvo u EU.

 

 

Godinu dana Severne Makedonije

Ostavkom Zaeva otvoren put tehničkoj vladi

Prijem u NATO odlaže vanredne izbore u Severnoj Makedoniji?

EP priznao grešku Unije u vezi sa Albanijom i Makedonijom/S. Makedoniji davana lažna obećanja

Prevremeni izbori u Severnoj Makedoniji 12. aprila

Bez saglasnosti EU o pristupnim pregovorima za Skoplje i Tiranu

Skoplje i Tirana otvaraju poglavlja sa EU tek narednog leta?

Bugarske zapreke makedonskom EU putu

Zaev navukao gnev novinara i LGBT

Han: Skoplju u oktobru dati zeleno svetlo za pregovore sa EU

Da li će Micotakis preispitivati dogovor sa Severnom Makedonijom?

EU na jesen daje zeleno svetlo za Skoplje, ne i za Tiranu

Grupa zemalja EU traži otvaranje pregovora sa Tiranom i Skopljem

Stoltenberg u Skoplju: Prespanski dogovor inspiracija za čitav region

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button