glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

sb11 korupcija eu88_s
dodik2 av000 ms1 trinkijeri djokovic2 kuzmic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

   Prijem u NATO odlaže vanredne izbore u Severnoj Makedoniji?     

   izvor: agencije  foto:                                                                             02.11.2019.  

sobranje 

 Zaev prvi put ističe i otvorenu mogućnost „da se datumk izbora može promeniti zbog NATO"

Sigurna funkcionalna država mora biti spremna početkom iduće godine, za formalnu ratifikaciju Protokola o prijemu Republike Severne Makedonije (RSM) u NATO pakt, a to može dovesti i do odlaganja prevremenih parlamentarnih izbora o potvrdi evropskog puta zemlje, dogovorenih za 12. april, ukazao je premijer Vlade u Skoplju Zoran Zaev.

Primijer i lider vladajućih socijaldemokrata (SDSM) potvrđuje da pomenuti datum, jednoglasno dogovoren za održavanje prevremenih parlamentarnih izbora – „treba da zadržimo kao prioritet“, ali, prvi put, ističe i otvorenu mogućnost „da se to može promeniti zbog NATO”.

Neće se i ne sme dozvoliti, kako je upozorio, da država ostane bez parlamenta u trenutku kad postoji potreba da ratifikuje dokument o članstvu u Severnoatlanskoj vojnoj alijansi.

- Svih 29 zemalja članica da ratifikuju pristupni protokol i da kada to treba da uradi Severna Makedonija - mi nemamo parlament? Svi moramo da vodimo brigu da nam država bude funkcionalna kada se donose ovakve važne istorijske odluke, rekao je Zaev.

Ukoliko bi prethodno bio raspušten parlament, ne bi postojala mogućnost ratifikacije dokumenta o prijemu zemlje u NATO. Spiker Sobranja (Skupštine) Talat Džaferi najavio je da bi parlamentarni sastav mogao biti raspušten 11. februara, 60 dana pre izbora. Potom, kako je objasnio novinarima, bilo bi nemoguće ponovno okupljanja raspuštenih poslanika.

Zaev je izrazio žaljenje što na sastanak lidera relevantnih stranaka u zemlji kod šefa države Steve Pendarovskog, kada je jednoglasno i dogovoren datum održavanja vanrednih izbora, nije bio pozvan i predsednik Sobranja Džaferi.

Ukoliko Džaferi 11. februara raspusti zakonodavni dom RSM, kako je i sam ocenio, ne postoji mogućnost namenskog sazivanja poslanika Sobranjato ukoliko se ukaže potreba ratifikovanja Protokola o članstvu zemlje u NATO. Za to će, kako je potvrdio, morati da se sačeka novi skupštinski sastav.

Prijem RSM u NATO jeste svojevrstan eliksir kojim se „leče“g teške nove izlede dobijene od EU ponovnim odbijanjem oredđivanja datuma početnih pristupnih pregovora za punopravno članstvo u Uniji, i posle 14 godina kandidatskog staža u „evročekaonici“g. No, kako se ocenjuje u delu zapadnih diplomatskih izvora u Skoplju, neizvesno je trajanje te produžene „terapije“, zbog koje je moguće i odlaganje prevremenih izbora, a time i nastavak i produbljenje sve ozbiljnije političke krize u zemlji.

Sačekivanje

Protokol o prijemu Severne Makedonije u NATO nisu usvojile još tri zemlje članice pakta - Francuska, Holandija i Španija. Neizvesna i problematična situacija posebno traje u Španiji, gde tek treba da se održe prevremeni parlamentarni izbori. A potom ponovo, neizvesno kada će u Madridu biti formiran parlamentarni sastav i vlada.

 

 

EP priznao grešku Unije u vezi sa Albanijom i Makedonijom/S. Makedoniji davana lažna obećanja

Prevremeni izbori u Severnoj Makedoniji 12. aprila

Bez saglasnosti EU o pristupnim pregovorima za Skoplje i Tiranu

Skoplje i Tirana otvaraju poglavlja sa EU tek narednog leta?

Bugarske zapreke makedonskom EU putu

Zaev navukao gnev novinara i LGBT

Han: Skoplju u oktobru dati zeleno svetlo za pregovore sa EU

Da li će Micotakis preispitivati dogovor sa Severnom Makedonijom?

EU na jesen daje zeleno svetlo za Skoplje, ne i za Tiranu

Grupa zemalja EU traži otvaranje pregovora sa Tiranom i Skopljem

Stoltenberg u Skoplju: Prespanski dogovor inspiracija za čitav region

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button