glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

turski-tok-vucic-putin-erdogan smak popis
dodik-1 bijelopolje bosanski grb cenzus atp kup 9 crna-gora-srbija-rukomet

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

   Standardi za članstvo u EU ostaće isti, menja se samo način ocenjivanja napretka

izvor: agencije  foto:                                                                                                                           13.01.2020.

brisel

Nakon što je šefica Evropske komisije najavila da dolaze dani posebno važni za odnose Brisela i Zapadnog Balkana, otvorilo se pitanje koliko su reforme u procesu pristupanja spore, a koliko se EU žuri? U fokusu nove metodologije pregovora i proširenja pre svega Severna Makedonija i Albanija. Stručnjaci objašnjavaju - standardi ostaju isti, pregovara se samo o vremenu da se bude potpuno spreman za buduće članstvo.

Oni su ispunili kriterijume, a mi moramo da ispunimo svoje obećanje, tako glasi poslednja poruka Brisela adresirana na Zapadni Balkan. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je novu metodologiju pregovora i proširenja.

"Idući meseci posebno su važni za naše odnose s Balkanom. Predsetavili ste tu temu, uveli ste je i znamo da možemo računati na Hrvatsku, da je Hrvatska veliki zagovornik te teme", kazala je Fon der Lajen u Zagrebu povodom početka hrvatskog predsedavanja Unijom.

Politički komentator iz Zagreba Davor Đenero očekuje da će Hrvatska "sasvim sigurno" svoje aktivnosti u predsedavanju u velikoj meri vezivati za očekivanja Nemačke.

A Nemci kažu - Zapadni Balkan se sporo kreće. Proširenje EU vraća se u fokus. Ako suština ostaje ista, a uslovi se, potvrđeno, neće menjati, šta onda može da predstavlja nova briselska metodologija.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović kaže da ne zna šta bi se tu moglo promeniti osim načina na koji se meri napredak.

"Dakle, metodologija po kojoj se meri napredak može biti unapređena zbog toga će se verovatno u načinu ocenjivanja nešto promeniti i u uslovima po kojima se može doći do evropskigh fondova i pre članstva, ne samo pretpristupnih fondova nego i do strukturalnih fondova, e to bi bila promena velika", ističe Dragojlović.

Još je nejasno menja li se pristup Brisela samo prema izneverenima, tj. onima koji još nisu otvorili pristupne pregovore, Severnoj Makedoniji i Albaniji, ili će se poslednja poruka fon der Lajenove odnositi i na Srbiju? Hoće li predsedavajući Zagreb u tom smislu ozbiljnije založiti za Beograd?

Srbija u ovoj fazi zavisi isključivo od svoje spremnosti na reforme i reformskog potencijala aktuelne vlade, poručuje Davor Đenero.

"Hrvatska nema nekog posebnog manevarskog prostora za podršku Srbiji u ovom razdoblju", ističe on.

Zagrebački samit EU i država Zapadnog Balkana u maju najavljuje se sa velikim očekivanjima, jer bi francuska blokada proširenja do tada trebalo da bude barem oslabljena. Upitana da li će nova metodologija proširenja biti predstavljena do tog skupa u hrvatskoj prestonici, Fon der Lajen je odgovorila potvrdno.

 

 

Rusija i Turska kontrolišu energetsku budućnost Balkana

Izborni cenzus biće spušten na tri odsto

Nezaposlenost 2020. i ispod 9,5 odsto

Zapadni Balkan i članstvo u EU: Još jedna "ključna godina" ili još jedno ništa

2020 - godina izbora na Zapadnom Balkanu

Od danas novi zakoni, nova pravila, nova poskupljenja…

Isti izazov i za vlast i za opoziciju

Patrijarh i predsednik Vučić se nadaju da će doći do smirivanja tenzija u Crnoj Gori/Apel za osudu ugrožavanja mira u Crnoj Gori i regionu od Beograda

Proces proširenja se zaustavlja sve dok EU ne sprovede unutrašnje reforme

Jeremić: Država Srbija ćuti na dogadjaje u Crnoj Gori jer režim ima svoje dilove

Vučić i Brnabić predstavili Nacionalni investicioni program Srbija 2025

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button