glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel11 migranti8 roba
mip11 nedic ana1 vajarstvo vaterpolisti6 zvezda-8

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Četvrtina građana odnose Srbije i Amerike ocenjuje jedinicom        

izvor: euractiv  foto:                                                                                           26.07.2018.

 sad-usa

 

Četvrtina građana Srbije ocenjuje odnose Srbije i Amerike jedinicom, 40% smatra da će se u budućnosti popraviti, dok petina misli da se odnosi ne mogu popraviti, navodi se u istraživanju stavova javnog mnjenja koje je sproveo beogradski Institut za evropske poslove. Rezultati istraživanja objavljeni su u trenutku kada premijerka Srbije boravi u Vašingtonu povodom obeležavanja 100 godina podizanja srpske zastave ispred Bele kuće.

Više od 25% građana odnose Srbije i SAD ocenjuje najnižom ocenom, dok samo nešto manje od 2% daje najvišu ocenu pet, a prosečna ocena odnosa dve države je premo građanima Srbije 2,27.

Na pitanje šta bi poboljšalo odnose Srbije i Amerike, oko trećine ne zna odgovor, dok petina smatra da se odnosi ne mogu popraviti.

Građani su podeljeni po pitanju toga da li bi poseta Donalda Trampa poboljšala odnose Srbije i Amerike, a stav nešto ispod polovine jeste da je za Srbiju značajno da ima dobre odnose i sa Rusijom i sa SAD.

Prema mišljenju većine građana, Srbija je najbolje odnose sa SAD imala za vreme Josipa Broza Tita, a najlošije za vreme Slobodana Miloševića.

O odnosima Srbije i Amerike građani se informišu najviše putem televizije, internet portala i novina, a većina nije upoznata sa donacijama SAD, "iako je Amerika drugi najveći donator, posle EU i njenih članica", navodi Institut za evropske poslove.

Istraživanja javnog mnjenja taj institut je sproveo u saradnji sa istraživačkom kućom Ninamedia od 16. do 20. marta na reprezentativnom uzorku od 1.203 ispitanika.

Premijerka završava posetu SAD

U međvremenu premijerka Srbije Ana Brnabić završava 26. jula posetu SAD susretima sa senatorom Ronom Džonsonom, predsedavajućim Podkomiteta za Evropu Senata, senatorom Tomom Kotonom, članom Vojnog komiteta Senata i kongresmenom Stivom Stiversom, narednim predsedavajućim Srpskog kokusa, saopšteno je iz vlade.

Brnabićeva će posetu završiti učešćem na okruglom stolu u organizaciji Međunarodnog republikanskog instituta.

Premijerka je u večernjim satima 25. jula bila domaćin svečanosti u Kongresu SAD u Vašingtonu povodom obeležavanja jubileja 100 godina podizanja srpske zastave ispred Bele kuće.

U obraćanju na skupu premijerka je izjavila da je nivo odnosa Srbije i SAD bio na vrhuncu, kada se srpska zastava pre 100 godina zavijorila ispred Bele kuće, i poručila da danas možemo ponovo da dostignemo taj nivo odnosa i da zajednički trenuci naše istorije iz Prvog i Drugog svetskog rata "utiču na našu sadašnjost i oblikuju našu budućnost".

Brnabić je podsetila i da su privilegiju da se zastava zavijori iznad Bele kuće imali samo Francuska i Srbija čija je zastava podignuta u znak odavanja počasti srpskim žrtvama u Velikom ratu, u vreme kada je predsednik SAD Vudro Vilsonom snažno i nedvosmisleno pokazao svoju podršku i saosećanje sa srpskim narodom.

Istovremeno je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio zadovoljstvo što je u SAD obeležena stogodišnjica podizanja srpske zastave u Beloj kući i rekao da je važno da se ovaj jubilej iskoristi za resetovanje odnosa SAD i Srbije, saopštilo je 26. jula Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Inače, Brnabić se u Vašingtonu srela i sa ministrom finansija SAD Stivenom Mnučinom, predsednikom Svetske banke Džim Jong Kimom i sa direktorkom MMF Kristin Lagard.

Šefica MMF Kristin Lagard je istakla da je Srbija zemlja za primer i potvrdila da delegacija te finansijske institucije dolazi u Srbiju u septembru kada će se razgovarati o nastavku reformi.

Lagard je pohvalila srpsku IT industriju i kazala da je bila pozitivno iznenađena rastom njenog izvoza od 30% godišnje, navodeći da je premijerka Brnabić u tome dobro prepoznala mogućnost rasta i povećanja konkurentnosti srpske privrede.

 

 

Šta uzrokuje vreli talas od Alžira do Arktika

Vodeći istraživač Holokausta: Ustaše se zabavljale u Jasenovcu, objavićemo knjigu istine, svet mora da zna

Čiji su burek i baklava?

„Fajnenšel tajms”: Auto-gol Hrvatske sa Tompsonom nakon Svetskog prvenstva

Sjena nad slavljem

Hrvatske fudbalere bodrili i u Subotici

Na finalu SP Putin, Makron, Abas, Orban, Lukašenko...

Beograđanin pravi sladolede od ajvara i pirotskog kačkavalja

Stanovanje u srednjovekovnoj Srbiji

CIA: Srbija i Albanija biće u "pravoslavnoj Evropi"?

Srušena kuća Đure Jakšića

„Egzit“, najveće zvezde imaju najskromnije zahteve!

Srpski čvarci i mast u Briselu

Studenica nije usamljeno blago tog kraja

Srbija godišnje u proseku ostane bez 36.000 stanovnika

Javni servisi zapadnog Balkana potpisali Memorandum o razumijevanju

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button