glavniBanner


www stranac.net
 


 

 

Beograd: Glumci vode dva teatra

Izvor:  novosti online

Datum: 24. 01. 2014

 

pozoriste_

Dosadašnji upravnici beogradskih pozorišta, odlukom Privremenog organa Grada Beograda, ostaće u v. d. statusu narednih godinu dana, a promene na čelu kuće desile su se samo u dva teatra za najmlađe: umesto Boška Đorđevića na rukovodećem mestu u Pozorištu "Boško Buha" naći će se njihov dugogodišnji član Milorad Mandić Manda, kao i u Malom pozorištu "Duško Radović" - Jelena Stojanović "ustupila" je mesto glumcu iz kuće Bojanu Lazarovu.

U svojstvu zamenika v. d. direktora, Lazarov je od aprila prošle godine već obavljao ovu funkciju. Posle Akademije umetnosti u Novom Sadu (klasa Bore Draškovića), bio je član Narodnog pozorišta u Somboru, a od 2001. godine je u stalnom angažmanu "Radovića", u kojem igrajući u brojnim predstavama "nosi" repertoar:

- Čast mi je što sam dobio priliku da vodim kuću u kojoj sam ostvario niz uloga. Svestan sam da je velika ekonomska kriza zahvatila i teatar, a mi smo i u fazi temeljne rekonstrukcije zgrade. Ipak, imam utisak da nam se pruža fantastična prilika da budemo značajno pozorište ne samo u državi nego i u regionu - kaže Bojan Lazarov. - U repertoarskom smislu zadržaćemo osnovnu namenu, kao teatar za decu i mlade, a kao društveno odgovorno pozorište i dalje ćemo se baviti inkluzivnim predstavama. Želeo bih da u novoj zgradi oživimo i Večernju scenu, atraktivnu i zanimljivu, kao što je to bilo devedesetih godina u vreme Primoža Beblera, sa malim i zanimljivim formama.

Lazarov ističe da će nastojati da dečji repertoar bude maksimalno zastupljen u lutkarskom smislu, jer "Radović" ima i tu namenu:

- Imamo već dosta toga, ali uvek postoje neki novi tekstovi i čitanja. Voleo bih da napravimo i jedno istraživanje u osnovnim školama i saznamo šta školarce zanima, dotiče i uzbuđuje u teatru. Današnje generacije su "zavisnici" od interneta i video-igara, pa me interesuje u kom pravcu razmišljaju. Potom bi se na tu temu mogao uraditi i neki namenski tekst, pisan po porudžbini. Inače, naše pozorište je jedno od retkih "solventnih", bez dugova, i zato može poslužiti kao primer dobrog poslovanja. Ipak, bez subvencija i pomoći osnivača, ne možemo u potpunosti da projektujemo repertoarsku politiku. Nadam se da ćemo u obnovljenu zgradu ući s novom sezonom, uz obeležavanje jednog važnog datuma - tri decenije od smrti Duška Radovića.

MANDA U "BUHI"

Na čelo kuće, u Pozorište "Boško Buha", dolazi popularni glumac Milorad Mandić Manda, koji je na ovoj sceni debitovao još 1987. godine s predstavom "Bajka o vuku i Srbima" Milovana Vitezovića, u režiji Milana Karadžića. Uporedo s matičnim teatrom, proteklih godina igrao je i na drugim scenama. Ali, najveći deo svoje karijere posvetio je najmlađima: krajem osamdesetih i početkom devedesetih snimio je više od 270 epizoda serije "Bajke za laku noć", kao i popularnu dečju emisiju "S one strane duge" - kada je postao jedan od najprepoznatljivijih i najomiljenijih glumaca za decu. Ipak, u petak nije bio spreman za izjavu povodom svoje nove funkcije. Za to mu, kako je poručio sa probe nove predstave, treba još vremena...

novosti.rs


 

Kustendorf: "Zlatno jaje" filmu Postavka

Najavljen program 42. Festa

Velika scena Ateljea 212 ponela ime Mire Trailović

Bio jednom jedan tiranin

Legati kao eksponati

Beogradski grafiti - društvena kritika i rušenje tabua

„Kustendorf“ otvara „atentat na Ferdinanda“

NIN-ova nagrada Goranu Gociću

Miodrag Krivokapić: Zatvorili smo se u svoje avlije

Ravna gora i dalje čeka istinu

Snimanje filmova o srpskim herojima čeka - pare

Koliko je novih predstava planirano u beogradskim pozorištima

Muzej grada Beograda: Beskućnik od 110 godina

Dragojević: Štit od laktaroša

Alternativna kultura briše granice regije

Berenis Bežo i Zaz na „Kustendorfu“

Arsenijević: Okružuje nas okorela bezdušnost

Samostalni umetnici: Prava samo na papiru

„Mali Budo“ na Kustendorfu

Ima li nade za bioskope u Srbiji

Tasovac: Bez nacionalnih penzija u kulturi

Promocija Tijanićeve knjige "Ja. I niko moj"

Priznanje za Hemona: "Knjiga mojih života" na listi najboljih u 2013.

Kokan Mladenović: I svet je "Farma" , ali na engleskom jeziku

Izložba u Muzeju istorije Jugoslavije: Predmeti s mirisom detinjstva

Dnevnik zabluda: Micić i zenitizam

Filmski centar Srbije završio konkurse: Kvalitet, ili gledanost

HTML Comment Box is loading comments...
 

Kontakt / Uslovi koriscenja

 

 

[Naslovna] [Servis]