glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

lajcak Koronavirus- mile2
amfilohije-3 naucnici0 slanina migranti-zica igor22 mirjana-karanovic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  EU nudi pomoć u rešavanju krize u Crnoj Gori po modelu Severne Makedonije

izvor: agencije     foto:                                                                                 27.02.2020

bilcik-brajovic

Odgovarajući na pitanje Vijesti da li i na koji način Evropski parlament i Brisel mogu da pomognu u rešavanju institucionalne krize u Crnoj Gori i da li to može uticati na dalje pregovore sa EU, on je istakao da dijalog koji su koristili u Severnoj Makedoniji i drugi mehanizam - interparlamentarni dijalog koji je na snazi u Srbiji, mogu da se aktiviraju i ovde, "naravno, na zahtev Crne Gore."

 

Na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Skupštine Ivanom Brajovićem nakon sjednice POSP-a, Bilčik je kazao da je EP spremna da pomogne u tom procesu, kroz proces medijacije ili da ponudi savete. "Već smo bili u prilici da nas neke zemlje kandidati zamole za takvu pomoć, da učinimo što možemo da se razvije ta politička kultura u parlamentu i drugim institucijama", pišu Vijesti.

On je ocenio da je pitanje verskih zajednica isključivo u nadležnosti države Crne Gore, ali da taj postupak mora da se vodi u skladu sa svim međunarodnim i drugim relevantnim standardima u oblastima ljudskih prava.

"Ističemo da je dijalog način ka pronalaženju rješenja u ovom sporu i predlažemo da se u duhu dijaloga nastavi rad na otvorenim pitanjima. Tu mislimo na Zakon o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica", istakao je Bilčik.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je Brisel dobio pozive od opozicije da se uključi u dijalog o Zakonu o slobodi veroispovesti, kazao da se mogu uključiti jedino na poziv svih relevantnih aktera u zemlji.

"Ne možemo doći na poziv samo jednog dijela političkog spektruma, ali smo spremni da pomognemo. Kad dođe do takve saradnje, ta naša djelovanja su uglavnom vezana za sami postupak, proceduru, pokušavamo da kreiramo prostor za razgovor. Nismo tu nikada sa namjerom da nametnemo neka rješenja, već da podstaknemo dijalog", rekao je on.

Brajović je rekao da je Crna Gora regionalni lider kad je i pitanju proces EU integracija.

"Naše stvari rješavamo sami, a uvijek je dobrodošlo da imamo otvorenu komunikaciju sa svim našim evropskim partnerima", rekao je Brajović.

On je kazao da je Crna Gora sposobna da implementira zakone, koji treba da važe jednako za sve.

"Ne postoji mogućnost da funkcioniše država u državi i da neko ne poštuje zakon i da neko bude izuzet od primjene", rekao je on.

Bilčik je nakon sednice POSP-a kazao da je ova godina naročito značajna, jer Hrvatska kao zemlja iz susjedstva predsjedava EU u prvom dijelu, a nakon nje Nemačka, te smatra da imamo jedinstvenu priliku da "učinimo da postupak proširenja bude politički priporitet za kompletnu EU".

 

 

Litije širom Crne Gore, Amfilohije poručuje: Narod je prestao da se plaši

Đukanović: Crna Gora se ruši iz Srbije

Šetnje i molebani u gradovima Crne Gore

Zloupotrebama vere žele da sruše Crnu Goru

Marković poziva Amfilohija na dogovor/Moleban na Cetinju, litija otkazana zbog pretnji

Amfilohije: Želimo temeljni ugovor poput onog sa katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom

Kriza u Crnoj Gori ispod radara EU

Diskriminacija srpskih medija u Crnoj Gori

Litije širom Crne Gore – više hiljada ljudi u Baru i Podgorici

Ustavni sud će preispitivati Zakon, ali još ne po zahtjevu SPC

Molebani i litije u Crnoj Gori, vernici i sveštenstvo na ulicama

Premijer Marković: Posljednja opomena Amfilohiju

Zakon o crkvama u Crnoj Gori usvojen, poslanici DF privedeni

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button