glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

ek9 skupstina kosova 2 bosanski grb
sestre2 milo-djukanovic 2 mediji kkcz dabovic7 novak_3333333

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

   Dodik: Ustavni sud BiH izvršio državni udar na teritorijalnu organizaciju BiH   

izvor: agencije  foto:                                                                                 12.01.2020.

dodik8888 

BANjALUKA - Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je najnovija odluka Ustavnog suda BiH o knjiženju poljoprivrednog zemljišta na državu BiH „državni udar”, jer predstavlja napad na teritorijalnu organizaciju, prema kojoj Republici Srpskoj pripada 49 odsto, a Federaciji BiH 51 odsto teritorije.On je naveo da teritorija pripada entitetima, ističući i Aneks dva Dejtonskog sporazuma, koji govori o međuentitetskoj granici, dok spoljna granica predstavlja međunarodno priznatu granicu BiH.

Dodik je za agenciju SRNA rekao da „državna imovina nikako ne može biti imovina BiH, jer BiH nema odrednicu 'država' ili 'republika', niti bilo koju drugu”.

„Imovina može isključivo biti u vlasništvu Republike Srpske i Federacije BiH, dok BiH ima samo granicu. Postoji znak jednakosti između zamljišta i teritorije, a teritorija isključivo pripada entitetima”, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu je potpuno neprihvatljiva za RS, zbog čega, kako je naglasio, institucije Republike Srpske treba da preduzmu sve neophodne aktivnosti da zaštite dejtonsku strukturu BiH i autonomiju RS.

„Ovo je naša 'crvena linija' za pravosudni aparat BiH koji izgleda ne radi ništa drugo nego pokušava da nameće nepravna rešenja i presuđuje Republici Srpskoj, počev od grba, himne, zastave, Dana republike, pa sve do teritorije”, kazao je Dodik, prenosi Beta.

On je još naveo da odluke Ustavnog suda BiH „sugerišu da je taj sud postratna jedinica muslimana, koja treba u sudnici da završi ono što muslimani nisu mogli u ratu”.

„Kad je već tako, neka niko ne sumnja da ćemo se boriti za svoja ustavom zagarantovana prava, kao što smo se borili za Republiku Srpsku”, istakao je srpski član Predsedništva BiH.

Ustavni sud BiH pre par dana je utvrdio da je član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS suprotan Ustavu BiH.

Tim članom je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posed RS.

Ustavni sud smatra da je reč o „isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine”.

 

 

SNSD želi mesto potpredsednika Federacije BiH!

RS sve više stari: Daleko više umrlih nego rođenih

Međusobne optužbe Sarajeva i Banjaluke

Mora se razgovarati o dokumentima britanske vlade o Srebrenici

Iz godine u godinu sve veći izdaci za život četvoročlane porodice u RS

Skupština RS na zahtev Dodika o Programu bh. reformi

Povišicom za budžetske korisnike RS juri platu od 500 evra

Skupština RS 16. decembra o budžetu tog entiteta

Dogovor Predsedništva BiH u skladu s vojnom neutralnošću RS

Održana sednica za pripremu izbora novog Saveta ministara BiH: Komisija podržala Tegeltiju

Dodik: RS nema nameru da se pridruži NATO

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button