glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu11 interpol mile77
granica2 gruevski antibiotici djokovic77 srbija5555 srbija8888

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Han: Svih šest zemalja Zapadnog Balkana ima perspektivu članstva u EU   

izvor: euractiv  foto:                                                                             20.11.2018.

eu555 

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je 19. novembra u Beču da svih šest zemalja Zapadnog Balkana ima perspektivu članstva u EU, ali da nije verovatno da će one zajedno pristupiti Uniji. Na sastanku sa predstavnicima regiona, prema Hanovim rečima, razgovaralo se i o formiranju regionalnog ekonomskog prostora koji komesar vidi kao prvi korak u integraciji u jedinstveno evropsko tržište. Premijerka Srbije je istakla da je Beograd posvećen evropskim integracijama i da se nada otvaranju poglavlja.

Posle radnog doručka koji je za premijere pet zapadnobalkanskih zemalja i dvoje evropskih komesara priredio austrijski kancelar Sebastijan Kurc, Han je na zajedničkoj konferenciji za novinare ukazao na važnost posvećenosti Brisela proširenju Unije na Zapadni Balkan.

"Prijem u članstvo odvija se prema zaslugama i nije verovatno da će zemlje Zapadnog Balkana ući u EU istovremeno, ali važno je da postoji perspektiva članstva za svih šest zemalja", kazao je Han.

On je zahvalio Austriji što je proširenje na Zapadni Balkan postavila kao jedan od ključnih prioriteta svog predsedavanja EU i ocenio da je današnji skup "još jedan dokaz te veoma snažne posvećenosti".

Han je kazao da je na sastanku bilo reči o formiranju regionalne ekonomske oblasti i ocenio da je to prvi korak u integraciji u jedinstveno evropsko tržište.

Važno je povećati obim trgovinske razmene unutar regiona, naveo je evropski komesar i dodao da "obećava" to što je 2017. godine u odnosu na 2016. prvi put došlo do njenog blagog povećanja.

Han je rekao da je u poslednjih 10 godina udvostručena trgovinska razmena između EU i šest zapadnobalkanskih zemalja i da to ukazuje koliko potencijala ima u regionu, ali da je potrebno poboljšati saradnju među državama kako bi taj potencijal bio iskorišćen.

Kurc je izjavio da Austrija snažno podržava zemlje Zapadnog Balkana na njihovom putu ka EU i ocenio da stabilnost Evrope u znatnoj meri zavisi od stabilnosti tog regiona.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Kurc je rekao da je Austrija snažan partner zemljama Zapadnog Balkana, s kojima ima snažne istorijske, ekonomske, političke, kulturne i ljudske veze.

"Mislimo da će EU biti kompletna tek kad Zapadni Balkan bude u njoj, zato podržavamo te zemlje na putu ka EU i imamo poseban fokus na taj region tokom našeg predsedavanja Evropskoj uniji", naveo je Kurc.

Kurc je kazao da su učesnici radnog doručka imali priliku da se fokusiraju na tri važna pitanja - na put regiona ka EU, neophodnu regionalnu saradnju i na rešavanje bilateralnih konflikata.

Zahvalio je svim premijerima na dobroj saradnji između Austrije i njihovih zemalja, ali i evropskim komesarima, naročito evropskom komesaru za proširenje na onome što radi u regionu.

Na radnom doručku su bili i premijeri Srbije, Kosova, Albanije i Crne Gore, Ana Brnabić, Ramuš Haradinaj, Edi Rama i Duško Marković, predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, i komesarka EU za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel.

Makedonski premijer Zoran Zaev otkazao je učešće zbog aktuelne političke situacije u zemlji.

Brnabić: Srbija posvećena evropskim integracijama

Premijerka Srbije izjavila je u Beču da je Srbija veoma posvećena evropskim integracijama i da se nada otvaranju još nekoliko pregovaračkih poglavlja do kraja godine.

Brnabić je na zajedničkoj konferenciji za novinare kazala da bi otvaranje novih poglavlja do kraja godine bio "važan i jasan signal" Brisela građanima Srbije.

"Srbija je duboko posvećena evropskim integracijama i nastavićemo da radimo na tome. Nadamo se da će još nekoliko poglavlja biti otvoreno do kraja godine, to bi bio važan i jasan signal našim građanima. Ali nezavisno od broja otvorenih poglavlja, nastavićemo sa reformama koje su pred nama", kazala je Brnabić.

Ona je ocenila da postoje problemi u regionalnoj saradnji zemalja Zapadnog Balkana i kao primer navela nedavno uvođenje kosovskih carina od 10% na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Nažalost, bilo je mnogo boljih vremena u pogledu regionalne saradnje. Ponekad umesto da idemo napred i da se foksuiramo na budućnost i na ono što možemo zajedno da postignemo, mi idemo nazad. U poslednje dve nedelje Priština krši Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini - CEFTA uvođenjem carina od 10% na srpsku robu", kazala je predsednica Vlade Srbije.

Ocenila je da to "nije samo kršenje CEFTA, već i čista diskriminacija Srbije i svega srpskog".

"Nadamo se da ćemo uskoro moći da se vratimo na primenu CEFTA, to bi nam omogućilo da nastavimo da razgovaramo o stvarima koje možemo zajedno da ostvarimo u budućnosti", dodala je Brnabić.

Ona je rekla da je rad na povezivanju regiona važan za Srbiju i kao jedan od prioriteta navela "obostrano priznavanje profesionalnih i akademskih kvalifikacija".

Brnabić je zahvalila Hanu i Gabrijel na podršci koju daju stvaranju "bolje povezanog i jačeg regiona" u svim oblastima.

Austrijskom kancelaru je zahvalila što ukazuje na značaj proširenja EU i dodala da je to "veoma važno" za Srbiju.

 

 

Nema novih poglavlja za Srbiju?

Izbori prošli, ostale podele u Sandžaku

Izveštaj EK: Srbija nije napredovala u ključnim oblastima

Vučić: Nastavak dijaloga kada Priština počne da se ponaša u skladu sa pravilima

Greška protokola u Parizu ili politička poruka?/Pariz više nije Grad svetlosti

Zidojče cajtung: Premijerka Srbije želi revoluciju bitova i bajtova

Merkel i Vučić razgovarali u Parizu/Nemački poslanik u EP: Srbija i Kosovo da nađu rešenje

Svet obeležava vek primirja u Prvom svetskom ratu

Svet obeležava vek primirja u Prvom svetskom ratu

NATO: Stabilnost Zapadnog Balkana još nije obezbeđena

Objavljeni preliminarni rezultati izbora za savete nacionalnih manjina

Kako se deli državni novac medijima u Srbiji

Brnabić za FT: Eventualna razmena teritorija nije dovoljna za mirovni sporazum Srbije i Kosova

Izbori za nacionalne savete u nedelju u Srbiji

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button