glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

granica zagreb9 Vucic-7
eps tito-kardelj digitalni-radnik FFS-1 novak555 spanovic00

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

NVO na Kosovu i Srbiji protiv podele ili razmene teritorija  

izvor: agencije  foto:                                                                               07.08.2018.

zastave3

Organizacije civilnog društva na Kosovu i u Srbiji pismom su pozvale visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini da se „nedvosmisleno izjasni protiv podele Kosova ili razmene teritorija između Kosova i Srbije po etničkom principu“.

U otvorenom pismu se dodaje da sve učestaliji nagoveštaji o mogućim promenama granice šalju opasnu poruku građanima Kosova i Srbije ali i celom regionu da postoji „realna mogućnost legitimisanja opasnog principa etničkog vlašništva nad teritorijom“. Kako se dodaje, taj princip je region u nekoliko navrata doveo do krvavih sukoba.

Takvi događaji bi proizveli lančanu reakciju i u drugim balkanskim državama i doveli bi do brojnih zahteva za promenama granica na Balkanu, što otvora vrata novim sukobima. To bi takođe poslalo opasnu poruku svim Srbima i Albancima koji žive na 'pogrešnoj strani' 'njihovih' etničkih država, što može dovesti do još jednog egzodusa stanovnika na Balkanu“, stoji u otvorenom pismu 37 nevladinih organizacija sa Kosova i iz Srbije.

Dodaje se da je neophodno da se uspostavi trajni mir u regionu i prihvati interkulturalnost i multietničnost kao preduslov razvoja i EU integracija.

Etnički čiste države, prevaziđeni model iz 19. veka, ne smeju biti ciljevi ničije politike niti smeju biti tolerisani i podržani od predstavnika međunarodne zajednice“.

Organizacije civilnog društva pozivale su sve aktere, lokalne i međunarodne, da se suprostave pokušajima da se etnički princip uvede u izgradnji država na Balkanu, dodajući da je svaka država zasnovana na diskriminaciji osuđena na propast.

Takođe se pozivaja međunarodna zajednica, a pre svega vlasti u Srbiji i na Kosovu, da se tokom pregovora posvete stvaranju najboljih mogućih uslova za život svih stanovnika Kosova uključujući slobodu kretanja, poslovanja i međunarodne saradnje, obezbeđivanju pretpostavki da se zločini iz prošlosti više nikad ne ponov.

Pismo je potpisalo 37 nevladinih organizacija među kojima su: Helsinški odbor za ljudska prava, YUCOM, Beogradski centar za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Urban In, Aktiv, Centar za razvoj socijalnih grupa CSGD, Kosovo Women's Network, Demokratski institut Kosova i drugi.

 

 

Vučić: Tajnog rešenja za Kosovo neće biti, građani će znati sve

Nemirna granica Kosova i Srbije

Dačić: Nema boljeg vremena za rešenje pitanja Kosova i Metohije

MMF: Još ima prekobrojnih u Elektroprivredi Srbije

Analitičari o situaciji na KiM: Beograd "razobličio" kombinaciju Zapada/ Vuletić: Provokacija nije uspela

Vučić: Srbija će stajati uz svoj narod i neće dozvoliti da bude ubijan i proganjan

Srbi asimilovani i bez prava u Crnoj Gori, Albaniji, Federaciji BiH

Osnivači Saveza za Srbiju u Šapcu predstavili program od 30 tačaka i odgovarali na pitanja gradjana

Vašington i podela Kosova

Novosti: London ne dopušta raspravu o Kosovu u Savetu bezbednosti

Makron: Buduća Evropa u tri kruga, uz mesto i za Rusiju i Tursku

Amerika spremna da podrži kompromis

Jeremić: Postoji način kako doći do rešenja bez trajnog odricanja Kosova

Brnabić: Srbija konačno ima sagovornike u administraciji SAD

Nedeljnik: Odredjeno 30 tačaka programa Saveza za Srbiju

Brnabić: Odnosi između Srbije i SAD mogu biti kao pre sto godina

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button