glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av-rama-zaev sarajevo66 oebs
nemacka krusik agrokor44 zvezda-olimp milojevic1 Kokan-Mladenovic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

    Ulaznica za Pantovčak – Merčepa osloboditi, Vučića zabraniti

izvor: agencije         foto:                                                                              21.12.2019

hrvatska-izbori

Hrvatska u nedelju 22. decembra izlazi na predsedničke izbore, ali odluka o tome ko će narednih pet godina stolovati na Pantovčaku najverovatnije neće biti doneta u prvom izbornom krugu.

Iako se ne isključuju iznenađenja, prema poslednjim anketama, od 11 registrovanih kandidata najveće šanse da uđe u drugi izborni krug, koji bi bio održan 5. januara, imaju aktuelna predsednica Kolinda Grabar Kitarović, bivši premijer Zoran Milanović i popularni pevač Miroslav Škoro.

Osim njih, u izbornu trku su ušli i Mislav Kolakušić, Ivan Pernar, Dejan Kovač, Dalija Orešković, Dario Juričan, Nedjeljko Babić, Anto Đapić i Katarina Peović. Prema istraživanju Krobarometra, Kitarovićeva bi u prvom krugu mogla da dobije 27,4 odsto glasova, Milanović 24, a Škoro 23 procenta.

U završnici prilično prljave kampanje, u kojoj su se kandidati više međusobno optuživali nego što su iznosili konkretan program, na HRT-u je održano dvoiposatno televizijsko sučeljavanje. Po oceni analitičara, najbolji utisak su ostavili Kitarovićeva i Milanović, dok je Škoro potpuno podbacio.

Hrvatska predsednica je, slučajno ili ne, zadala glavobolju Plenkovićevoj vladi kada je rekla kako joj je problem to što mora da se bavi korupcijom u tajnoj službi SOA.

Dan kasnije umekšala je svoju izjavu rekavši kako mora da se bori protiv korupcije u obaveštajno-bezbednosnoj zajednici jer je taj sistem, opterećen jednim od najvećih korupcijskih skandala od samostalnosti Hrvatske, nasledila od Ive Josipovića i Zorana Milanovića.

„Imate vrlo ozbiljan slučaj koji je sada, čini mi se, u drugostepenom postupku, gde je u Vojnoj bezbednosno-obaveštajnoj agenciji (VSOA) proneveren veliki novac”, istakla je ona.

Izjavu hrvatske predsednice demantovao je bivši šef VSOA Darko Grdić, rekavši da je ona izvršila direktan pritisak na nezavisno pravosuđe i pokušala da utiče na pravosudne organe u sudskom postupku koji je u toku.

Ivo Josipović je poručio da je slučaj koji spominje šefica države otkriven u njegovom mandatu.

„Kolinda Grabar Kitarović je lažnom samohvalom o borbi protiv korupcije u SOA i VSOA potvrdila da je bezobzirni manipulant i da je sklona neistinama”h, rekao je hrvatski predsednik od 2010. do 2015, dodavši da, uzevši u obzir s kakvim se ljudima druži, Kitarovićevoj pripada titula „kraljice hrvatskih kriminalaca”h.

Da bi bila ponovo reizabrana, hrvatskoj predsednici prepreka na putu nije samo bivši lider Socijaldemokratske partije već i samostalni kandidat Miroslav Škoro, koji je izazvao pravi „rat na desnici”. Ovaj muzičar i preduzetnik je ambiciozno ušao u kampanju sa sloganom „Sad il’ nikad”, računajući na glasove nezadovoljnih simpatizera HDZ-a. Izjavom da će, ako treba, prekopati i Jasenovac, Škoro je sebe proglasio pravim „tuđmanistom”, prozivajući Andreja Plenkovića da je izdao HDZ i Franju Tuđmana.

U toku kampanje pod sloganom „Predsednica. Jer Hrvatska zna” Kitarovićeva se hvalila da je zemlju izvukla iz regiona i pozicionirala u centralnu Evropu i Mediteran i da je Hrvatska jedna od najprepoznatljivijih država u svetu.

Za sve što ne valja u državi okrivila je Socijaldemokratsku partiju, koja je je bila na vlasti nekoliko godina, aludirajući na njenog glavnog rivala Milanovića, koji je bio lider SDP-a.

O Milanovićevom izbornom sloganu „Normalno”, hrvatska predsednica je rekla u Varaždinu: „Normalno je da vuk dlaku menja, ali ćud nikada. Hrvatska na to neće nasesti. Hrvatska zna koga će izabrati, kako i kuda dalje.”

Milanović joj je poručio da sramoti Hrvatsku, da se udružila sa Plenkovićem i da zbog toga ćuti o štrajku nastavniku. Kandidat levice obećava biračima da, ako ga izaberu za predsednika, neće „pomahnitati i izaći iz koloseka” kao što je to slučaj s Kitarovićevom.

Sudeći po onome što su najavili kandidati, Srbi u Hrvatskoj neće imati za koga da glasaju. Ako budu izabrani, Kitarovićeva i Škoro prete da će blokirati put Srbije u EU, jer Beograd mora da se suoči s prošlošću, ali i da plati ratnu odštetu i reši pitanje nestalih.

Na HRT-u se razgovaralo i upotrebi ćirilice u Vukovaru. Milanović kaže da je to pitanje vladavine prava, dodavši kako je ta tema idealna za trgovce mržnjom.

I kandidat Mislav Kolakušić, koji po anketama može da dobije nešto više od osam odsto glasova, smatra da je u slučaju ćirilice reč o poštovanju zakona. Kitarovićeva je poručila kako prvo treba rešiti ratne zločine, a onda razgovarati o ćiriličnim pločama.

Najveću provokaciju uperenu protiv Srba napravio je Škoro. On je u televizijskom sučeljavanju obećao da će, ako ako bude izabran za predsednika, pomilovati ratnog zločinca Tomislava Merčepa, koji je osuđen jer je odgovoran za smrt 43 srpska civila. Osim toga, njegova paravojska je počinila i svirepo ubistvo porodice Zec u Zagrebu.

Kitarovićeva, koja je uoči kampanje napadala Milorada Pupovca, kasnije je provokativno prozivala Srbe da se poklone braniteljima jer su oslobodili Hrvatsku i time omogućili demokratiju i to da svako pravo ima da kaže šta hoće.

Milanović je u svojim istupima poručio da se „Vučić više neće šetati po Hrvatskoj”. U pokušaju da dobije glasove desnice, bivši premijer je izjavio da će, ako bude predsednik, s režimom u Beogradu raditi onoliko koliko bude morao.

Tom manje-više horskom nadmetanju u tome ko će više ocrniti Srbe nije se priključila jedino kandidatkinja krajnje levice Katarina Peović, koja, po anketama, može da osvoji tek jedan odsto glasova. Ona je poručila kako danas Srbi u Hrvatskoj igraju ulogu Jevreja.

 

 

Zašto Slovenija konfiscira dio imovine Agrokora?

Pred predsedničke izbore u Hrvatskoj uvrede ne prestaju: Ustaški pozdrav im ne smeta, ali Srbi da se poklone braniteljima

Ekspert preporučio: EU sud nenadležan za spor Hrvatske i Slovenije

U trci za predsednika Hrvatske 11 kandidata

Migranti u predsjedničkoj kampanji u Hrvatskoj

Hrvatska ispunila uslove za članstvo u Schengen zoni

Hrvatska primer neevropskog ponašanja

Izbori u Hrvatskoj bez datuma i kandidata, Srbi uvek dobra tema

Goldštajn: Ustaški pozdrav je nacistički, a ustaše su banda

Migranti: Policija Hrvatske nas tuče motkama

HRW traži od hrvatske predsednice da zaustavi nasilje prema migrantima

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button