glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

srpska 2 skupstina333 szs
nemacka krusik agrokor44 bitcoin2 milojevic1 Kokan-Mladenovic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

   BiH za pet godina ostala bez 113.000 radnika

izvor: agencije  foto:                                                                                             20.12.2019.

sarajevo66 

Za građane BiH, ali i celog zapadnog Balkana, Nemačka je obećana zemlja. Interesovanje za rad i život u Nemačkoj ne opada decenijama, ali se s vremena na vreme povećava, kao što je sada slučaj nakon što je Bundestag doneo novi set zakona o useljenju.

Zakon bi trebao stupiti na snagu za tri i po meseca (1. marta), a ima za cilj da olakša dolazak kvalifikovane radne snage iz zemalja koje nisu u Evropskoj uniji. Nemačkoj, izjavila je to kancelarka Angela Merkel, nedostaje skoro milion kvalifikovanih radnika, prenosi Avaz.

Novi nemački zakon u BiH pokrenuće stare probleme s odlascima i iseljavanjem. Svetska banka nedavno je objavila zabrinjavajuće podatke da je našu zemlju do sada napustila skoro polovina od ukupne populacije. Indikativno je da je među onima koji su otišli 55 posto visokokvalifikovanog kadra.

Kada se uzmu i odlični uslovi koje nude pojedine zemlje u EU, a posebno Nemačka, logično je da će se dramatični trend nastaviti.

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić je za “gDnevni avaz”h kazao da našoj zemlji preti pravi egzodus stanovništva i da to postaje nacionalni problem.

- Struka javno na to upozorava, ali država se oglušuje. BiH se odavno prazni, ostajemo bez stručne radne snage - kaže na početku Hadžić.

- To je rezultat iseljavanja. Za pet godina BiH je ostala bez 113 hiljada radnika. Zvanični podaci Eurostata pokazuju da je u tih pet godina 155 hiljada građana BiH dobilo dozvole za boravak u zemljama EU, samo u prošloj godini oko 55 hiljada - naglašava naš sagovornik.

Ističe da je od 55 hiljada 16 hiljada otišlo upravo u Nemačku.

- Nemačka je zemlja u koju najviše idu naši građani, a bojim se da će se to sprovođenjem novog zakona o useljavanju još i povećati. Lakši ulazak u Nemačku, nestabilna politička situacija u BiH i eto odgovora. Ovde niko ne shvata kakav nas problem čeka. Nije ni dovoljno što u nekim sektorima već nedostaje radne snage - dodaje Hadžić.

Situaciju na terenu zna predsednica Unije za održivi povratak Mirhunisa Zukić.

- Severoistočna Bosna, Posavina, Sanski Most, Bihać, Drvar i zapadna Hercegovina... prazne kuće, prazna sela. Lokalne vlasti su nemoćne, odlazi ko god može, snalazi se, mladi, stari, radno sposobni, cele porodice - kaže nam Zukić.

Najveća potražnja u Nemačkoj je u sektoru uslužnih delatnosti, iza kojih slede građevinarstvo i zdravstvo.

Najviše se traže radnici sa srednjom stručnom spremom, ali i dalje vlada velika potražnja za inženjerima u sektoru hemije, mašinstva i građevinarstva.

Istovremeno raste i potražnja za radnicima bez kvalifikacije.

 

 

Novo Vijeće ministara BiH, stare politike i poznata lica

Migranti raspoređeni u Blažuj i Ušivak kod Sarajeva, 'Vučjak' se uklanja

Tegeltija izabran za šefa Vijeća ministara BiH

U bihaćkoj regiji migranata manje, ništa od zatvaranja 'Vučjaka'

Potvrđivanje mandatara u decembru, nema više blokade Parlamenta BiH

U potrazi za rješenjem za migrante prije zime

Migranti i dalje u kampovima, građani protestovali ispred 'Bire'

EU daje novac, BiH ga iskorištava nedovoljno

Devet saplitanja BiH o plan za NATO

Kome odgovara neprocesuiranje ratnih zločinaca

Sud u Strazburu presudio protiv BiH jer izbori u Mostaru nisu održani 11 godina

Rok do novembra: Da migranti postanu državni problem ili zatvaranje kampova

Strah i vlasti i migranata od zime u Bihaću

Posljedice godine dana zastoja u BiH

Evrointegracije BiH padaju u zaborav

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button