glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel99 protest77 migranti44
radnici88 djilas3 av CILIM dodik888 zvezda222

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Prvi poljoprivrednici u centralnu Evropu došli sa Balkana       

izvor: agencije  foto:                                                                                        20.12.2018.

 Poljoprivreda

 

Bili smo ciljano u potrazi za 'delićem koji nedostaje' između neolitskog doba u Egeju i centralnoj Evropi“, objasnila je Horejsova u izjavi agenciji APA.

Da taj delić mora biti negde na putu od juga ka severu, duž takozvane balkanske rute, dodala je, bilo je od početka jasno.

Ne postoji gotovo nikakva istok-zapad osovina“, rekla je Barbara Horejs, dodajući da je nalazište pronađeno južno od Niša, na obalama Morave.

Radi se o nalazištu koje je na visini od 400 do 500 metara, time savršeno za poljoprivredne aktivnosti", ukazala je arheološkinja sa bečke Akademije nauka.

U avgustu je austrijski tim naučnika, u saradnji sa Arheološkim institutom u Beogradu, počeo da kopa i ubrzo naišao na kamene alate, keramičke posude, kosti od životinja, ali i područja na kojima je sasvim sigurno bilo loženo, kao i veliki broj figurina.

Možemo poći od toga da se radilo o ostacima jedne delimično nastanjene grupe sa odgovarajućom materijalnom kulturom“, rekla je Barbara Horejs.

Ispod tog nalazišta, koje je dobilo naziv „Svinjarička čuka“, nalazi se oko metar i po neolitskih tragova kulture, pokazuju radiokarbonske pretrage. „Sada vlada velika ushićenost šta ćemo još naći“, rekla je Horejsova, dodajući da je to nalazište svakako nedostajući delić u odgovoru na važno pitanje kako je nastanjivana Evropa.

Prvi dokazi o poljoprivrednicima koji su se nastanili do sada su dokazivale naseobine u Egeju oko 6.700 godina pre nove ere.

Neolitska nalazišta, kao što je „Lepenski vir“, koji je jedan od najstarijih dokaza o poljoprivrednim aktivnostima, datira od oko 6.000 godine pre Hrista.

Pitamo se zašto je trebalo toliko vremena“, kaže Barbara Horejs, dodajući da naučnici polaze od toga da su se male grupe migranata polazeći sa Bliskog istoka kretale ka centralnoj Evropi i da su sa sobom nosili veoma složeno znanje o uzgajanju žitarica, uzgoju životinja, kao i o životu u izgrađenim kućama u naseobinama.

Korak od skupljača, preko lovaca do farmera i uzgajivača životinja bio je jedan od najvećih i najodrživijih revolucija ljudske istorije“, podvukla je austrijska arheološkinja.

Pored iskopavanja tragova prošlosti, austrijski tim sprovodi i ekološka istraživanja, tragajući za znakovima uticaja životne sredine, kao što su poplave ili klimatske promene, koje bi mogle biti uzrok za selidbu naroda u pravcu severa.

 

 

Srbija zaštitila samo ćilim, damast, peškire i „sirogojno” odeću

Srbija sve starija

EU odložila ukidanje pomeranja kazaljki

Kusovac u Nemačkoj optužen za prevaru

Na Cetinju crnogorski jezik ima 32, a u Nikšiću 30 slova

Dva stratišta usred Beograda sa 14.000 žrtava sakrio nemar

'Evropska republika' proglašena i u Beogradu

"EL NINjO" : Naučnici zabrinuti, drastična promena vremena i u Srbiji

Kako su u Čačku zabranjeni ćirilica i šljivovica

Sto godina Jugoslavije: Osuđena na propast i pre nego što je stvorena

Kako CIA vidi Srbiju

Upoznajte jedinog srpskog kolekcionara kristala

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button