glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu-srbija av777 migranti888
borko9 Zagreb-2 crnogrski-jezik zilnik kosarka-srb napoli-zvezda

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Kusovac u Nemačkoj optužen za prevaru         

izvor: agencije  foto:                                                                                        30.11.2018.

 kusovac

 

Penzionisani kustos Nikola Kusovac, istoričar umetnosti i jedan od najpoznatijih srpskih stručnjaka u toj oblasti, saslušan je u Prvom osnovnom sudu u Beogradu po zamolnici Višeg tužilaštva u Minhenu, koje je protiv njega i dvojice prodavaca umetnina podiglo optužnicu zbog krivičnog dela prevare. Trgovci umetninama Nenad Stojić i Sava Šaronjić odbili su da se izjasne o navodima nemačkog tužilaštva.

Prema saznanjima našeg lista, nemačko tužilaštvo Kusovca, Stojića i Šaronjića tereti da su jednoj galeriji u Minhenu predali veći broj falsifikovanih slika i crteža iz doba zenitizma, za koje je naš poznati istoričar umetnosti kazao da su originali. Reč je o slikama nastalim između dva svetska rata, a među njima su dela poznatih autora Mihajla Petrova, američkog slikara Luisa Lozovika i drugih.

Prema rečima Kusovčevog branioca Nikole Nikolića, poznati istoričar umetnosti je na saslušanju negirao delo koje mu nemačko tužilaštvo stavlja na teret.

Kusovac je kazao da je sa Petrovim imao drugarski odnos i da niko ne može da opovrgne njegovo mišljenje u pogledu umetničkih dela ovog autora. Naveo je da je apsolutno siguran u svoje mišljenje. Naglašavam da u ovom slučaju, nije reč o Kusovčevoj ekspertizi, već o mišljenju. Na moje pitanje da li postoji mogućnost da su mu doneli autentičnu sliku na procenu, a da su posle napravili kopiju, Kusovac je odgovorio da je to moguće, ali da to nije u njegovoj kompetenciji – kazao je Nikolić i dodao da je reč o oko 40 umetničkih dela.

Poznati istoričar umetnosti je, kako navodi njegov branilac, tvrdio i da su dela koje je on video i procenio apsolutni originali.

Nasuprot Kusovcu, Stojić i Šaronjić, po savetu advokata, nisu želeli da se izjašnjavaju o navodima nemačkog tužilaštva jer „dokumentacija koju su poslali nemački pravosudni organi nije kompletna”. Beogradskom sudu je, kako kaže njihov advokat Veselin Cerović, dostavljen samo jedan papir, bez optužnice i stručnog veštačenja.

Stojić i Šaronjić su se našli u sukobu dva mišljenja: državnog tužioca Nemačke, koji nastupa sa pozicija vlasti i mišljenja koje je o slikama dao Kusovac koji nastupa s pozicije slobodnog uverenja i stručnog mišljenja i tvrdi da su slike originali. Oni su kolateralna šteta sukoba dva mišljenja. Predložio sam sudu da formira nezavisnu komisiju, sastavljenu od domaćih eksperata, s obzirom na to da je reč o srpskoj umetnosti iz doba zenitizma – rekao je Cerović za „Politiku”.

Stojićev i Šaronjićev stav je, kako kaže njihov branilac, da je reč o originalima, što su zaključili na osnovu Kusovčevog mišljenja, ali i mišljenja drugih eksperata iz ove oblasti.

Upitan da li je za trojicom osumnjičenih raspisana potraga ili poternica, Cerović je odgovorio da nije siguran, ali da je za očekivati da je protiv njih na snazi „evropski tajni nalog”h koji omogućava njihovo privođenje ukoliko bi se našli na nekoj od granica.

Više tužilaštvo u Minhenu, prema dostupnim informacijama, Kusovca tereti da je u prvoj polovini prošle godine Stojiću, Šaronjiću, kao i još jednom stranom državljaninu pomogao da u poznatu galeriju u centru Minhena ubace više od 40 raznih slika, iz doba zenitizma, za koje se ispostavilo da su vešte kopije originala. Pored toga „poturena”h im je i jedna skulptura, koja je ispečena u radionici u Pančevu. Početna vrednost spornih slika je oko 700.000 evra, ali bi se njihova vrednost na aukciji znatno povećala.

Prema nezvaničnim informacijama, nemački galeristi su čak odštampali i kataloge, ali su im malo posle toga kolekcionari iz Zagreba dojavili da je reč o falsifikatima. Pozvana je i policija koja je saslušala vlasnika galerije, a slike su poslate na analizu. Forenzičkom analizom, prema istim informacijama, utvrđeno je da je reč o falsifikatima, posle čega je pokrenuta istraga.

 

 

Na Cetinju crnogorski jezik ima 32, a u Nikšiću 30 slova

Dva stratišta usred Beograda sa 14.000 žrtava sakrio nemar

'Evropska republika' proglašena i u Beogradu

"EL NINjO" : Naučnici zabrinuti, drastična promena vremena i u Srbiji

Kako su u Čačku zabranjeni ćirilica i šljivovica

Sto godina Jugoslavije: Osuđena na propast i pre nego što je stvorena

Kako CIA vidi Srbiju

Upoznajte jedinog srpskog kolekcionara kristala

Hitler i Gebels mu zabranili film

Bošnjaci traže zabranu Njegoša i Kiša

Petina građana želi da se iseli iz Srbije

Svako peto dete u Srbiji ima višak kilograma

Muzej Nikole Tesle u staroj centrali na Dorćolu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button