glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

ministri
Skoplje-panorama fiat2
supermarket
radnici rusija pristina beograd enerrgija voz olimpijakos

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Srbija na dobrom putu u ispunjavanju aktivnosti iz poglavlja 24

izvor: euractiv  foto:                                                                                                                                           27.07.2017.

eu-srbija 

Srbija je, uz određena kašnjenja, na dobrom putu kad je reč o ispunjavanju aktivnosti u okviru poglavlja 24 u pregovorima s EU, ocenjeno je na predstavljanju drugog šestomesečnog izveštaja Ministarstva unutašnjih poslova Srbije o sprovođenju Akcionog plana za to poglavlje. Srbija je od januara do juna realizovala 46% predviđenih aktivnosti iz Akcionog plana, delimično je sprovela 32,5%, dok 21,5% aktivnosti nije realizovano, saopšteno je na sastanku u organizaciji Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) kao koordinatora Radne grupe za poglavlje 24 u okviru Nacionalnog konventa o EU.

Srbija je u julu 2016. godine otvorila pregovore s EU o poglavlju 24, koje se odnosi na pravdu, slobodu i bezbednost, a ocene u izveštaju MUP-a predstavljenom 25. jula u najvećoj meri se poklapaju s ocenama Evropske komisije koja je u maju sačinila takozvani "non-pejper", izveštaj s pregledom onoga što je urađeno u okviru poglavlja 24 od jula do decembra 2016. godine.

Predsednik Pregovaračke grupe za poglavlje 24 Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Zoran Lazarov rekao je da je Evropska komisija u "non-pejperu" pozitivno ocenila aktivnosti u oblasti migracija, a da se negativne konotacije odnose na "zaprečavanje ilegalnih puteva na granici sa Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom".

On je rekao da se sa rešenjem za blokiranjem ilegalnih prelaza namerno kasni, kako se ono ne bi sprovelo na štetu građana koji tu imaju svoja imanja.

"Radimo na zaprečavanju ilegalnih prelaza, ali moramo da mislimo o našim građanima koji tu imaju bašte i voćnjake i moramo voditi računa da njima ne uništimo svakodnevni život", kazao je Lazarov.

Lazarov je naveo da se negativne konotacije Evropske komisije odnose i na činjenicu da Srbija nije uspostavila zajedničke granične patrole s Hrvatskom i dodao da se njihovo formiranje očekuje do kraja godine.

Predsednik Pregovaračke grupe za poglavlje 24 MUP kazao je i da postoje problemi u radu Kancelarije za azil, koja se suočava s nedostatkom prevodilaca za neke jezike kojima govore migranti.

Kada je reč o borbi protiv terorizma, pozitivno je ocenjena saradnja Srbije s međunarodnim organizacijama, a negativno činjenica da Srbija nije usvojila strategiju i Akcioni plan za borbu protiv terorizma, za koje je Lazarov rekao da će biti usvojeni na jesen.

Saradnja u oblasti borbe protiv droge sa evropskim institucijama ocenjena je pozitivno, dok se zamerke odnose na izmene i dopune zakona o psihoaktivnim supstancama.

Šefica Pregovaračkog tima za vođenje pristupnih pregovora Srbije s EU Tanja Miščević rekla je da Srbiju "niko ne tera" da sprovodi reforme i usklađuje svoj sistem s EU, već da je to odluka Srbije.

Miščević je rekla da je sada, na sredini pregovaračkog procesa za poglavje 24, vreme da se krene u izmene akcionog plana, kako po pitanju rokova, tako i po pitanju mera. 

Koordinatorka Radne grupe za poglavlje 24 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji i direktorka BCBP Sonja Stojanović Gajić navela je da je intenzivirana saradnja srpske i policije EU i da je Srbija poslala oficirku za vezu u Europol.

Ona je pohvalila otvaranje stranice na sajtu MUP-a Srbije na kojoj građani mogu precizno da saznaju dokle se stiglo u pregovorima s EU.

Poglavlje 24 tiče se oblasti migracija, azila, kontrole spoljnih granica, carinske, pravosudne i policijske saradnje, Šengena, borbe protiv organizovanog kriminala, terorizma, trgovine drogom i falsifikovanja evra.

Poglavlje 24, kao i poglavlje 23 koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava, ima za Srbiju status blokirajućeg poglavlja u pregovorima s EU, što znači da će pregovori o članstvu biti zaustavljeni ili prekinuti ukoliko Srbija ne ostvaruje napredak u tim oblastima.

 

 

Štrajk prošao tajne ostale

Između mita i stvarnosti

Papović: Srbija je deponija za robu iz EU

Vučić u Rimu

S kim će Vučić u dijalog o Kosovu?/Kako Hodžaj i Pacoli vide inicijativu Vučića za KiM

Rukovodstvo "Fijata" i sindikalci potpisali sporazum/Brnabić: Postignut dobar kompromis

U Briselu traže način da odvoje Srbiju od Rusije/Cenimo podršku Rusije, a članstvo u EU je strateško opredeljenje

Istraživanje: Za ulazak u EU 49 odsto građana

Vučić: Zašto nam je potreban unutrašnji dijalog o Kosovu

Sindikat prihvatio ponudu rukovodstva Fijata

Kineska ulaganja šire korupciju na Zapadnom Balkanu

Vulin: Srbija u potpunosti kontroliše kretanje migranata/Orban: EU nezavisnost od imperije Soroša, Srbija što pre u EU

Rajić: Sindikati i pravosuđe ne štite dovoljno prava radnika

Kada će biti rešeno pitanje "međe" na Dunavu i Drini?

Makron za bolju kontrolu oružja na Balkanu/ Uništeno više od 18.000 komada oružja

Ako Fijat ode

Brnabić: Vlada Srbije nije ni proamerička, ni proruska, nego prosrpska

Kragujevac nakon prekida štrajka: Sve je manje para i ljudi sve lošije žive

Brnabić: Vlada rešena da stvara modernu Srbiju

Vučić zadovoljan posetom SAD, Trampu obećao najbolji doček

EU da pokaže ZB da ima šanse za članstvo

Srbija želi snažniju motivaciju za evrointegracije

Apelacioni sud odbacio optužnicu za Srebrenicu, stopira se suđenje 

Parada ponosa 17. septembra u Beogradu 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button