glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

borel-av kurti9 izbori 33
moleban77 Aerodrom-tt mediji digitalizacija11 novak-tim novak-55555555

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

    Španija zbog Kosova ne šalje premijera na Samit EU-Zapadni Balkan u Zagreb

izvor: agencije         foto:                                                                              03.02.2020

zagreb-4

ZAGREB – Španski premijer Pedro Sančes mogao bi otkazati dolazak u Zagreb na majski samit lidera EU i Zapadnog Balkana ako bude učestvovalo Kosovo, rekao je za hrvatsku agenciju Hina izvor iz španskog ministarstva spoljnih poslova.

Kao predsedavajuća EU Hrvatska će 6. i 7. maja u Zagrebu biti domaćin samita EU-Zapadni Balkan na koji će biti pozvani lideri zapadnobalkanske šestorke, uključujući i Kosovo, prenosi Beta.

„Španija bi htela da učestvuje na samitu, a hrvatske vlasti znaju za našu poziciju vezanu za tu temu. Verujem da je naša pozicija razumna”, rekao je izvor iz španskog ministarstva spoljnih poslova.

Španija je jedna od pet država EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova proglašenu 2008.

„S hrvatskom vladom smo još ranije razgovarali na različitim nivoima pa ona zna kakav je naš stav po tom pitanju, ne samo vezano za predstojeći samit. Zasad nema novosti”, naveo je taj izvor.

Na poslednjem samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji 2018. Španija nije poslala premijera jer je učestvovalo Kosovo.

Tadašnji španski premijer Marjan Rahoj je veče uoči samita došao u Sofiju na večeru lidera zemalja EU i tadašnjem bugarskom premijeru Bojku Borisovu objasnio zašto narednog dana neće prisustvovati skupu sa liderima zapadnobalkanske šestorke.

Na taj sastanak Madrid je poslao ambasadora Španije pri EU Huana Pabla Garsiju-Berdoja.

Španija je tada bila jedina članica EU koja nije bila prisutna na sastanku šefova država, a deklaracija tog samita bila je neutralna po pitanju Kosova pa ju je ocenila „prihvatljivom”, navela je Hina.

Novi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel koji je do juna 2019. bio ministar spoljnih poslova Španije rekao je uoči napuštanja funkcije da se pozicija Madrida o Kosovu neće promeniti bez obzira ko dođe na njegovo mesto.

„Pozicija će biti ista. To je pozicija države. Nismo jedini na svetu koji ne priznaju nezavisnost Kosova.... No, nismo veće pape i od samog pape, pa ako Srbija i Kosovo postignu sporazum mi ćemo mu se priključiti”, rekao je Borel u junu u intervjuu za Hinu.

Radio Slobodna Evropa (RSE) objavila je 29. januara saznanja „iz pouzdanih izvora u Madridu, Zagrebu i Briselu” o tome da Španija preti bojkotom Samita u Zagrebu zbog ućešća Kosova.

Pozivajući se na informaciju iz Stalnog predstavništva Španije pri EU portal EWB je 31. januara objavio da „Španija neće bojkotovati Samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu” ali da će „zavisno od konfiguracije Samita, biti određen nivo reprezentacije”.

„Španija ostaje pri stavu da ne priznaje Kosovo kao državu, koji deli sa još četiri države-članice EU i 80 zemalja i teritorija u svetu, u skladu sa međunarodnim pravom i okvirom Ujedinjenih nacija”, naveli su za EWB u Stalnom predstavništvu Španije pri EU.

 

 

Plenković: Zapadnom Balkanu u maju vremenski okvir pregovora o članstvu u EU

Šta Hrvatskoj donosi predsedavanje EU, a šta znači za region

Milanović i Grabar-Kitarović pozvali glasače da ih podrže u drugom krugu/Ko će biti hrvatski predsednik odlučiće Škorovi glasači

Ulaznica za Pantovčak – Merčepa osloboditi, Vučića zabraniti

Zašto Slovenija konfiscira dio imovine Agrokora?

Pred predsedničke izbore u Hrvatskoj uvrede ne prestaju: Ustaški pozdrav im ne smeta, ali Srbi da se poklone braniteljima

Ekspert preporučio: EU sud nenadležan za spor Hrvatske i Slovenije

U trci za predsednika Hrvatske 11 kandidata

Migranti u predsjedničkoj kampanji u Hrvatskoj

Hrvatska ispunila uslove za članstvo u Schengen zoni

Hrvatska primer neevropskog ponašanja

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button