glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu_posao pristina44 skoplje4
vucic_6 vrs vikipedija2 berlinare sale5555 slavlje partizana

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Šef kancelarije Svetske banke: Srbija mora da nastavi strukturne reforme    

izvor: agencije  foto:                                                                                               20.02.2018.

svetska banka 

Za Srbiju je najvažnije da je fiskalna konsolidacija bila veoma uspešna, ali i dalje na polju strukturnih reformi ima nedovršenog posla, ocenio je šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

"Dosta je toga što još treba uraditi – od reformisanja kompanija u državnom vlasništvu, zatim reforme Poreske uprave, pa sve do boljeg korišćenja zemljišta koje je u državnom vlasništvu. Sve dok je agenda strukturnih reformi nedovršena Srbija neće biti spremna da iskoristite prednosti potencijalnog većeg rasta", rekao je Ndegva za časopis "Magazin Biznis".

On je ukazao da reforme u Srbiji predugo traju, a kad se taj posao završi, benefiti se vrlo brzo vide.

"Ako vi taj posao ne završite, niko drugi neće. Sledeća godina mogla bi da bude godina rešavanja tih problema. Samo uradite to! Pogledajte Madjarsku ili Rumuniju. Benefiti će doći sami od sebe. I za vas, ali i za generaciju koja dolazi", rekao je Ndegva.

Ocenio je da je pozitivno što neke od državnih kompanija više nisu korisnici budžetskog novca, popust Srbijagasa, ili EPS-a.

"EPS ima dobre finansije, ali se ovom kompanijom još dobro ne upravlja u potpunosti. I to je nešto na čemu veoma aktivno radimo sa Vladom Srbije. Finansije su sada utegnute, kompanije koje nisu plaćale račune za struju sada to čine. Ali treba unaprediti upravljanje, naročito kada je reč o izloženosti kompanije klimatskim promenama. Srbija u 21. veku ne sme sebi da dozvoli pad proizvodnje zbog vremenskih okolnosti", upozorio je Ndegva.

Po njegovim rečima, ključno je i obezbediti nezavisnost uprave EPS-a od političkih uticaja i osigurati da menadžment u svom poslovanju poštuje tržišne principe.

"Važno je da se unapredi upravljanje javnim preduzećima pre nego što Srbija udje u EU. Jer, kompanija kojom se dobro ne rukovodi će, jednog dana kad udjete u EU, jednostavno biti izbrisana sa tržišta", rekao je Ndegva.

Kako je ocenio, za biznis je veoma važna i vladavina prava, što srpsku ekonomiju može učiniti jačom.

"Tačno je da Srbija ima najveći priliv stranih investicija u regionu, ali je vaša ekonomija ujedno i mnogo veća u poredjenju sa nekim drugim privredama iz okruženja. Ali, Srbija ima i mnogo potencijala za privlačenje novih investicija. A to se ostvaruje tako što se poštuje vladavina prava", rekao je šef kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Naveo je da je za mala i srednja preduzeća veoma važna i poreska politika i da analize pokazuju da je godišnji trošak koji imaju vlasnici tih preduzeća za plaćanje poreza jednak šestomesečnom izdatku za zarade zaposlenih.

Ndegva smatra da je za Srbiju korisno da ima aranžman sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) zato što daje kredibilitet onome što vlada radi.

"Poslovni ljudi nemaju vremena da istražuju sve detalje o Srbiji ako žele da investiraju ovde. Program sa MMF-om im pomaže da vrlo brzo odluče, jer kad je Fond tu, onda investitori znaju da vlada radi pravu stvar i da je zemlja na dobrom putu", kazao je on za "Magazin Biznis.

 

 

Šefovi diplomatija EU u Sofiji podržali Strategiju za Zapadni Balkan

Put do EU vodi i preko Energetske zajednice

Vučić za Rojters: Srbi neće prihvatiti nezavisnost Kosova u zamenu za članstvo u EU

DW: „Cela i slobodna“ Evropa samo sa Balkanom

Vučić: Želimo u EU do 2025/ Gabrijel: Ne sme da se čeka//Gabrijel: Prizanje Kosova uslov Srbiji za EU

Sretenje – Dan Državnosti Srbije

Vučić o poseti Hrvatskoj: Najvažnije je ono što će uslediti

Većina novinara smatra da ne postoji sloboda medija u Srbiji

TS: Na naslovnim stranicama dnevnih listova najzastupljenija lista oko SNS-a

Vučić: Očekujem da mnogo toga promenimo u budućnosti/Srbija je platila visoku cijenu ekstremnog nacionalizma

Štrahe: Uvažiti potrebe Srba na Kosovu

Vučić posle sastanka sa Grabar Kitarović:  Moraćemo da razgovaramo

Brisel odustao od rokova za Balkan pod pritiskom

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button