glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

davos ambasadori11 bg66
sergej emigracija snsd1 dusan-lajovic1 stojkovic kinoteka

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

   Saša Ilić "Ninov" laureat, priznanje u senci bojkota

izvor: agencije  foto:                                                                                                21.01.2020.

ilic

Proglašen ovogodišnji dobitnik nagrade za najbolji roman godine. Knjiga "Pas i kontrabas" nudi sliku savremenog, razglobljenog sveta

Laureat 66. "Ninove" nagrade za roman godine je Saša Ilić za knjigu "Pas i kontrabas" u izdanju "Orfelina", saopštio je juče žiri u hotelu "Moskva". Ilić je pobedio sa tri glasa, koja je dobio od Branka Kukića, Marije Nenezić i Marjana Čakarevića, dok je delo Milenka Bodirogića "Po šumama i gorama" ("Orfelin"), trku završilo sa dva glasa - Teofila Pančića i Ivana Milenkovića.

- Nisam očekivao nagradu - istakao je Ilić. - Korice iz edicije "Noć republike", u kojoj su romani "Po šumama i gorama" i "Pas i kontrabas", urađene su tako da se naslovi ne vide. Svaki čitalac mora da juri svetlo ne bi li video šta tu piše. Dve ključne niti koje povezuju oba romana su antifašizam i jugoslovenstvo.

Ilićev roman, kako stoji u obrazloženju žirija, ukršta mnoštvo pripovednih perspektiva i nudi zaokruženu sliku savremenog, razglobljenog sveta.

- "Pas i kontrabas" znači povratak velikoj naraciji i hrabro suočava sa nacionalnim i socijalnim traumama - rekao je Pančić.

Uoči dodele, grupa pisaca uputila je otvoreno pismo kojim su od svojih izdavača tražili da njihova dela više ne prijavljuju za "Ninovu" nagradu i pozvali su na njen bojkot zbog, kako su naveli, sastava žirija koji odlučuje o dobitniku priznanja, a u kom su "što stručno, što moralno, a najčešće i stručno i moralno nekompetentni ljudi".

- Bilo mi je žao tih potpisnika i svakom od njih bih dodelio "Ninovu" nagradu. Čak i onoj dvojici za koje sam juče prvi put čuo čitajući taj spisak. Svako od njih bi dobio 10.000 evra, nova izdanja, promocije... To u stvarnosti ne funkcioniše, pa će sve ostati samo na lepim željama - kazao je Pančić. - Mnogi se ljute kad ne dobiju "Ninovu" nagradu. Za to imaju razna pokrića, koja su nekad ideološka, nekad su pitanje kompetentnosti žirija ili čak njegove korumpiranosti.

Među tih 18 imena ima ozbiljnih pisaca, a ima i onih drugih. Ima onih koji su bili sada u konkurenciji i nisu ušli u širi izbor ili nisu išli dalje, kao i onih koji imaju stare račune ili sa "Ninovom" nagradom ili pojedinačno sa članovima žirija. Koloplet zakulisnih čudesa proizveo je taj zahtev, koji je neekološki uopšte doticati. Sve je to deo kulturno-političke atmosfere u kojoj se Srbija 2020. godine davi.

Priznanje će biti uručeno idućeg ponedeljka u Jugoslovenskoj kinoteci u 17 časova.

NAJUŽI IZBOR

U najužem izboru u kom se našlo pet naslova, bili su i romani "Mulat albino komarac" Steve Grabovca ("Imprimatur"), "Grozota ili..." Slobodana Tišme ("Čarobna knjiga") i Yugoslav Ane Vučković ("Partizanska knjiga").

 

 

Sedam decenija Kinoteke: Kamere Mike Afrike i Limijera u stalnoj postavci

Sunovrat "Ninove" nagrade: Ugledni srpski pisci bojkotuju kultno priznanje

Završen "Kustendorf": Trijumfovao film "Božićno jaje", Puriša Đorđević dobio nagradu za životno delo pa zasmejavao publiku

Počinje filmski Kustendorf

Preminula Neda Arnerić

U Srbiji u 2019. snimljeno više od 50 međunarodnih filmskih ostvarenja

Svet odlazi u nepovrat, osim putnika sa mojih slika: Cile Marinković o delima posvećenim unuku

Omaž najboljem srpskom scenografu: Završava se snimanje dokumentarca o Miljenu Kreki Kljakoviću

Kusturica ne snima film o Jasenovcu

Svi smo mi pomalo Gustav

Ko sabotira "Djecu Kozare" i "Žutu kuću"?: Filmski centar Srbije treći put nije podržao film o stradanju srpskog naroda u NDH

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button