glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

zgrada federalne vlade skupstina kosova 2 nove snage
bu8 dopunske skole kosovo-granica sabor vetropark djukic6

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Srpski u Makedoniji uči samo 161 osnovac

izvor: evn  foto: vn                                                                                                                  12.09.2017

 

deca mak

Na početku i ove školske godine u Makedoniji se nastavlja sumorna slika smanjenja broja učenika koji nastavu pohađaju na maternjem srpskom jeziku. U Kučevištu na Skopskoj Crnoj gori, Tabanovcu i Starom Negoričanu kod Kumanova na severu zemlje, tri škole na srpskom jeziku, ukupno uči svega 161 osnovac, a u prve razrede je ušlo samo 18 srpskih đaka prvaka.

U školskoj 2017-2018. godini u zakonskom obavezujućem sistemu obrazovanja u osnovnim i srednjim školama u Makedoniji upisano je nešto više od 250.000 učenika. Među njima je 20.437 đaka prvaka, što je, prema zvaničnim podacima resornog Ministarstva za obrazovanje i nauku u Skoplju, najniži broj u poslednjih pet godina. Od tog broja samo 18 prvačića je u odeljenjima sa nastavom na srpskom jeziku.

U srednjoškolskom obrazovanju ove godine upisan je 17.131 učenik. Uprkos zakonskim mogućnostima, među njima nema ni jednog jedinog srednjoškolca koji bi nastavu pohađao na srpskom jeziku!

U Skoplju odavno više nema ni osnovne ni srednje škole sa nastavom na srpskom jeziku. U Kumanovu punu deceniju već tamošnja Osnovna škola "Vuk Karadžić" više nema nastavu na srpskom jeziku. S druge strane, u tamošnjoj Gimnaziji "Goce Delčev" svake godine po zakonskom "razrezu" otvara se mogućnost upisa u odeljenje za nastavu na srpskom jeziku, ali se ne javlja ni jedan jedini svršeni osnovac.

Ministarka za obrazovanje i nauku Renata Trenevska Deskoska prvog radnog dana u Osnovnoj školi "Braća Miladinovci" i srednjoj stručnoj školi "Pero Nakov" u Kumanovu pozvala je da nastavnici i učenici neguju međusobnu ljubav, ukazavši da je suživot, drugarstvo među đacima različitih etničkih zajednica ono što treba da bude usvojeno kao vrednost tokom obrazovnog procesa.

PROREĐENA ODELjENjA

Staro Nagoričane: U OŠ "Svetozar Marković" u Starom Nagoričanu od ukupno 96 upisanih učenika u devetoletki, 76 nastavu pohađa na srpskom jeziku, od kojih su 10 đaci prvaci. Direktorka škole Danijela Stankovska je izjavila da je broj upisanih učenika ove godine veći u odnosu na pokazatelje iz proteklih pet godina.

Kučevište: U odeljenjima na srpskom jeziku OŠ "Sv. Kiril i Metodij" u Kučevištu, ukupno je 57 učenika, od kojih je šestoro upisanih prvačića. U drugom razredu ih je 10, trećem četvoro, četvrtom šestoro, petom 11, šestom troje, sedmom i osmom po petoro i u devetom razredu sedmoro školaraca.

Tabanovce: U OŠ "Braća Ribar" u pograničnom selu Tabanovce kod Kumanova, u posebnim odeljenjima nastava na srpskom jeziku izvodi se samo do petog razreda. U prvom razredu je samo dvoje učenika, u drugom sedmoro, trećem petoro, četvrtom devetoro i u petom samo troje.

novosti.rs

 

Podrška Fondu dijaspora za maticu

Dačić u Vijetnamu: Odlučili smo da ukinemo vize za građane obeju zemalja

Stipendije "Srbija za Srbe iz regiona"

Brnabić: Prilika da promovišemo politiku i rezultate Srbije

Mokranjac ujedinjuje našu dijasporu

Sve manje Srba u dijaspori

Jače veze sa dijasporom značajne i za evrointegracije BiH

Konkurs za novinare srpskih medija i organizacija iz regiona

Ambasada Srbije u Skoplju nastavila s radom/Vučić sa ambasadorkom Makedonije: Zaevu poziv za zajedničku sednicu/Zaev: Lepa reč i iskreno prijateljstvo rešavaju probleme

Srpske diplomate se vraćaju u Skoplje/Loši odnosi nisu dobri ni za Srbiju ni za Makedoniju

Konzularna pomoć dostupna svim građanima Srbije u Makedoniji/Skoplje: Neće biti dodatnih reagovanja na tvrdnje Beograda

Jača diplomatska mreža i po Aziji

Srbi iz regiona: Na jesen nacionalna deklaracija

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button