glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Alijansa eu888 Dragan-Cavic
pasosi izbori888 ekologija2 el-nino pozoriste sanu2

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

'Evropska republika' proglašena i u Beogradu        

izvor: agencije  foto:                                                                                       11.11.2018.

 evropa-republika

 

Građani širom Evrope, okupljeni ispred vodećih pozorišta, simbolično su proglasili 10. novembra Evropsku Republiku, a priliku da učestvuju u toj umetničko-političkoj platformi imali su i građani u Beogradu.

Na godišnjicu završetka Velikog rata, učesnici projekta simbolički su proglasili Evropsku Republiku sa pozorišnih balkona i javnih prostora širom Evrope.

Ispred Bitef teatra nekoliko desetina ljudi skupilo se na čitanju Manifesta koji je pročitao umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica, a zainteresovani su potom učestvovali u panel diskusiji o budućnosti evropske demokratije koju su moderirali Igor Štiks i Irena Ristić.

Evropski projekat Balkon” je održan simultano ispred vodećih evropskih pozorišta kao što su Burgteatar i Folksteatar u Beču, Šaušpilhaus i Talija teatar u Hamburgu, NT Gent u Belgiji, Štadšouburg u Amsterdamu i drugi, uz podršku nekih od vodećih umetnika i intelektualaca, poput Mila Raua, Elfride Jelinek, Dubravke Ugrešić, Antonija Negrija…c Manifestom se proglašava preuzimanje budućnosti Evrope u svoje ruke sto godina nakon završetka Prvog svetskog rata koji je unazadio evropsku civilizaciju decenijama, jer je došlo vreme da se obećanja o jedinstvu Evrope pretoče u stvarnost i da se svi prisete ideja koje stoje iza projekta evropske integracije.

“Proglašavamo da je svako ko se trenutno nalazi u Evropi stanovnik Evropske Republike. Mi shvatamo i prihvatamo našu odgovornost za zajedničke tekovine Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i zalažemo se da ona konačno postane stvarnost”, poruka je Manifesta, kojim se konstatuje i da je bogatstvo Evrope bazirano na eksploataciji drugih kontinenata i gušenju drugih kultura vekovima. “Iz tog razloga, vrlo rado ćemo podeliti našu teritoriju sa onima koje smo terali sa njihove”, poručuje se Manifestom i dodaje da “svako ko želi može demokratiji”.

Evropa sačinjena od država-nacija je propala. Vizija evropske integracije je izdata. Bez političke osnove, jedinstveno tržište i evro su postali plen neoliberalne agende koja je u suprotnosti sa ciljevima društvene pravde”, poručuje Manifest, koji se zauzima za aproprisanje moći evropskih institucija da bi se stvorilo zajedničko tržište i zajednička valuta unutar zajedničke evropske demokratije.

Od gradova u regionu, proglašenje Evropske Republike održano je i u Sarajevu (Scena MESS) i u Skoplju, u organizaciji Makedonskog centra Internacionalnog teatarskog instituta.

Projekat “Evropski projekat Balkon” nastao je na podstrek nekih od vodećih umetnika i intelektualaca nezadovoljnih stanjem u Evropi, kao što su Milo Rau i Robert Menase, a podržali su ga Elfride Jelinek, Antonio Negri, Dubravka Ugrešić, Srećko Horvat...

Projekat je nastao je u maju ove godine kroz crowdfunding kampanju, bez javnog finansiranja, a sprovodi ga Evropska laboratorija demokratije (The European Democracy Lab).

 

 

"EL NINjO" : Naučnici zabrinuti, drastična promena vremena i u Srbiji

Kako su u Čačku zabranjeni ćirilica i šljivovica

Sto godina Jugoslavije: Osuđena na propast i pre nego što je stvorena

Kako CIA vidi Srbiju

Upoznajte jedinog srpskog kolekcionara kristala

Hitler i Gebels mu zabranili film

Bošnjaci traže zabranu Njegoša i Kiša

Petina građana želi da se iseli iz Srbije

Svako peto dete u Srbiji ima višak kilograma

Muzej Nikole Tesle u staroj centrali na Dorćolu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button