glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

vlada1 vlada 1 pristina5
izbori888 luka temisvar11 srpska-vojska yu novak0000

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Brnabić za FT: Eventualna razmena teritorija nije dovoljna za mirovni sporazum Srbije i Kosova  

izvor: agencije  foto:                                                                             05.11.2018.

ana11 

Srbija i Kosovo su daleko od sveobuhvatnog mirovnog rešenja, uprkos otvorenim razgovorima o mogućoj razmeni teritorija u cilju postizanja sporazuma, izjavila je srpska premijerka Ana Brnabić za Fajnenšel tajms.

Brnabić je upozorila da bi razmena teritorija, i kada bi bila dogovorena, bila "samo deo mogućeg konačnog rešenja", i da ne bi bila dovoljna za mirovni sporazum.

"Konačni sporazum, ako bude postignut, moraće da bude sveobuhvatan. Moraće da uključi ljudska prava, manjinska prava, ekonomsku saradnju, dugoročnu saradnju Srba i Albanaca, učenje oba jezika, kao i kulturno nasledje, crkve i manastire", kazala je Brnabić u intervjuu za britanski list.

Ona je negirala da bi dogovor Srbije i Kosova koji bi podrazumevao razmenu teritorija otvorio takozvanu "Pandorinu kutiju" na Balkanu.

"Pandorina kutija je otvorena pre tačno 10 godina, kada su države priznale nezavisnost Kosova. Mi sada pokušavamo da zatvorimo tu Pandorinu kutiju. Ne možete reći da smo pre 10 godina bili spremni da menjamo granice, a da danas ne možemo da razgovaramo o promeni granica", dodala je Brnabić.

Srpska premijerka je navela da lideri kosovskih Albanaca prave veliku grešku ako misle da će dijalog Beograda i Prištine rezultirati formalnim srpskim priznanjem kosovske nezavisnosti.

"Oni misle 'Da, Srbija će jednostavno da prizna našu nezavisnost', ali to se svakako neće desiti. Oni moraju da se pomere iz svoje udobne pozicije i sretnu se s nama na pola puta, gde ih mi čekamo. Hajde da napravimo kompromis, šta god to zahtevalo", kazala je Brnabić.

Od proglašenja nezavisnosti 2008. godine, Kosovo je priznalo više od 110 zemalja, navodi list i dodaje da medju njima nisu Kina, Rusija, Indija, Srbija i pet članica EU Španija, Grčka, Slovačka, Rumunija i Kipar.

Brnabić je osporila uobičajeno gledište u Briselu da je zvanično priznanje nezavisnoti Kosova od Srbije preduslov za njen ulazak u EU, navodeći da odsustvo saglasnosti medju članicama Unije prema statusu Kosova znači da bi "sporazum o dugoročnoj normalizaciji" odnosa Beograda i Prištine bio dovoljan za prijem Srbije.

"Svaki dan koji izgubimo u ovom zamrznutom konfliktu je dan koji je mogao biti dobijen za stabilniju i prosperitetniju budućnost svih nas", navela je predsednica Vlade Srbije.

Ona je za FT kazala da je presedniku Kosova Hašimu Tačiju, s kojim je u sredu razgovarala u Minsku, rekla da se pita "postoji li iskrena želja nekih političara u Prištini da dijalog bude nastavljen i da se dodje do sporazuma".

Govoreći o pristupnim pregovorima s Unijom, Brnabić je rekla da je članstvo Srbije u EU 2025. godine "veoma ambiciozan cilj".

"Mislim da je mnogo važnije da budemo spremni za ulazak, nego da postanemo član ako nismo u potpunosti spremni za to. Ako niste spremni za EU, onda obe strane gube. EU postaje slabija, a i vaša zemlja takodje", dodala je predsednica Vlade Srbije.

 

 

Izbori za nacionalne savete u nedelju u Srbiji

Šta je sa 24 sporne privatizacije u Srbiji?

Vučić i Vlada Srbije sa kosovskim Srbima

Nemačka još tvrđe o Kosovu?

Saučešće Skota porodicama stradalih tokom bombardovanja 1999.

Srpski poverenik za informacije na proveri

Diplomatska ofanziva Beograda povodom kosovske vojske

Gutereš razmatra predlog o povlačenju Unmika/Priština formira vojsku, pređen prvi stepenik/Od Vučića traže da proglasi okupaciju ako Kosovo dobije vojsku !

Medijska udruženja: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Vučić: EU bi Balkanu trebalo da ponudi nešto opipljivo/Skot: Sami određujete ciljeve, ali nećemo prihvatiti svaki dogovor

Srbija napredovala na 65. mesto u svetu po konkurentnosti

Vučić: Odlazak UNMIK i formiranje kosovske vojske dovelo bi Srbiju u tešku poziciju

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button