glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

ana11 zastava msp 3
kripta tesla4444 Vladan-Vukosavljevic-S Srbija-Belgija bogdan222 srbija666

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Mogerini: Radimo na perspektivi EU za Zapadni Balkan 

izvor: agencije   foto:                                                                                                                             04.09.2017.

eu5

Mi radimo na perspektivi Evropske unije za Zapadni Balkan, za to da svaki naš pojedinačni partner u regionu ima perspektivu ka Evropskoj uniji, rekla je visoka predstavnica EU Federika Mogerini u obraćanju na Strateškom forumu na Bledu. Mogerini je rekla i da je jedna od glavnih tema razgovora s njenim slovenačkim sagovornicima i tokom skupa bio Zapadni Balkan i kako zajedno da učine da region napreduje ka EU.

Ona je podvukla da je Balkan već Evropa, on se nalazi u srcu Evrope, i da balkanski narodi žele i zaslužuju iste šanse, ista obezbeđenja i ista prava kao i svi drugi građani evropskog kontinenta, prenela je 4. septembra Evropska komisija.

"Tako da je za mene očigledno da ceo Balkan treba da bude, i da će na kraju biti deo Evropske unije", rekla je Mogerini.

Mogerini je podsetila da je to obećano pre više od 13 godina u Solunu, a da je tu nedvosmislenu posvećenost svih 28 članica Evropskog saveta ponovilo u martu.

"Ja sam zacrtala i svoj lični cilj da do kraja mandata sadašnje Evropske komisije, za dve godine, da ćemo videti praktični, merljivi napredak za svih naših šest partnera na Zapadnom Balkanu, napredak koji će učiniti njihov put ka EU nepovratnim", rekla je Mogerini.

Ona je rekla da je bilo trenutaka duboke političke krize u regionu, ali da raditi na pozitivnim rešenjima ne znači da se ne vide negativna, i da se ne vide teškoće, već da jednostavno znači da investiranje u pozitivne snage i pozitivnu dinamiku može da bude najpametnija investicija.

Kako je navela, čak i u tako teškoj godini za region svi evropski partneri su prevazišli teškoće i nastavljaju da napreduju ka Evropskj uniji.

"To su uradili pre svega zato što to od njih traže njihovi građani, posebno mladi i poslovni svet.  I oni su to uradili u partnerstvu sa nama, znajući da mogu uvek da računaju na nas,na naše prijateljstvo i pripadnost porodici".

Ukazala je da je samo pre nekoliko dana ponovo bila domaćin sastanka dvojice predsednika iz Beograda i Prištine Aleksandra Vučića i Hašima Tačija i da je za nju bilo lično zadovoljstvo da vidi njihovu obnovljenu odlučnost da se suoči sa nerešenim pitanjima dijaloga i dodala da je "uverena da će imati dobre rezultate u mesecima koji dolaze".

Mogerini i Han pisali ministrima regiona da mogu računati na podršku za reforme

O posvećenosti perspektivi EU za Zapadni Balkan govori i poruka Federike Mogerini i evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana liderima Zapadnog Balkana da mogu da računaju na njihovu kontinuiranu podršku u sprovođenju neophodnih reformi.

"Delimo vaše viđenje da čvrsto poštovanje vladavine prava ostaje od suštinske važnosti, zajedno s ljudskim pravima, ekonomskim upravljanjem i administrativnom reformom. Važno je nastaviti jačanje naše usmerenosti na ove fundamente, u cilju jačanja napretka na putu pridruživanja. Računamo na vašu posvećenost sprovođenju neophodnih reformi, i možete računati na našu kontinuiranu podršku", navodi se u pismu koje su Mogerinijeva i Han uputili ministrima zemalja regiona, prenelo je 4. septembra  Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Mogerini i Han su time odgovorili na zajedničko pismo ministara jugoistočne Evrope, Slovenije i Hrvatske od 5. juna u kojem su iznete preporuke o nastavku evropske integracije regiona.

Oni su naveli da se u potpunosti slažu sa ocenom da proces proširenja EU nije usmeren samo ka uključivanju partnera iz Jugoistočne Evrope u EU, već i ka procesu konsolidacije evropskog projekta i ponovnom ujedinjenju Evrope.

"Države članice su nedvosmisleno ponovo potvrdile evropsku perspektivu Zapadnog Balkana na Evropskom savetu održanom 9. marta 2017. Nedavno je veoma uspešan Samit o Zapadnom Balkanu u Trstu, gde smo svi učestvovali, pokazao šta može da se postigne na bazi čvrste i jasne evropske perspektive. U ovom kontekstu, cenimo vrednost dopunskog doprinosa regionalnih procesa, poput procesa Brdo-Brioni. Naročito je važno to što su svi učesnici ponovo potvrdili svoje opredeljenje da ne blokiraju jedni druge na putu ka Evropskoj uniji", navodi se u odgovoru.

Evropska komisija je obezbedila značajan prilog konkretnim aktivnostima usaglašenim na Samitu u Trstu, a naročito u pogledu sedam Projekata konektivnosti, Instrumenta za povezivanje Evrope (CEF) i Regionalnog ekonomskog akcionog plana.

U kontekstu kreiranja dinamičnijeg investicionog ambijenta na Zapadnom Balkanu, Evropska komisija je najavila dodatno finansiranje radi unapređenja preduzetničkog kapaciteta i novih mogućnosti finansiranja kompanija u regionu, dodali su Mogerinijeva i Han.

 

 

Protestna nota Srbije Hrvatskoj

U novembru zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske/Vučić: Srbija će uložiti 5,5 miliona evra u projekte u RS i u Federaciji BiH

Sutra počinje školska godina – informatika obavezan predmet

Završen sastanak Vučića, Tačija i Mogerini/ Predsednik Srbije: Hapšenje Mitrovića je vrhunac licemerja

Predsednici preuzimaju dijalog o KiM?/ Mogerini: EU na Balkanu može mnogo izgubiti, a mnogo i dobiti

IBM: Srbija svetski lider u otvaranju novih radnih mesta

U centru Beograda otvoren Prajd Info Centar

Brisel traži način kako da brzo odvoji Beograd od Moskve

Suša uzela danak ekonomskom rastu Srbije

Stranci neće moći da kupuju zemljište u zoni od 10 kilometara od granice

Dojče vele: Žalosne sove srpske opozicije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button