glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu5 samit11 ramus2
ministarstvo kulture papa-mile vucic-i-putin policija rs zvezda-partizan11 zvezda-buducnost2

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Berlinski ‘okidač’ za novi pristup dijalogu Srbije i Kosova       

izvor: agencije  foto:                                                                            29.04.2019.

taci-andja-av 

 Nakon višemesečnog zastoja u procesu dijaloga između Srbije i Kosova, u Berlinu će se u ponedeljak 29. aprila održati skup gde će se prvi put predstavnici strana u procesu sastati u kontekstu normalizacije odnosa, ali u prisustvu šire audijencije.

Ova iznenadna inicijativa nemačke kancelarke Angele Merkel ima za cilj da se razmatraju izazovi na Zapadnom Balkanu, sa posebnim fokusom na odnose između Kosova i Srbije.

Koorganizator ovog skupa je Francuski predsednik Emanuel Makron koji je od dolaska na čelo francuske države pokazivao malo ili nimalo interesovanja za političke prilike u regionu, a istovremeno je predstavljao kočnicu za dalje proširenje EU, u kojim procesima su sve zemlje regiona, iako u različitim nivoima.

Na skupu će biti prisutni politički predstavnici svih zapadnobalkanskih zemalja, kao i neki predstavnici institucija Evropske unije i zemalja članica. Glavna, ako ne i jedina tema skupa, biće odnosi između Srbije i Kosova. Jedino će Kosovo i Srbiju predstavljati predsednici Hašim Tači i Aleksandar Vučić, odnosno premijeri Ramuš Haradinaj i Ana Brnabić.

Konferencija koja počinje kasno popodne, će biti podeljena na dva dela: formalnu sesiju i neformalnu večeru, a u oba navrata će se raspravljati o implikacijama odnosa između Kosova i Srbije na prilike u regionu.

Domaćini su odlučili da na skup pozovu samo dve zemlje-članice Evropske unije: bivše jugoslovenske republike Sloveniju i Hrvatsku.

Zanimljivo je i to da su organizatori ovaj put zaobišli ključne evropske političare koji se u briselskim institucijama direktno bave dijalogom i regionom. Komesar nadležan za pitanja proširenja Johannes Hahn nije pozvan u Berlin, a ućešće posrednice u dijalogu je potvrđeno jedino nakon što je pozvani predsednik Evropske Komisije, Žan Klod Junker, u nemogućnosti da sam pristsuvuje skupu, odlučio da pošalje Federiku Mogerini kao zamenu.

Diplomate iz raznih EU država ne isključuju mogućnost da se na ovom sastanku odrede takozvane “gcrvene linije”h budućeg sporazuma između Kosova i Srbije o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa. S tim u vezi, ne isključuje se mogućnost da se prilikom rasprave ponovo pokrene i pitanje mogućeg razgraničenja oko kojeg se uveliko govorilo od prošlog leta, a za tu opciju su se javno zalagali i dvojica lokalnih nosilaca pregovaračkog procesa, predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

Posrednica u dijalogu Federica Mogerini se nikad otvoreno nije izjasnila o razgraničenju, što je za mnoge poznavaoce prilika indikator da je ona posredno podržavala ovu ideju, iako su se protiv toga izjasnile relevantne zemlje članice EU, uključujući i Nemačku.

Ovaj stav zvaničnog Berlina je ponovljen pre nekoliko dana kada je, govoreći na konferenciji za novinare, portparolka Nemačke vlade Ulrike Demer ponovila stav zvaničnog Berlina da se protivi razgraničenju kao soluciji, jer to “gpredstavlja rizik za stabilnost u regionu”.

Berlinski sastanak verovatno nije istorijski, ali najverovatnije će odrediti dalje smernice u procesu normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, a očekuje se da bude “gokidač” za potpunu promenu u pristupu prema dijalogu u budućnosti.

 

 

FAZ: Srbiji nije mesto u EU

Da li će Merkel 'sahraniti' ideju o razmeni teritorija?

Sud odbio rehabilitaciju Milana Nedića

Skup 'Jedan od pet miliona': Ako vlast ne pristane na dijalog do 4.maja, Beograd postaje 'slobodna zona'

Osnovana Stranka slobode i pravde Dragana Djilasa

Budućnost Srbije: Vlast neće podleći pritiscima

Opozicija više ne traži ostavke čelnika Srbije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button