glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu5 fajon zaliv
Gradilisste Google-zadruga bg zagadjenje Festival nauke degenek lordan

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

   U Srbiji hrana najveći trošak, u Evropskoj Uniji – računi      

izvor: agencije  foto:                                                                                 12.12.2019.

 troskovi-zivota

 

Izdaci za hranu domaćinstava u zemljama Evropske unije čini, u proseku, 12,1 odsto njihovih ukupnih rashoda. U Srbiji se za osnovne namirnice iz porodičnog budžeta troši dvostruko više – 24,2 procenta, pokazuju podaci evropske statističke službe – „Evrostat”.

Prošle godine ta izdvajanja u državama članicama bila su 12,2 odsto, a kod nas 24,88 od ukupnih troškova.

Kako prenosi Tanjug, rezultati istraživanja, objavljeni na zvaničnoj internet stranici „Evrostata”, pokazuju da su domaćinstva u EU 2018. godine potrošila 1.047 milijardi evra na hranu i bezalkoholna pića, što čini 6,6 bruto domaćeg proizvoda (BDP) dvadesetosmočlanog bloka, a u Srbiji 7,05 milijardi evra ili 16,4 procenta BDP-a.

U državama bivše SFRJ, hrana i bezalkoholna pića bili su prošle godine značajna stavka u ukupnim rashodima domaćinstava. Ali ne svima podjednako, u Crnoj Gori s udelom od 24,8 odsto, u Hrvatskoj su činili 18,8 posto, a u Sloveniji 14 procenata ukupnih troškova. U studiji nisu dati podaci za Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju.

Izdaci za hranu su i inače treća najveća stavka u ukupnim troškovima domaćinstava u EU, posle rashoda za stan, vodu, struju, gas i druga goriva koji odnose 24 odsto kućnog budžeta. Izdvajanja za prevoz imaju udeo d 13,2 procenta. Međutim o kvalitetu života u EU dosta govori i podatak da tamo na troškove u restoranima i za boravke u hotelima odlazi samo nešto manje novca nego za nabavku hrane – 8,7 odsto

Ova agencija navodi da u analizi nisu dati podaci o tome koliki udeo režijski troškovi i prevoz imaju u ukupnim rashodima srpskih domaćinstava. Hranu i bezalkoholna pića 2018. godine najskuplje su plaćali građani Rumunije, kojima su ti izdaci činili čak 27,8 odsto kućnog budžeta. Najbolje su prolazila britanska domaćinstva gde su ti troškovi činili samo 7,8 odsto ukupnih kućnih rashoda. Kako ističu istraživači, samo u četiri države članice ta izdvajanja su niža od 10 odsto prihoda – osim Britanije, reč je i o Irskoj, Luksemburgu i Austriji.

U analizi se navodi da se u poslednjih deset godina udeo u ukupnim izdacima domaćinstava za hranu smanjio ili ostao stabilan u većini država članica EU u kojima su bili dostupni podaci za prošlu godinu. Najveće smanjenje zabeleženo je u Litvaniji – sa 24,8 odsto ukupnih rashoda domaćinstava u 2008. godini na 20,9 u 2018, što je pad od 3,9 odsto. Slede Poljska (minus 3,4 odsto) i Malta, gde su ovi troškovi pali za tri odsto. Nasuprot tome, ti izdaci su u ovom periodu postali veće opterećenje za građane čak deset država Evropske unije. Najveći porast zabeležen je u Češkoj i Slovačkoj – 1,4 odsto, Holandiji (jedan odsto) i Mađarskoj 0,8 odsto.

 

 

Srbi traže Igru prestola, Zadrugu i fudbal

U Srbiji više od 600 registrovanih proizvođača rakije

Hrvatska „Vikipedija” postala „sramotni slučaj”

U Srbiji zagađen vazduh odnese 3.600 života godišnje

Stari i novi praznici: Od Dana Republike do Sretenja

Zaustavimo Fejsbuk dok ne uništi demokratiju

Gradnja i zemljotresi na Balkanu: (Ne)naučene lekcije

U regionu sve manje beba, u Srbiji „plus” od 612 novorođenčadi

Polovnjaci na nišanu

Hrvati i Bugari najnezadovoljniji životom u EU

Nemačka kao zemlja snova

U Srbiji od početka godine obavljeno 100.000 kontrola hrane

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button