glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel6 zastave666 milo111
ana2222 adis abeba iljan muzej000 jezik22 kolarov77

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Pad direktnih stranih ulaganja u CESEE, na Zapadnom Balkanu rast               

izvor: euractiv  foto:                                                                               19.06.2018.

novac

Direktne strane investicije u regionu centralne, istočne i jugoistočne Evrope (CESEE) opale su u 2017. za 25% u odnosu na 2016, rekordnu od svetske krize 2008, na samo 72 milijarde evra, navodi Bečki institut za međunarodne ekonomske studije (WIIW) u novom izveštaju. I dok je pad direktnih stranih investicija u članicama EU iz centralne i istočne Evrope (EU-CEE) bio 20% a u Belorusiji, Kazhastanu, Moldaviji i Ukrajini 36%, na Zapadnom Balkanu je ostvaren rast od 18%.

U izveštaju "Direktne strane investicije u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi: pad zbog dezinvestiranja" ocenjuje se da 2017. nije bila izuzetak po nivou investicija već povratak na prosek iz perioda 2011-2015.

Gledano prema broju projekata, u celom regionu u 2017. je zabeležen rast "grinfild" direktnih stranih investicija, za 7,4%, i to treću uzastopnu godinu, ali je vrednost pala u odnosu na izuzetno dobar rezultat u 2016.

Prodaja imovine domaćim investitorima posle dezinvestiranja smanjila je priliv direktnih stranih investicija, navodi se u izveštaju.

Ukazuje se na "repolonizaciju" finansijskog sektora i medija u Poljskoj, preuzimanje strane imovine u medijima i telekomunikacijama od strane domaćih investitora u Češkoj i preuzimanje za račun države u energetici, telekomunikacijama i bankarskom sektoru u Mađarskoj.

Rast priliva direktnih stranih investicija u 2018. mogli bi da ubeleže regioni EU-CEE i Zapadni Balkan, predviđa Bečki institut.

Međutim, investicije se neće vratiti na nivo pre finansijske krize zbog manjih investicionih "apetita" multinacionalnih kompanija.

Ograničen je, kako se ocenjuje, i prostor u ekonomijama domaćinima gde strane kompanije proizvode 40-50% bruto domaćeg proizvoda u poslovnom sektoru, poput Mađarske, Slovačke, Rumunije i Češke.

Pored toga, politička podrška direktnim stranim ulaganjima usmerena je samo na izvozno orijentisane investicije sa visokom tehnologijom.

Jedna od prepreka za nove investicije u regionu EU-CEE jeste nedostatak radne snage i investitori će imati teškoća da zadovolje tražnju za 220.000 novih radnih mesta za "grinfild" projekte najavljene 2017.

Procenjuje se da će u Mađarskoj "grinfild" projekti apsorbovati 90% potencijalnih novih učesnika na tržištu rada, u Češkoj i Poljskoj oko 50%, Slovačkoj i Srbiji 25 a u Rumuniji 20%.

U tim zemljama strani partneri sada zapošljavaju samo oko 25% radne snage.

Situacija sa ograničenim tržištima rada mogla bi da spreči dalje direktne strane investicije ukoliko investitori ne razmotre nove mogućnosti, poput automatizacije ili izmeštanja dalje na istok.

Ocenjuje se da izmeštanje proizvodnje dalje na istok nije mnogo verovatno u bližoj budućnosti jer zemlje poput Ukrajine nemaju posebno dobre uslove za biznis i infrastrukturu.

Zapadni Balkan, navodi Bečki institut, može da ponudi alternativnu lokaciju koja nudi nedovoljno iskorišćenu radnu snagu i poboljšanu infrastrukturu.

Uz uslove za poslovanje u regionu, na priliv direktnih stranih ulaganja u 2018. uticaće i globalni činioci - sankcije Rusiji, američke carine, Bregzit, digitalizacija, ukazuje se u izveštaju.

Navodi se i da je Austrija i dalje treći po važnosti investitor u EU-CEE, posle Holandije i Nemačke, kao i drugi po značaju na Zapadnom Balkanu.

 

 

EU planski usporava Srbiju?

Brnabić: Ilegalne migracije su jedan od najvećih izazova za EU i zemlje kandidate

Skupština Srbije izabrala Jorgovanku Tabaković za guvernera NBS

Zaključci Saveta ministara EU o Srbiji

Pozitivnu sliku o EU ima 39% građana Srbije

Migrante prebaciti u prihvatne centre na Zapadnom Balkanu!

Vučić: Ulicom se neće pritiskati Srbija

Građanski bunt zbog goriva/Cena goriva po ‘ukrajinskom scenariju’?

Vučić sa zvaničnicom UN o napadima na Srbe na Kosovu/Dačić sa Keit i Taninom o prisustvu Unmika na KiM

Fabrici: Nema zahteva da se promeni forma dijaloga Beograda i Prištine/Skot: Učešće SAD u dijalog o Kosovu zavisiće od drugih partnera

Faktor Plus: SNS na 55 odsto glasova, cenzus prelazi još samo SPS

Vučić: Ne vidim zašto se u nastavak dijaloga o Kosmetu ne bi uključile Rusija i Kina

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button