glavniBanner

Hier Lesen  

 

website translator plugin  

 
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button
 
prime_button
prime_button
prime_button
prime_button
prime_button
prime_button

 

Standard: Nema kraja hrvatskim konfliktima sa susedima

izvor: agencije  foto: tanjug                                                                                                                        21.08.2016

zastave5

BEČ - Hrvatska vlada desno od centra nije preživela niti pola godine, ali je i pored toga napravila veliku štetu, ocenjuje danas bečki dnevnik "Standard" uakzujući da se Zagreb sa Srbijom svađa oko bliske i starije istorije, a sa Bosnom oko poljoprivrede.

Posebno se odnos sa Srbijom ove godine u mnogome pogoršao, iako je već bio opterećen, dodaje list i podvlači da je glavni razlog tome je što je Hrvatska, kao članica EU, blikirala tavranje novih poglavlja.

"Iako je Zagreb ukazao na pojedine važne tačke, na primer da je Beograd godinama vodio nacionalističku i provokativnu politiku kada se radilo o ratnim zločinima za vreme rata u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, ali je način kako je Ministarstvo inostranih poslova Hrvatske delovalo bio konraproduktivan", ocenjuje bečki list i dodaje da su se posebno Nemačka i Austrija, kao i komesar za širenje Johanes Han uspešno zalagali da najmlađa članica EU ipak da pristanak.

"Ako bi se politika vetoa nametnula onda u jugoistočnoj Evropi, gde treba savladati brojne terete prošlosti, zbog međusobnih blokada u budućnosti se ne bi mnogo napredovalo. Međutim sada je predizborna trka i na svakim izborima u Hrvatskoj odnos prema Srbiji igra važnu ulogu. Često se on zloupotrebljava, na primer, kada je nedavno Srbija, nakon višemesečnih odlaganja, ipak mogla da otvori poglavlje 23", podvlači list.

"Standard" podseća da je Hrvatska ponovo zahtevala da se univerzalna jurisdikcija ukine u Srbiji kada je reč o ratnim zločinima.

Bečki list ukazuje da je tačno da se Beograd u prošlosti umešao u slučajeve koji se ne tiču srpskih državljana, kao ni srpske terotorije.

Hrvatska, dodaje list, insistira da se poglavlje 23 ne zatvori pre nego što taj zakon ne bude promenjen, čemu se protivi Beograd koji želi da hrvatskoj manjini u sopstvenoj državi obezbedi bolji položaj.

"Konflikt će se nastaviti. Međutim mnogo bi se mogao poboljšati kada prođe predizborna kampanja i nova vlada dođe na vlast u Hrvatskoj, verovatno bez sadašnjeg šefa diplomatije Mire Kovača, koji važi za podstrekivača", ocenjuje "Standard".

List podseća da bilateralni spor postoji i oko dalje prošlosti - Drugi svetski rat, koji je veoma omiljena tema, kako bi se u Hrvatskoj i Srbiji podstakle emocije.

"Standard" je ukazao da je ovog leta ponovo na dnevni red dospela tema kardinala Stepinca, koji je delovao, kako podseća dnevnik za vreme fašističke NDH.

List takođe podvlači da Hrvatska ima konflikt i sa Bosnom i Hercegovinom po pitanju trgovinskih odnosa i poljoprivrede.

 

 

Može li se ukinuti ćirilica u Vukovaru?

Strah od prošlosti muči Srbe, o odnosima – ćute/Centar Rosa: Tri osobe povređene na protestu u Zagrebu

Kitarović-Oluja je bila briljantna i etički čista/Vrdoljak - Sa Srbijom ćemo se složiti oko budućnosti/Granić: Zločina je bilo, ali su oni bili pojedinačni

Dvadeset prva godišnjica "Oluje"

Perkoviću i Mustaču doživotne kazne zatvora

Obeležavanje Dana ustanka u Srbu uz incidente i provokacije

Hrvatska do 2017. mora da primi 1617 izbeglica/Na Horgošu oko 120 migranata štrajkuje gladju

Ministarstvo branitelja: Nemamo informacije o optužnicama

Sud u celosti poništio presudu Stepincu

Petir: Na srpskom spisku 300 hrvatskih branitelja/Hrvatska osnovala komisiju za praćenje pregovora Srbije/Hrvatski veterani uskratili podršku vladi zbog Srbije

Đenero: Stanje na političkoj sceni veoma teško

Mešovita komisija o Stepincu će raditi godinu dana

Mesić osudio ustaštvo u Srbu: Hrvatskoj se crno piše

Zvanično: Hrvatska postavlja ogradu na granici sa Srbijom

Hrvatska i Slovenija obeležile 25 godina državnosti

Orešković poručio: Tehnička vlada najmanje četiri meseca/HDZ bira predsednika najverovatnije 17. jula

Analitičari: Ostavka Karamarka, logičan rasplet

Sastanak Vučića i Grabar Kitarović

Hrvatska – izbori u septembru

Hrvatska ide na prevremene izbore

Prikupljen dovoljan broj potpisa za raspuštanje Sabora/Kitarović započela konsultacije, izgledniji novi izbori/Uspon i pad Tihomira Oreškovića za manje od pola godine

Orešković odbacio optužbe i poručio "Bog čuva Hrvatsku"

Karamarko podneo ostavku, ide i Petrov ako Orešković ostane

 

 

 

kontakt

 

uslovi koriscenja

naslovna

 

servis

> Der Titel der Seite wird von NetObjects Fusion 1&1 Edition generiert