glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

ohrid eu granica KORIDOR
cg-eu1 mladi1 AI siromastvo REPREZENTACIJA zvezda-tot

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

 Kome odgovara neprocesuiranje ratnih zločinaca

izvor: agencije  foto:                                                                                             11.112019.

Tuzilastvo-BIH 

Sarajevo – Revidirana strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina u BiH, koncipirana na način da bi ubrzala rešavanje najtežih krivičnih dela i kao takva usaglašena i podržana od relevantnih, kako domaćih tako i stranih institucija, više od godinu dana čeka na usvajanje.

Glavna prepreka da se dođe do tog dokumenta, u kojem je jasno naznačeno da bi svi predmeti ratnih zločina bili procesuirani do 2023. godine, jeste opstrukcija bošnjačkih članova Saveta ministara BiH, „diktirana” iz Stranke demokratske akcije (SDA) koju oni predstavljaju u toj instituciji.

Predsedavajući Saveta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić od jula prošle godine, kada je njegova partijska koleginica i ministarka za ljudska prava i izbeglice BiH Semiha Borovac „minirala” prvi pokušaj usvajanja revidirane strategije, drži taj dokument u fioci i zanemaruje upozorenja predstavnika nadležnih institucija BiH i Republike Srpske da odlaganje njegovog usvajanja „obeshrabruje i vređa žrtve zločina”.

Zbog takvog Zvizdićevog pristupa i, kako kritičari tvrde, namernog usporavanja dostizanja pravde u više od 550 nerešenih predmeta ratnih zločina, koliko ih postoji u Tužilaštvu BiH, iz Nadzornog tela za procesuiranje ratnih zločina istupili su predstavnici Republike Srpske. Inače, revidirana strategija, koja, između ostalog, tretira i disciplinsku odgovornost za tužioce koji predmete ne procesuiraju u roku, dobila je podršku i Vlade Republike Srpske.

Pravni stručnjaci upozoravaju da neusvajanje strategije (Borovčeva je ranije više puta izjavljivala da je „ovaj, još uvek aktuelni saziv Savet ministara neće sigurno usvojiti”h) otvara prostor ne samo za usporavanje rešavanja predmeta ratnih zločina „u kojima je imenovano više od 4.500 počinilaca i isto toliko predmeta u kojima su počinioci nepoznati” nego i za podizanje međunacionalnih tenzija.

Milan Tegeltija, predsednik Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH (VSTS), čiji su predstavnici učestvovali u izradi sadržaja revidirane strategije koji je „usaglašen među svim partnerima koji se bave ovom problematikom”, za naš list kaže da je ubeđen da će neusvajanje tog dokumenta izazvati ozbiljne posledice i doprineti da stanje u toj oblasti bude još gore.

„To će, sasvim sigurno, usporiti, pa i onemogućiti da se svi ratni zločini ispitaju, istraže, procesuiraju i osude. Vreme ne ide u korist njihovog procesuiranja, svedoci i osumnjičeni umiru. Potpuni je apsurd zalagati se deklarativno za unapređenje procesuiranja ratnih zločina, a ne usvajati strategiju koja tako nešto omogućava”, rekao je Tegeltija, naglašavajući da BiH, zbog odlaganja usvajanja strategije, faktički nema strateški dokument za procesuiranje ratnih zločina, jer je staroj strategiji davno istekao rok.

I Josip Grubeša, ministar pravde BiH, koji je predlagač revidirane strategije, smatra da se mora prekinuti sa politizacijom i odmah usvojiti dokument koji će žrtvama zločina konačno omogućiti da dobiju satisfakciju i da iza rešetaka vide one koji su im naneli bol.

„Žalosti me, pa moram reći i ljuti, činjenica da je ovaj kvalitetan i dobar dokument toliko dugo na ledu. Potrebno je da ga oni, koji blokiraju usvajanje, objektivno sagledaju i prestanu s politiziranjem, te priznaju da je neznanje i lobiranje imalo za posledicu da ovaj dokument ovoliko stoji, a nikako objektivni nedostaci koje, na kraju krajeva, niko sve ovo vreme ni ne vidi”, naveo je Grubeša u nedavnoj izjavi za „Glas Srpske”.

 

 

Sud u Strazburu presudio protiv BiH jer izbori u Mostaru nisu održani 11 godina

Rok do novembra: Da migranti postanu državni problem ili zatvaranje kampova

Strah i vlasti i migranata od zime u Bihaću

Posljedice godine dana zastoja u BiH

Evrointegracije BiH padaju u zaborav

BiH konačno kontroliše svoje nebo!

Migranti u strahu od jeseni, volonteri na izmaku snaga

Istekao rok za formiranje vlasti: BiH između Vašingtona i Moskve

Bez dogovora o mandataru BiH, Dodik najavljuje izlazak iz sporazuma

Poslodavci traže način da zaustave odlazak radnika iz BiH

Komemoracija u Srebrenici

Slučaj Aluminij: Šta nakon gašenja?

Počeo samit Procesa saradnje jugoistočne Evrope u Sarajevu

BiH prijeti humanitarna kriza zbog migranta

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button