glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

izbori666 pristina000 gradjevinac
nemacka krusik ursula-fon-de-layen bitcoin2 tomane cska-zvezda

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

    Ko je politička kukavica, a ko šef UDBE/Rusija se nada da u Crnoj Gori neće biti ugrožena prava crkve

izvor: agencije     foto:                                                                                 18.12.2019

medojevic-knezevic

Ko je politička kukavica, a ko šef UDBE

PODGORICA - Crnogorski premijer Duško Marković je danas rekao da ne vidi problem da crkvena imovina postane vlasništvo države na osnovu najavljenog Zakona o slobodi veroispovesti.

Donošenje tog zakona je predložila Vlada Crne Gore, na dnevnom redu Skupštine će biti 24. decembra, a oštro mu se protivi Srpska pravoslavna crkva (SPC).„Ne otimamo i ne napadamo, već o ovome razgovaramo pet godina”, rekao je Marković i naveo da se ove godine triput sastao s mitropolitom SPC Amfilohijem, s kojim je razgovarao i potpredsednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin.

Poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević se usprotivio donošenju Zakona o slobodi veroispovesti.

Medojević je kazao: „Vi ste krenuli da otimate imovinu crkvi i ugrožavate mir i stabilnost u ovoj zemlji. Vi ste ovim potezima pokazali da baštinite istu, mračnu ideologiju komunističkih režima”.

„Zakoni koji definišu zakone crkve ne smeju se usvajati većinom, prostom ili mafijaškom silom. Ti zakoni se usvajaju dogovorom i konsenzusom. Crna Gora je na ivici velikih problema”, smatra Medojević.

Premijer je, međutim, pozvao Medojevića da „ne otvara bolna pitanja iz prošlosti” o kojima, kako kaže, ne zna.

„Ne otvarajte bolna pitanja iz prošlosti o kojima niste kompetenti da diskutuje. Ne dirajte u te rane. Vi tome pričate jer ste politička kukavica. Nemate pravo da pričate o prošlosti na taj način”, ocenio je Marković.

Medojević je odgovorio: „Reći meni da sam politička kukavica je sramno. Vi ste šef UDBE!”, a potom se izvinio „ako je preterao u kvalifikaciji”.

Predsednik Vlade je replicirao da je Medojeviću "problem ako Vlada dostavi zakon Skupštini” te da se za četiri godine nijednom nije javio povodom tog zakona, nije dostavio nijedan prijedlog, otvorio nijedno pitanje.

„Sada ste dobili nalog da to uradite i manipulišete da mi postičemo podele i sukobe”, kazao je premijer.

Premijer Marković je izjavio i da je Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) ;pomogao pri izgradnji crkava i da ide u crkve i manastire, ali ga ipak nazivaju „jeretikom i antihristom”.

On je to tokom „premijerskog sata” u Skupštini Crne Gore rekao ;odgovarajući na pitanje poslanika Srđana Milića (SNP).

Marković je kazao da „nemate pravo da mi držite pridike o mom odnosu prema toj crkvi (SPC), mojoj slobodi veroispovesti i ustavnim pravima” i da je to kritika „iz političkih interesa”, prenosi Beta.

Poslanici Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović i Milan Knežević su dobacivali da premijer treba da „pokaže priznanice” o svojim prilozima SPC i da se „ne kiti državnim novcem”.

Rusija se nada da u Crnoj Gori neće biti ugrožena prava crkve

MOSKVA - Moskva se nada da Crna Gora neće ugroziti prava Pravoslavne crkve kada bude razmatrala zakon o slobodi vere, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je naglasila da je ovo pitanje „prerogativ zemlje i njenog naroda „ i da se zbog toga Rusija kategorički protivi bilo kakvoj stranoj intervenciji.

„Kada govorimo o suštini onoga što se razmatra, shvatamo da mogu biti ozbiljno ugroženi interesi Mitropolije Crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, naročito u pravu na verske objekte”, istakla je Zaharova.

Imajući ovo posebno uvidu, ova tema prevazilazi nacionalne granice i dotiče se pitanja jedinstva pravoslavnog sveta, očuvanja njegovih stubova za čije oblikovanje su bili potrebni vekovi, navela je ona.

„Uvereni smo da je od ključne važnosti strogo poštovati zakonska prava kanonskih pravoslavnih crkava”, naglasila je Zaharova.

Kao deo napora za uspostavljanje nove crkve, ministri u Crnoj Gori pokušavaju da usvoje zakon o slobodi vere u parlamentu, navela je agencija.

Zakonom je predviđeno oduzimanje verske imovine od Srpske pravoslavne crkve.

Zakon će se odnositi na više od 650 svetinja, uključujući i poznati manastir Ostrog, javlja Tass, prenosi Tanjug.

Vlada je zakon uputila parlamentu 6. decembra, a očekuje se da će biti razmatran 24. decembra.

 

 

Đukanović i crnogorski identitet

Milo Đukanović ponovo predsjednik DPS-a

Nejasna pravila EU donose nestabilnost Crnoj Gori

Zapadni Balkan u periodu 'priključenje bez priključenja'

Crnogorski izbori: Može li regularno?

Brisel i Gordijev čvor crnogorske politike

Uprkos zahtjevima promjene Ustava Crne Gore nerealne

Snimci razgovora Đukanovićevog savjetnika pod istragom

Preminuo Momir Bulatović

Pojedinci u Crnoj Gori izmišljaju istoriju

Preporuka Venecijanske komisije Crnoj Gori

Vlada Crne Gore: Nije planirano jednostrano oduzimanje verske imovine

SPC u Crnoj Gori traži povlačenje Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti

Afere i opozicioni sukobi odlažu dogovor u Crnoj Gori

EK o Crnoj Gori: Korupcija, neriješeni napadi na novinare, afera 'koverat'

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button