glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

vucic-i-johanes-u-bukurestu izbori88 nezaposlenost
tors Izetbegovic penzioneri1 cerar11 vakcine djokovic66666

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Digitalizacija je prioritet        

izvor: agencije  foto:                                                                                        08.03.2018.

ana2222 

Srbiji više nije dovoljna samo ekonomija zasnovana na investicijama, već joj je potrebna ekonomija zasnovana na inovacijama. Ovo je juče, učestvujući na „Kopaonik biznis forumu” izjavila premijerka Ana Brnabić.

Vlada ima odgovoran zadatak da nastavi reforme i ubrza ekonomski rast”, rekla je predsednica vlade, a prenosi Tanjug.

Premijerka je izjavila i da je prioritet zemlje digitalizacija, nastavak rada na e-upravi, i dalje kreiranje poslovnog ambijenta koji će omogućiti dalji rast i naravno dalji rad i posvećenost evropskim integracijama.

Napomenula je da je za kapitalne investicije odvojeno 128 milijardi dinara što je 36 odsto više nego u 2017. godini, a 40 odsto u saobraćajnu infrastrukturu. Kako je rekla, ostvarenje tih planova osnov je za ostvarivanje i povećanja BDP.

U tom smislu je navela i da formiranje transportne zajednice za region zapadnog Balkana u Beogradu doprinosi tome, a sve vodi privlačenju investicija i povećanju radnih mesta.

Ona je istakla Koridore 10 i 11, zatim Moravski koridor, auto-put Niš–Merdare–Prostsina–Tirana–Drač...

U domenu železničkog saobraćaja podvukla je projekat Budimpešta–Beograd, prvi u ovom delu Evrope u okviru inicijative „Pojas i put”.

Ona je rekla da je plan da ove godine BDP bude 3,5 odsto i da je uvedeno dvonedeljno praćenje indikatora rasta kako bismo smanjili faktore rizika.

Dodala je da moramo da menjamo ekonomsku paradigmu i da napravimo iskorak ka ekonomiji inovacija. Nove tehnologije menjaju tržište radne snage a navela je i da 57 odsto sadašnjih poslova neće postojati do 2050. godine.

Kako je rekla radi se na ostvarenju cilja – da do 2022. godine u informacionim tehnologijama dostignemo 1,5 milijardi evra godišnje.

Ukazala je i na nove poreske olakšice, koje će rasteretiti privredu, ali i istakla da sve mere koje se preduzimaju idu u prilog tome da ćemo i dalje nastaviti napredak na Svetskoj duing biznis listi.

Brnabićeva je govorila i o reformi Poreske uprave, što je stub za borbu protiv sive ekonomije, kao i reformi inspekcija i do kraja godine umrežavanje bar četiri velike inspekcije.

Ona je ponovila da je e-uprava jedan od njenih prioriteta istakavši da je to snažan mehanizam u borbi protiv korupcije i jačanju vladavine prava, a odnosi ogromne uštede i privredi i građanima...

Ključni prioritet je digitalizacija”, dodala je ističući da to ostaje prioritet na kojem radi.

Premijerka je istakla i da će formirati Savet za kreativne industrije kako bi se dodatno podstakla ta delatnost koja ima ogroman potencijal.

 Alarmantna procena

Od 2011. do 2016. godine broj dece u Srbiji smanjen je skoro 40.000, a procenjuje se da će ukupan broj stanovnika opasti na 5,5 miliona do 2041. godine. To je pad od čak 23 odsto u odnosu na podatke iz popisa stanovništva 2011. godine. Radna snaga će značajno ostariti i smanjiće se 21 odsto do 2041. godine.

Ovo su samo neki od zabrinjavajućih podataka koje je juče izneo Mišel Sen Lot, direktor Unicefa u Srbiji, na zatvaranju „Kopaonik biznis foruma”h.

Srbija se već neko vreme suočava sa negativnim demografskim trendovima. Radna snaga, koja je oskudni resurs, brzo se smanjuje. Nijedna zemlja neće moći da se takmiči u svetskoj ekonomiji ako ne uloži mnogo više i efikasnije u svoje ljude, posebno u decu. Ljudski kapital nove generacije gradi se kroz strateška ulaganja u zdravstvo, obrazovanje i socijalnu zaštitu“, izjavio je Sen Lot na plenarnoj sesiji „Fokus na ljudima – zdrava ekonomija“.

 

 

Vučić se sastao sa Johanisom

Halal najbrže rastuća industrija u svetu

Balša Božović podneo ostavku/Dačić: Radiće metla po partiji/Rukovodstvo DJB podnelo ostavke

Ima li još Srbija opoziciju?/Kako oporaviti opoziciju u Srbiji

Konačni rezultati izbora: 64 mandata za SNS, lista oko Đilasa 26, Šapiću 12 , socijalistima osam mandata

Srbija ulaže napore da pronađe trajna rešenja za izbeglice

MMF poručuje Srbiji: Zgrabite šansu, nastavite reforme

Ubedljiva pobeda liste SNS-a u Beogradu

Građani biraju lokalnu vlast u Beogradu

Sva predizborna obećanja: Od Beograda na vodi do metroa

Švajcarski list: Vučič ušao u 'trgovinu sa EU', priprema prihvatanje postojanja države Kosovo

Junker impresioniran napretkom na Zapadnom Balkanu, ali ima još mnogo posla

Anketa: Uz SNS 43,1 odsto birača

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button