glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

zastave1
zastava-eu-srbija fiat
Aleksandar Vucic
skupstina cg2 romi tito-zg covic11 novak11111

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Turista puno – šansa velika – ponuda nedovoljna

izvor: rse     foto: rfe                                                                                            24.07.2017

 pasosi

Učešće žena u preduzetništvu u Srbiji je oko 30 odsto, dok je u Evropskoj uniji taj procenat skoro pet puta viši.

Svi uslovi koji se tiču malih privatluka su ozbiljan problem: monopol, ne zna se mera u propisima i porezima, guše se mala preduzeća pomoću velikih kompanija, i još nešto nas koči a to je sujeta“, objašnjava Jelena Tupenarac iz Sremske Mitrovice koja se bavi proizvodnjom slatkiša ili kako sama kaže:

Pravim medenjake koje ukrašavam sa svakakvim motivima ...“, i prodaje ih uglavnom turistima koji u sve većem broju posećuju Novi Sad.

Prema dostupnim podacima iz statističkih zavoda Hrvatsku je u prošloj godini posetilo nešto više od 16 miliona turista, Srbiju skoro tri miliona, Crnu Goru dva miliona, dok je Bosnu i Hercegovinu nešto više od milion turista izabralo kao svoju destinaciju za odmor.

I ovi podaci jasno pokazuju da turistička privredna grana nudi velike šanse. Pitanje je koliko se dovoljno iskorišćavaju.

Mariju Radojčić, iz organizacije „Biznis Kafe Srbija“ koja se bavi povezivanjem preduzetnika, savetuje – Srbija ima veliki turistički potencijal. Posredno ta činjenica, navodi sagovornica RSE, nudi mogućnost novih načina uvezivanja država u regionu.

Tu možemo mi okupimo i sve ženske činioce u smislu rukotvorina i svega ostalog. To da ponudimo na tržištu turistima koji dolaze. Možda o tome nismo dovoljno razmišljali“, kaže ona.

Violeta Angelkovska, direktorica biznis centra „Elit Plaza“ iz Makedonije šansu regiona takođe vidi u turizmu, a kao glavnu prepreku navodi različite propise u zemljama Balkana.

Trebalo bi da težimo tome da budemo kao mala Skandinavija. Vi, kada odete na sever, suštinski možete da plaćate u bilo kojoj valuti, tako da moramo da radimo na poboljšanju zakonskih regulativa, da protok turista na graničnim prelazima poboljšamo i da se dogovorimo oko nekih smernica za cene usluga“, smatra ona.

Ne smeju se gubiti iz vida šanse koje za unapređivanje preduzetništva nude standardi koji se uvode kroz proces evrointegracija. To podvlači Mara Majstorović, vlasnica preduzeća „Lotusmedia“ iz Hrvatske.

Evropska unija ima ogroman potencijal i bez obzira na sve, buduće da je to mlado udruženje, i mi smo tek sad postali članice, ali ipak oni nas uče partnerstvu kroz projekte, da mislimo drugačije, da radimo na zajedništvu i da budemo praktičniji, dakle potencijala ima samo moramo više raditi. Tera nas na edukaciju. Ići će to, samo nam treba malo više vremena“, kaže ona.

Trebalo bi podsetiti da je nova premijerka Srbije Ana Brnabić u svom nedavnom ekspozeu pred poslanicima Skupštine Srbije upravo pozvala na zalaganja za jačanje preduzetničkog duha. Posebno, obećala je Brnabić, kabinet koji će ona voditi podržaće žensko preduzetništvo.

 

slobodnaevropa.org

 

Prvi korak za odlazak Tita iz Zagreba

SPC i HBK bez saglasnosti o Stepincu

Tesline najveće izume krije arhiv u Beogradu

Zasedanje UNESKA: Srbija propustila još jedan "upis"

Srbi odmah iza Amerikanaca po ličnom naoružanju

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button