glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

izrael ambasadori11 korupcija
QR--EK emigracija snsd1 novak-22 srb-spa11 kinoteka

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

     Srpski jezik od naredne godine u osnovnim školama u Sloveniji    

izvor: agencije  foto:                                                                                                              23.01.2020

ljubljana-1

LjUBLjANA – Srpski jezik od naredne školske godine biće dostupan u osnovnim školama u Sloveniji kao dodatna aktivnost, a do ovoga je došlo nakon povezivanja brojnih organizacija Srba u Sloveniji u jednu krovnu organizaciju, te dogovora vlada Srbije i Slovenije.

Zbog velikog interesovanja dece rok za prijavu za učenje srpskog jezika je produžen do 1. marta, prenosi agencija Srna.

Predsednik Saveza Srba Slovenije Marko Sladojević kaže da će se nastava srpskog jezika odvijati kroz tri predmeta, Srpski jezik, Srbija moja otadžbina i Istorija i kultura srpskog naroda.

On je rekao da će Slovenija obezbediti prostor u školama i pokriti troškove za struju, vodu i grejanje, dok će nastavnike plaćati i odabrati Srbija.

Najviše dece do sada je prijavljeno u ljubljanskoj školi „Livada”, gotovo 30, navodi Srna.

Direktor škole Goran Popović rekao je da je hiljadu do sada prijavljenih za učenje srpskog jezika izvanredan broj, te da se nada da će projekat biti dobro isplaniran i održiv.

„Samo želim da država Srbija istraje u tom programu, a ne da posle godinu-dve iz ovih ili onih razloga kaže 'ma ne'“, rekao je Popović, javlja Tanjug.

Ambasadorka Srbije u Ljubljani Zorana Vlatković ukazala je na odlične veze dve države, potrebu da se one neguju, te da je i učenje maternjeg jezika jedan od načina da se grade novi mostovi.

Prema njenim rečima, organizacija nastave ide po planu.

„Mi smo poslali već dobar deo prijava koje su do sada stigle Ministarstvu prosvete kako bi se organizovao konkurs”, naglašava Vlatkovićeva.

Ona navodi da treba da se izaberu nastavnici koji u skladu sa propisima mogu doći iz Srbije, a mogu biti, ukoliko neko ispunjava uslove, angažovani među ljudima koji žive u Sloveniji.

 

 

Za SAD i Kinu još nema novih ambasadora

Dopunska nastava na srpskom jeziku u Francuskoj

DW: Kako žive i šta sve rade mladi Srbi koji odu na Maltu tražeći bolji život

Merkel: Neophodni radnici iz zemalja van EU

Na posao u Nemačku - lakše ili teže nego do sada

Od prodaje imovine bivše SFRJ skoro 30 miliona evra

Nemačka kao zemlja snova

U Nišu veliko interesovanje za rad u Sloveniji: Bilo koji posao, samo što dalje odavde

Dojče vele: Detalji novog zakona o useljavanju u Nemačku

Priprema za bespapirnu carinsku dokumentaciju

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button