www stranac.net
 


 

 

Sajam knjiga od 20. do 27. oktobra

Izvor: agencije

Datum: 26.09..2013

 

Sajam-knjiga-konferencija

 

Međunarodni beogradski sajam knjiga, 58. po redu, biće održan od 20. do 27. oktobra pod sloganom "Prostori slobode", a u ime počasnog gosta Poljske Sajmu knjiga će se obratiti poznata poljska književnica srednje generacije Olga Tokarčuk, ovogodišnji kandidat za Nobelovu nagradu.

Predsednik Odbora Sajma knjiga Željko Ožegović rekao je da je Sajam knjiga i pored teškoća sa kojima se susreće, opstao kao jedna od najvažnijih kulturnih manifestacija u Beogradu i Srbiji.

Ove godine na Sajmu knjiga biće 501 direktan izlagač, što je za 20 više nego prošle godine. Od toga, 48 izlagača biće iz inostranstva, što je dokaz da vlada sve veće interesovanje za tu manifestaciju, dodao je Ožegović.

Predsednik Odbora je rekao i da će počasni gost Sajma knjiga iduće godine biti Kina, a da su dobili i zvaničnu potvrdu da će počasni gost 2015. biti Indija.

Ožegović je istakao i da je akcija prikupljanja knjiga za biblioteke, koja je inicirana prošle godine i na koju su posebno ponosni, urodila plodom - čak joj se pridružio i novi ministar kulture Ivan Tasovac.

"Prikupljeno je oko 1.600 knjiga, napravljena je selekcija, Narodna biblioteka Srbije je dala predlog kojim bibliotekama su knjige potrebne i one će im biti uručene pre početka Sajma knjiga", dodao je Ožegović.

Urednik programa Sajma knjiga Olivera Stošić Rakić rekla je da zajednički naziv sajamskih programa "Prostori slobode" istovremeno naglašava i problematizuje vezu autora i društvenog trenutka.

Olivera Stošić Rakić je najavila da će na brojnim forumima i tribinama osim pisaca učestvovati i teoretičari i filozofi, koji će razmatrati modele prezentacije književnosti, a biće organizovan i forum o zastupljenosti kulture u medijima.

Na Sajmu će biti predstavljeni i autori čija se dela sada prvi put prevode na srpski, poput Lasla Krasnahorkaija (Mađarska), zatim se očekuju gostovanja pisaca iz regiona, ali i nekih poznatih autora poput Tarika Alija.

Specifičnost ovog Sajma knjiga je takozvani "Dečji paviljon", dečji kutak gde će se najmlađi čitaoci upoznati sa srpskim autorima knjiga za decu, učestvovati u radionicama i družiti se.

Strip, kao umetnost koja je nedovoljno prihvaćena u Srbiji, takođe će imati svoje mesto na Sajmu knjiga, rekla je Olivera Stošić Rakić i dodala da će tokom sedam sajamskih dana biti organizovano 60 programa.

Gostovanje poljskih pisaca

Ataše za kulturu, nauku i promociju Ambasade Poljske u Beogradu Dagmara Luković najavila je gostovanje važnih poljskih pisaca - Tokarčukove, Kšištova Varge, Pjotra Pažinjskog, Ščepana Tvardoha, Januša Džvutskog i Gžeguša Latušinskog.

Ona je objasnila da će 11-članu delegaciju osim pisaca činiti i stručnjaci iz sveta izdavaštva, analitičari tržišta koji će sa srpskim kolegama razmenjivati mišljenja i ideje.

Lukovićeva je rekla da u susret Sajmu knjiga počinje Poljska filmska jesen, na kojoj će biti prikazana i tri filma rađena prema književnim predlošcima, kao i da će tokom Sajma biti potpisan međudržavni ugovor o kulturnoj i naučnoj saradnji Srbije i Poljske.

Školski dan posvećen organizovanim posetama učenika, nastavnika, studenata i profesora jeste četvrtak 24. oktobar. Porodični dani su ponedeljak 21. oktobar i utorak 22. oktobar, kada će porodicama biti omogućeno da posete Sajam uz posebne popuste.

Tokom Sajma knjiga biće dodeljene nagrade za izdavača godine, izdavački poduhvat godine, dečju knjigu i najlepšu knjigu kao i nagrada "Dositej Obradović" koja se svake godine dodeljuje stranom izdavaču sa kontinuiranim doprinosom u objavljivanju i promociji srpske književnosti.


Nema para za snimanje domaćih filmova

Odlazak gitariste Jovana Jovičića, virtuoza najvišeg ranga

Zašto nećemo izlagati na Frankfurtskom sajmu knjiga?

Za Jazzik se traži karta više

Filmskom centru Srbije još 120 miliona dinara

„Zverinjak“ u selekciji smotre Pri Italia

Nagrada "Meša Selimović" Miloradu Popoviću

Zlatni lav za "Sacro GRA"

Branislav Mitrović: Sadiću masline u inat Evropi

Spomen-ploča Momi Kaporu

Narodno pozorište: Tri premijere i jedna praizvedba

Međunarodna izložba „Imaginarni Balkan“

Abramović metod na „Mostri“

Završen Cinema City: Apel Vladi Srbije da podrži film

Dug put do publike

Borisu Isakoviću Gran-pri „Naisa“

Kinoteka, nova sezona u novom ruhu!

Sekretar KPZ demantuje finansijsku podršku ministarstva

“Krugovi“ domaći kandidat za Oskara

"Kikinda švorc" umesto "Kikinda šort"

Ex Ponto od 1. do 8. septembra u Ljubljani

Izložba karikatura Pjera Križanića

Tasovac prihvatio mandat

“Obećana zemlja": Foto svedočenje o azilanatima u Srbiji

Opstrukcija Narodnog muzeja još traje

Novi Sad: Počinju Cinema City i Međunarodni književni festival

„Filmski susreti“, 48. put

Vera Čukić: Staneš u kadar i pokažeš dušu

 

HTML Comment Box is loading comments...
 

Kontakt / Uslovi koriscenja / Marketing

 

 

[Naslovna] [Servis]