glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu5 eu-srbija megtrend
av-grcka exit77 bg zagadjenje Beograd-Institut-Torlak cvijic rakija

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

   Migranti raspoređeni u Blažuj i Ušivak kod Sarajeva, 'Vučjak' se uklanja

izvor: agencije  foto:                                                                                             11.12.2019.

vucjak 

U srijedu rano ujutro polovina migranata koji su dovezeni u utorak iz kampa 'Vučjak kod Bihaća smješteno je u kasarnu u Blažuju kod Sarajeva, a preostala polovina je u imigracionom centru Ušivak.

Šest autobusa sa oko 330 migranata sa područja Bihaća je smješteno na lokalitet kasarne u Blažuju, kod Sarajeva, a oko 370 migranata je u imigracionom centru Ušivak, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Mirza Hadžiabdić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo.

On je potvrdio da je u utorak uveče u Kanton Sarajevo stiglo oko 700 migranata, koji su bili smješteni u kampu 'Vučjak' nadomak Bihaća, na sjeverozapadu BiH, čije su zatvaranje zbog neuslovnosti tražile i evropske institucije i nevladine humanitarne organizacije.

Osam autobusa je oko ponoći pod jakom policijskom pratnjom stiglo u kasarnu Ušivak na području opštine Hadžići, dok je preostalih šest autobusa u srijedu rano ujutro preusmjereno u kasarnu Blažuj na podrčje opštine Ilidža.

Nadležne službe i u srijedu ujutro u kasarni u Blažuju rade na opremanju objekta, s obzirom na to da se dovoze dodatni kontejneri koje će koristiti više od tri stotine osoba.

Istovremeno, u 'Vučjaku' volonteri gradskog i kantonalnog Crvenog krsta/križa iz Bihaća, od ranih jutarnjih sati u srijedu raščišćavaju ovaj lokalitet nadomak Bihaća u kome su do utorka uveče bili smješteni migranti. Sklanjaju šatore i drugu opremu, a očekuje se i dolazak mehanizacije kako bi kamp u potpunosti bio očišćen.

U aktivnosti oko izmještanja migranata bilo je uključeno oko stotinu policijskih službenika, a angažovane su i medicinske ekipe.

Migranti su u Sarajevo pod pratnjom stigli u kasnim noćnim satima i niko nije pružao otpor, mada su ranije neki od njih izjavljivali da ne žele ići, jer se tako udaljuju od granice EU kod Hrvatske gdje pokušavaju ući na područje EU.

Peter van der Auweraert, šef misije Međunarodne organizacije za migracije, kazao je prethodno kako će migranti sa područja Unsko-sanskog kantona biti premješteni, nakon Ušivka, u bivšu kasarnu Blažuj, naselju kod Sarajeva.

"Trebaće nam tri do četiri sedmice da se ova kasarna otvori. Nije se jednostavno useliti. Zgrada se mora renovirati, tu se treba riješiti voda i struja. Bilo bi dobro da smo kasarnu dobili u junu, ali šta je tu je. Ovim će se olakšati Bihaću i drugim mjestima u Kantonu da se riješi problem migranata u ovom dijelu Bosne i Hercegovine", kazao je Peter van der Auweraert.

U kampu Vučjak boravilo je posljednjih dana oko 600 migranata, a prema podacima policije, na području cijelog Unsko-sanskog kantona registrovano je oko 5.000 migranata koji pokušavaju dalje preko Hrvatske doći do drugih zemalja Evropske unije.

Vučjak je formiran prije pola godine kao privremeni kamp, zbog popunjenosti smještajnih kapaciteta postojećih prihvatnih centara, te do kako je bilo predviđeno, formiranja zajedničkog prihvatnog centra za sve izbjeglice i migrante koji borave na području Unsko-sanskog kantona. O njihovim potrebama su brigu vodili jedino volonteri bihaćkog i Kantonalnog Crvenog krsta.

 

 

Tegeltija izabran za šefa Vijeća ministara BiH

U bihaćkoj regiji migranata manje, ništa od zatvaranja 'Vučjaka'

Potvrđivanje mandatara u decembru, nema više blokade Parlamenta BiH

U potrazi za rješenjem za migrante prije zime

Migranti i dalje u kampovima, građani protestovali ispred 'Bire'

EU daje novac, BiH ga iskorištava nedovoljno

Devet saplitanja BiH o plan za NATO

Kome odgovara neprocesuiranje ratnih zločinaca

Sud u Strazburu presudio protiv BiH jer izbori u Mostaru nisu održani 11 godina

Rok do novembra: Da migranti postanu državni problem ili zatvaranje kampova

Strah i vlasti i migranata od zime u Bihaću

Posljedice godine dana zastoja u BiH

Evrointegracije BiH padaju u zaborav

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button