glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

pristina eu-bih4 cia
mak-nato strazbur male he nova scena srbija-dejvis kup djokovic-pehar

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

 EZ postavila uslove za gradnju magistralnog gasovoda u Srbiji/ Višegradska grupa protiv dvostrukih aršina EU prema Južnom i Severnom toku   

izvor: agencije  foto:                                                                             04.02.2019.

TurkStream 

EZ postavila uslove za gradnju magistralnog gasovoda u Srbiji

Srbija će za stav o gradnji dela gasovoda Turski tok od Zaječara do Horgoša razmatrati dodatne uslove Sekretarijata Energetske zajednice (EZ), saznaje Beta u Agenciji za enegetiku Srbije (AERS). Sekretarijat EZ, kako navode u srpskom regulatornom telu, dostavio je Mišljenje i obimne dodatne uslove o čijem ispunjenju će se narednih dana odlučivati. Jedan od uslova EZ je da se pristup "značajnom delu" gasovoda omogući i drugim korisnicima osim Gastransa.

AERS će nastojati, kako kažu u tom telu, da uvaži Mišljenje evropske Eneregetske zajednice čiji je Srbija član, ali i Zakon o energetici Srbije koji je prihvatio Treći eneregetski paket koji podrazumeva da pristup gasovodu imaju i drugi distributeri gasa a ne samo vlasnik gasovoda.

Vlasnik budućeg magistralnog gasovoda kojim bi se gas iz Rusije do Srbije dopremao preko Turske i Bugarske, bila bi srpsko-ruska firma Gastranas.

"Priča o gradnji gasovoda još nije završena, a konsultacije Sekretarija i AERS traju od kraja 2018, kada je evropsko regulatorno telo zatražilo odgovore na dodatna 43 pitanja i na koje im je odgovoreno", kažu u AERS.

Navode i da su u Sekretarijatu EZ uvažili neke argumente AERS, ali smatraju da se kroz aukciju mora dozvoliti i drugim korisnicima gasovoda osim Gastransa pristup značajnom delu tog gasovoda.

Čini se da će to, kako procenju stručnjaci, biti ključni problem za dobijanje konačnog Mišljenja EZ za gradnju gasodova kroz Srbiju jer nije jasno šta znači "značajan deo gasovoda" kao i da li bi to moglo da znači da srpsko-ruska firma, iako je jedini investitor, ne bi imala većinsko pravo distribucije ruskog gasa.

Predsednik Skupštine Udruženja za gas Vojislav Vuletić agenciji Beta rekao je da Sekretarijat EZ namerno koristi "kljakav rečnik" da se ne bi odmah sve razumelo "dok ne stigne dozvola Amerikanaca".

"Da Sekretarijat hoće da da pozitivno mišljenje o gradnji gasovoda u Srbiji mogao bi to odmah da uradi jer je i do sada bilo izuzetaka, kao na primer kada je Britiš petroleum gradio gasovod TAP i dobio dozvolu da 30 godina njime može da se transportuje samo azerbejdžanski gas, a bilo je drugih izuzetaka", kazao je Vuletić.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić ocenio je da je Srbija nakon što je EZ dala Mišljenje o projektu Magistralnog gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom značajno bliže izgradnji gasovoda kroz Srbiju.

"Činjenica da je EZ u svom Mišljenju 'zaključila da će novi gasovod unaprediti sigurnost snabdevanja kroz diverzifikaciju ruta snabdevanja', potvrda je naše argumentacije i očekujem ubrzan nastavak projekta kroz obavezujuću raspodelu kapaciteta i donošenje investicione odluke", naveo je Antić u saopštenju.

On je ocenio da je Mišljenje EZ pokazatelj da je projekat izgradnje gasovoda kroz Srbiju dobro postavljen, u skladu sa Zakonom o energetici Srbije kao i sa evropskim energetskim direktivama.

Izgradnja magistralnog gasovoda u Srbiji dužine 403 kilometra trebalo bi da, kako su najavljivali srpski zvaničnici uskoro počne i da bude završena do kraja 2019, kako bi bio u funkciji 2020. godine.

U Mišljenju koje je Sekretarijat EZ dostavio AERS navedeno je da se traži niz uslova kako bi se osiguralo da projekat izgradnje magistralnog gasovoda ne dovede do zatvaranja tržišta u Srbiji i šire.

U proceni uticaja tog projekta koji će u Srbiji sprovoditi Gastrans, Sekretarijat je zaključio da će novi gasovod poboljšati sigurnost snabdevanja gasom, a istovremeno će učvrstiti i održati dominaciju ruskog Gasproma i srpskog Srbijagasa.

Iz tog razloga Sekretarijat traži od srpskog regulatornog organa da uslovljava bilo kakvo izuzeće od mogućnosti da novi učesnici na tržištu pristupe značajnom delu kapaciteta cevovoda putem aukcija, i na određenu količinu gasa koju će ponuđači na tržištu ponuditi.

"Te i druge dodatne uslove AERS treba da uspostavi kako bi stvorio likvidnije i transparentnije tržište u Srbiji i susednim zemljama koje nude nediskriminatorni pristup i mogućnosti trgovanja za sve učesnike na tržištu", naveo je Sekretarijat u Mišljenju objavljenom na sajtu EZ.

Gastrans je tražio i dobio od AERS izuzeće od tri osnovna principa takozvanog Trećeg energetskog paketa, pravila unutrašnjeg evropskog tržišta energije koja se primenjuju na Srbiju preko njenog članstva u EZ.

Operateri gasovoda u Bugarskoj i Mađarskoj, kako se naveo Sekretarijat EZ, nisu podneli slične zahteve svojim regulatornim vlastima.

Reč je o principima razdvajanja, pristupa treće strane i regulacije tarifa, koji su ključni instrumenti za osiguranje da su tržišta gasa u Evropi transparentna, nediskriminatorna, otvorena i konkurentna.

"Izuzeće odobreno od AERS je za 20 godina i pokriva veoma veliki deo kapaciteta cevovoda", naveo je Sekretarijat EZ

Dodaje se da bi Gastrans, da bi dobio izuzeće od principa Trećeg energetskog paketa, trebalo da pokaže, između ostalog, da ta investicija poboljšava konkurenciju i sigurnost snabdevanja, i da je izuzeće proporcionalno veličini rizika povezanog sa investicijom.

Gastransov projekat predstavlja produženje novog gasovoda koji će biti izgrađen u Bugarskoj a koji će, kako se očekuje, biti povezan sa projektom Turski tok kojim će ruski gas stizati do Turske. Cilj tog projekta je povećanje isporuka ruskog gasa do Jugoistočne i Centralne Evrope.

 Višegradska grupa protiv dvostrukih aršina EU prema Južnom i Severnom toku

Predsednici Slovačke i Poljske 12. oktobra su na samitu šefova država Višegradske grupe odlučno osudili gasovod Severni tok 2 na dnu Baltika kao politički, ne ekonomski projekt. Mađarski predsednik Janoš Ader optužio je Brisel da primenjuje dvostruke aršine jer je stopirao ruski gasovod Južni tok preko Srbije dok proširenje kapaciteta za isporuke gasa na Zapad ne zaustavlja.

"Ne razumem projekt koji još treba da poveća zavisnost EU od ruskog gasa. Energetika nije trgovina nego moćno političko oruđe. Severnim tokom 2 Rusija dobija moćno oruđe da isključi gas Ukrajini, oruđe da je ucenjuje", kazao je slovački predsednik Andrej Kiska na zajedničkoj konferenciji za novinare posle samita u Štrpskom plesu u Tatrama.

Za one koji govore da Rusija tvrdi da će potpisati da to (da isključi gas Ukrajini) neće učiniti, Kiska je podsetio na 1994. godinu u Budimpešti kada je Rusija potpisala u zamenu za odustajanje Ukrajine od nuklearnog oružja da su granice Ukrajine nedodirljive.

"Rusiji ne možemo da verujemo", kazao je slovački predsednik.

Kiska je upitao šta će Evropi novi ruski gasovod, Severni tok 2, kada ni postojeći kapaciteti nisu iskorišćeni a podaci govore o iskorišćenosti od svega 50%.

"To je zajednički glas. Severni tok je specifična vrsta investicije, to je politički projekt koji treba da poveća zavisnost Evrope od Gasproma. Taj projekt ima za cilj da unese razdor u EU. Stvara velike rizike", kazao je novinarima poljski predsednik Andžej Duda na konferenciji nakon dvodnevnog samita.

Mađarski predsednik podsetio je mlađe novinare da je EU svojevremeno stopirala ruski gasovod Južni tok na Zapadnom Balkanu.

"EU je blokirala taj projekt (Južni tok). Kada sada želi da diskutuje (o Severnom toku), kažemo - ne primenjujte dvostruke aršine", kazao je Ader.

Tema sankcija EU protiv Rusije nije bila tema dvodnevnog samita predsednika Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske i predsednik Češke Miloš Zeman odbio je da ih na novinarsko pitanje komentariše, dok su slovački predsednik Kiska i poljski Duda vrlo odlučno istakli da su sankcije opravdane i da moraju da ostanu na snazi.

"Mogu da kažem što i juče. Rusija je na suštinski način prekršila međunarodno pravo aneksijom Krima. Naš svet ne moze da sedi skrštenih ruku, mora da dela. Cenim što je EU potvrdila sankcije. Rusija vrši pritisak da se razbije EU, to želi Rusija. Zajedno možemo da uradimo mnogo. Ništa ako se razbijemo na male egoistične zemlje", kazao je Kiska.

Poljski predsednik se složio i naglasio da su sankcije najmiroljubivija reakcija na rusko nasilno menjanje granica u Evropi.

"Deklaracije nikuda ne vode. Nikakve deklaracije na Rusiju nemaju efekta. Možda nije dobro što su sankcije na delu ali moraju da se održe", kazao je Duda.

 

 

Brisel Beogradu i Prištini: Ako želite rešenje, sada je trenutak

Dačić s ministrima EU: Ubedite Kosovo da jednostrani potezi nisu rešenje

Vučić: U junu počinjemo gradnju autoputa prema RS

Obavještajne službe SAD: Opasnost od nasilja na Balkanu

Šta posle bojkota opozicije u Skupštini Srbije?

Nemački mediji: Srbija profitira od Turskog toka

Sergej Trifunović izabran za predsednika PSG

Vučić: Spreman i za ostavku i za izbore ako izgubim legitimitet

Poziv univerzitetima da se pridruže gradjanima na ulici

Protest u Nišu: Ustali smo protiv terora vlasti

Opozicija o zahtevima protesta: Pokazati zajedništvo

Vučić: Razgovori sa Prištinom moraju biti nastavljeni

Ana Brnabić: Dosta je

Čovečanstvo pred finansijskom i nervnom krizom

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button