glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

migranti99
ZATVORENA-GRANICA_Batrovci_ skupstina88
mile 66
rasim zeleznica slava bezbednost na internetu novak222

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Srpska lista: Obavezne garancije pre odluke o savezu

izvor: evn      foto: vn                                                                                   09.08.2017

srpska lista3

Formiranje Zajednice srpskih opština, učešće Srba u institucijama u većem kapacitetu, formiranje novih opština sa srpskom većinom, kao i garancije da se bez predstavnika Srba neće lomiti preko kolena imovinska pitanja koja se njih tiču, samo su neki od zahteva koje će Srpska lista postaviti pred albanske partije u Prištini, ukoliko uopšte dođe do razgovora o pravljenju koalicije.

Preduslov za učešće u pregovorima o vladajućem savezu je da albanske stranke najpre prikupe 51 glas u parlamentu. Posle toga bi Srpska lista, koja ima devet poslanika, i uz koju je i predstavnik Goranske zajednice, predstavila svoje "crvene linije", bez čijeg poštovanja neće "uložiti" ovih deset mandata. A da bi se izabrao prvi čovek Skupštine, kao i premijer, potreban je minimum 61 od 120 poslanika.

Lideri albanskih partija okupljenih u koliciju čiji je kandidat za premijera Ramuš Haradinaj, međutim, još nemaju potvrdu da raspolažu 51 glasom, pa je uoči nastavka konstitutivne sednice Skupštine i dalje sve neizvesno. Na dnevnom redu sednice, koja je prekinuta u petak, samo je jedna tačka - izbor predsednika parlamenta.

Stvari će možda biti jasnije posle konsultativnog sastanka sa političkim strankama koji je predsedavajući skupštine Kosova, najstariji poslanik Adem Mikulovci, zakazao za sredu i na koje će se, prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", Srpska lista odazvati. 

BEZ TRULIH KOMPROMISA

Podržavamo formiranje institucija na KiM u skladu sa voljom građana izraženom na izborima, očekujući da politički akteri što pre stupe u dijalog o formiranju parlamentarne većine u kojima je naša stranka spremna da učestvuje kako bi predstavila očekivanja i zahteve srpskog naroda - navela je Srpska lista u svom saopštenju. - Naši sunarodnici su nas birali kako bismo se odgovorno i bez trulih kompromisa borili za interese Srba i drugih građana Srbije na KiM, i to ćemo i činiti.

novosti.rs

 

 

Politička kriza na KiM: Svaka partija još jače vuče na svoju stranu, ne nazire se rešenje/ Amerika opominje Prištinu

Sednica okončana bez izbora predsedništva Skupštine

Kosovo ostaje bez sporazuma sa MMF, rizikuje i 50 miliona evra od EU

Ilegalni objekti stopiraju EU projekte na severu Kosova

Hoće li Srpska lista biti partner "ratne koalicije"?

Hodžaj: Formiraćemo institucije sledeće nedelje/Tači pozvao političke partije na sastanak u ponedeljak

Srpska lista neće u kosovsku Vladu bez ispunjenja uslova

S. department: Pretnja ekstremnih islamista raste na Kosovu

Srbima dva resora i mesta zamenika?

Euleksova istraga baca novo svetlo na martovski pogrom 2004. godine

Pat pozicija na Kosovu

EPC: Kosovo može u EU kao u UEFA

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button