glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

bih zastava skupstina rs radnik1
lazar zoki8 MASA-instituti-protiv-ministarstva eu55 igor88 Noc-muzeja-1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Srbija može u EU i pre 2025, ali ne s ovakvim medijima i institucijama

izvor: agencije  foto:                                                                                                                           19.02.2020.

eu4

Poslanik nemačkog Bundestaga i član Odbora za spoljnu politiku Josip Juratović ocenio je da Srbija ima šanse da uđe u Evropsku uniju 2025, pa i ranije ali je ukazao da to nije realno s postojećim odnosom prema slobodi medija, nezavisnosti sudstva i institucijama.

U intervjuu za N1 Juratović je rekao da sve zavisi od društveno-političkog razvoja u zemlji, naglasivši da će bez obzira na ekonomske uspehe o kojima se govori, odlučujuće biti da li će profunkcionisati institucije.

"Ja sam dugo u procesu kao poslanik zadužen za spoljnu politiku i ovaj region i mogu da kažem da je perspektiva Zapadnog Balkana u svakom slučaju tu, sve zavisi od aktera i daljeg ishoda političkog razvoja u regionu, kakvi su međudržavni odnosi, to će biti jako bitno u budućnosti, kako će se razviti društvo i državne institucije u tim državama", kazao je poslanik Socijaldemokratske partije u Bundestagu.

On je naveo da je kada je o Srbiji reč jedan, od najvećih problema pitanje slobode medija.

"Ne mogu tačno reći gde je glavni problem, ali što se tiče izveštaja koje mi dobijamo u Evropi, činjenica je da su mediji pod jakom kontrolom i pritiskom, a to je u demokratskom sistemu nedopustivo", rekao je Juratović.

Na pitanje o novoj metodologiji proširenja EU koju je početkom meseca usvojio kolegijum komesara EU, Juratović je rekao da u Bundestagu smatraju da "to nije ništa novo".

"Što se tiče pristupa Zapadnog Balkana, logično je da nam je u interesu da se taj proces nastavi. To je povezano sa ekonomskim razvojem, ali ne može biti samo to, bitno je da uporedo funkcionišu i ekonomski razvoj i funkcionalne institucije, jer bez funkcionalnih institucija neće biti ekonomskog razvoja. Tako da se celokupna nova metodologija fokusirala na razvoj i društva, a i ekonomije", naveo je Juratović.

Kazao je da pritom "nema jasnog datuma, nema jasnih ciljeva što se tiče toga kad i kojom brzinom će se ići u EU, to zavisi od aktera na terenu".

Povodom najava dela opozicije u Srbiji da će bojkotovati izbore, Juratović je rekao da je to legitimno pravo, ali da je pitanje šta će se time dobiti.

"Ključno je pitanje šta je cilj, šta se postiže time. Meni to nije jasno. Jasno je da će neko uočiti od spolja, da društvo ima određene problema s medijima, izbornim zakonima, ali to se manje-više zna, pitanje je koje mogućnosti imam ja da utičem na to. Mogu zakočiti pretpristupne pregovore, ali je pitanje opet šta sam učinio s tim što se tiče Srbije. Ili će strukture reći: 'Mi ne želimo uopšte u EU'. Nemam do sada jasan odgovor, šta je cilj", rekao je Juratović.

Za izmene zakona kojim je nekoliko meseci uoči izbora u Srbiji smanjen cenzus sa pet na tri odsto, Juratović je rekao da ga to "podseća na Vajmarsku republiku".

"Smanjenje cenzusa utiče na izborni proces. Lično, meni je drago kad neko dobije priliku da uđe u parlament. Međutim, smanjivanje cenzusa, mene to podseća na Vajmarsku republiku, na Nemačku između dva rata: gde je bio bezbroj partija i napravile su haos, a onda je falila jaka ruka, a znamo ko je to bio... Tako da ustvari, to jeste problem, jer se traže vođe, i to je najveći uspeh Vučića, jer je uspeo da se kod jednog dela naroda pokaže kao vođa. I sad je potreban vođa i na suprotnoj strani", rekao je.

 

 

Zbog čega se Srbija naoružava i po koju cenu?

U Srbiji nestao entuzijazam za evrointegracije

Jeremić: Sporni zakon u Crnoj Gori je donet u dogovoru Vučića i Đukanovića

Borel: Zapadnom Balkanu ponuditi članstvo u EU/Grupa Obnovimo Evropu traži imenovanje izaslanika za Zapadni Balkan/Ahmetaj: Nova metodologija proširenja EU znači Evropu u više brzina

Litije razbile pokušaj zajedništva crnogorske opozicije

Opozicioni bojkot izbora u Srbiji se komplikuje

FT: Postavlja se pitanje transparentnosti kineskih investicija u Srbiji

Nova EU metodologija: Moguće zaustavljanje pregovora i vraćanje na početak

„Iz Crne Gore se rušila vlast u Srbiji, a odavde nikada u Crnoj Gori“

Varheji pozvao sve stranke da izadju na izbore, Fajon ukazala na problem medija

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button