glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

eu5 skupstina11 Sarajevo
granica1 miskovic nis dijaspora branko-vanja Odbojkasice-Srbije1 zvezda1111

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Skoplje i Atina „peglaju“ sporazum

izvor: evn    foto:                                                                                     29.09.2017  

skoplje1_3

Posle završetka lokalnih izbora u Makedoniji (15. i 29. oktobra) prema najavama zvaničnika, očekuje se intenziviranje diplomatskih aktivnosti Skoplja i Atine u nastojanju za usaglašavanje stavova i približavanja konačnom rešenju oduženog spora o službenom imenu ove države.

Takve najave potvrdio je šef grčke diplomatije Nikos Kocijas u razgovoru za nacionalnu televiziju ERT, ukazivanjem da – treba sačekati izborne rezultate u oktobru. Treba sačekati, kako je precizirao, „da se vidi da li će Vlada u Skoplju učvrstiti svoje pozicije, da možemo da uđemo u ozbiljnije pregovore za rešavanje pitanja imena“.
Iza problema o imenu, kako je ocenio, „krije se i problem sa iredentizmom kod severnog suseda – nadam se i verujem da će sa njihove strane biti preduzete mere za ograničenje iredentizma.

Kocijas je ukazao da je o tom problemu u Njujorku razgovarao sa njegovim resornim kolegom, ministrom spoljnih poslova Vlade u Skoplju Nikolom Dimitrovom, kojeg ocenjuje kao „izuzetno interesantnu ličnost“.

– Dogovorili smo se da u novembru formiramo zajedničku komisiju, koja bi u roku od četiri mesecaci trebalo da završi svoj posao – odstranjivanje iredentizma iz udžbenika i geografskih karti u njima. To je vrlo važan korak, a slede i drugi o kojima smo već razgovarali, preneta je izjava Kocijasa.
Ukazujući na odredbe Privremenog sporazuma između dveju susednih država, iz 1995. Kocijas je rekao da je rešavanje pomenutih uslova za konačno dogovorno utvrđivanje imena neophodno i zbog evrointegracija suseda.

– Naša susedna, i naglašavam prijateljska zemlja, jer naši narodi imaju vrlo prijateljske odnose, ne može da se prikluči međunarodnim organizacijama kao što su NATO i EU, bez rešenja pitanja o imenu, što je predviđeno i Privremenim sporazumom. Nedostatak Privremenog sporazuma bio je u tome što je predviđao brzo rešenje spora o imenu čime bi se mogućilo priključivanje susedne zemlje međunarodnim organizacijama. No, nije bilo predviđeno koje mere treba da budu preduzete ako se ne nađe rešenje. Zapravo, proteklih decenija nismo imali suštinske pregovore, rekao je Kocijas.
Tokom maratonskih jalovih pregovora između predstavnika Skoplja i Atine, za rešavanje spora o imenu, pod medijatorstvom specijalnog izaslanika UN, američkog ambasadora Metjua Nimica, „nuđen“ je čitav spisak kompromisnih, a s jedne, ili druge strane, neprihvatljivih imena – „Severna Makedonija“, „Gornja Makedonija, „Republika Makedonija – Skoplje“... 
„VARDARSKA MAKEDONIJA“ (NI)JE PREDLOG
U grčkim medijima je objavljeno da je Atina za rešavanje problema o imenu medijatoru Metju Nimicu, navodno ponudila ime – „Vardarska Makedonija“.
Nikos Kocijas je u razgovoru za ERT izjavio da zvanično Atina nije davala nikakve predloge. Objavljene verzije o imenu, smatra – slobodnim novinarskim tumačenjima.

novosti.rs

 

‘Biti il’ ne biti’ u Makedoniji

Dvojezičnost u Sobranju

Brnabić: Želimo dobre odnose sa Makedonijom

Sud: EU ima pravo da natera članice da prime izbeglice/Lekari bez granica osudili evropsku migrantsku politiku u Libiji

Vučić i Zaev: Dogovor o pet tačaka

Vlada Makedonije o glasanju u Unesku: Pratićemo stav većine u EU/Makfaks: Srbija ljuta, Makedonija predlagač za Kosovo u Unesku

Gošev: Mafija i dalje u vrhovima države Makedonije

Vlada Makedonije predložila uvođenje albanskog kao drugog zvaničnog jezika

Politiko: Zaev spreman na ustupke Grčkoj u vezi sa imenom/Lokalni izbori u Makedoniji biće održani 15. oktobra

Han: Makedoniji potrebno rešenje oko spora sa imenom

Zaev: Bugarska iskreno podržala Makedoniju na putu EU i NATO

Trenutak za kompromis oko imena Makedonije?

Makedonija menja ime i - ulazi u NATO ?

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button